top of page

Beleggen in Vastgoed ETF'sWe hebben het al eerder gehad over beleggen in vastgoed via bedrijven, namelijk in het artikel over REITs. Nu kun je er ook voor kiezen om niet in 1, maar meerdere vastgoedbedrijven tegelijk te investeren. In dit geval is het handig om ETF's te kopen gefocust op vastgoed!


Wat is een ETF?


Een ETF staat voor: Exchange Traded Fund. Een ETF 'tracked' op een passieve manier de gemeenschappelijke waarde van een groepje bedrijven. Een hele bekende ETF: de Vanguard S&P 500 UCITS ETF | VUSD, tracked alle bedrijven binnen de S&P 500. Als jij bijvoorbeeld 1 aandeel koopt van €70,- van deze ETF en de S&P500 bedrijven stijgen gemiddeld met 10% in een jaar, zal jouw aandeel €77,- waard zijn aan het eind van het jaar.


Ook bestaan er hele bijzondere ETF's. Voorbeelden zijn ETF's gericht op video gaming, cannabis maar bijvoorbeeld ook op water. Gelukkig bestaan er ook ETFs rondom vastgoed, real estate. In dit artikel focussen we op deze vastgoed ETFs, welke vastgoed ETFs er zijn en hoe duur ze zijn.


Vastgoed ETFs


Zoals gezegd zijn vastgoed ETF's, trackers die de prestatie van meerdere vastgoedbedrijven tracken, vaak zijn dit REITs. Hieronder zal ik een paar van deze ETFs uitlichten:


VanEck Global Real Estate UCITS ETF | 6,80% Jaarlijks Rendement

​Jaarlijkse kosten

0,25% per jaar

Gemiddeld rendement per jaar (5 jaar)

6,80%

Aantal posities

99

Grootste positie

Prologis Inc 10,12% van totale portefeuille

Top 10 posities

38,45% van de totale portfeuille

Deze VanEck Global Real Estate UCITS ETF heb ik zelf ook voor een paar honderd euro gekocht als mijn eerste Real Estate investering. Zoals je kan zien is het gemiddeld rendement van de afgelopen 5 jaar 6,80% en zijn de kosten 0,25% per jaar. Persoonlijk vind ik lage kosten erg belangrijk, omdat dit een grote invloed heeft op jouw uiteindelijke rendement, mede daarom heb ik er voor gekozen om in deze ETF te beleggen.


Daarnaast investeer je met de VanEck Global Real Estate UCITS ETF in meer dan 7 landen (waarvan USA 65% uitmaakt) en in totaal in 99 bedrijven. De ETF is erg gespreid wat ik ook een fijn idee vind bij mijn eerste vastgoed investering.


Vanguard Real Estate Index Fund ETF | 8,68% Jaarlijks Rendement

Jaarlijkse kosten

0,12%

Gemiddeld rendement per jaar (5 jaar)

​8,86%

Aantal posities

164

Grootste positie

Vanguard Real Estate II Index Fund

Top 10 posities

44,70% van de totale portefeuille

De Vanguard Real Estate Fund is meer dan twee keer zo goedkoop dan de VanEck Real Estate ETF wat op de lange termijn een groot effect kan hebben op je uiteindelijke rendement. Daarnaast is het rendement gemiddeld per jaar ook 2% hoger geweest in de afgelopen 5 jaar.


iShares US Property Yield UCITS ETF | 6,30% Jaarlijks Rendement

Jaarlijkse kosten

0,40%

Gemiddeld rendement per jaar (5 jaar)

6,30%

Aantal posities

90

Grootste positie

Public Storage REIT 6,19% van totale portefeuille

Top 10 posities

42,43% van de totale portfeuille

De jaarlijkse kosten van de iShares US Property Yield UCITS ETF zijn het hoogst van alle 3 de ETF's met een totaal van 0,40%, dit is meer dan drie keer zo hoog dan de Vanguard Real Estate ETF! Let hier dus goed op bij het kiezen van een passende vastgoed ETF voor jouw portefeuille.


Daarnaast is het gemiddeld rendement het laagst bij deze ETF met een gemiddelde van 6,30% in 5 jaar. Natuurlijk zegt het verleden weinig over de toekomst, maar toch is het iets om rekening mee te houden.Waarom Kiezen voor een Vastgoed ETF?


Vastgoed valt onder een 'Alternative Investment', wat erg veel voordeel kan hebben in jouw portefeuille. Uit onderzoek blijkt dat alternative investments vaak zorgen voor een hoger rendement, met minder risico (lees: minder variatie) in jouw toekomstige rendement.


Vastgoed is al jaren een goede belegging waarbij er veel zekerheid is over het rendement: het rendement bedraagt namelijk huurinkomsten van huurders. De kans is klein dat veel huurders ineens weg zullen gaan bij verhuurde huizen, waarbij het rendement dus vrij zeker is in vergelijking met bijvoorbeeld het rendement van een bedrijf.


Veel diversiteit in jouw portefeuille geeft meer zekerheid over een goed rendement. Een voorbeeld: stel jij belegt in 5 verschillende investeringsmogelijkheden allemaal 20% van jouw geld, waarbij 1 investering 4% daalt, 1 dezelfde waarde behoudt en 3 15% stijgen, heb jij in totaal een rendement van 8,2%. In dit geval is het dus niet erg dat 40% van jouw portefeuille niet zo goed presteert, omdat de andere 60% het weer goed maakt.


Welke ETF kies jij?


Ik ben benieuwd wat jij van dit artikel vond en welke vastgoed ETF jou het meest aanspreekt en waar jij graag in zou willen beleggen. Laat het achter in de reacties!


Meer lezen over vastgoed? Kijk op de blogpagina met verschillende blogs over vastgoed, investeringstips en studeren!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page