top of page

Welke Duurzame Vastgoed investering kies jij?

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de aankomende decennia en we er zullen ons er echt aan gaan moeten geloven. Duurzaamheid begint bij jezelf. Het Vastgoed groentje zal je een handje helpen door duurzame vastgoed investeringsmogelijkheden op een rijtje te zetten.


duurzame vastgoedinvesteringen, voorbeelden duurzaam vastgoed, duurzame vastgoed etf's, duurzame vastgoed reit's, duurzame vastgoedfondsen

Wat is Duurzaam Vastgoed?


Duurzaam vastgoed is vastgoed dat is ontworpen, gebouwd en beheerd met het oog op het minimaliseren van de impact op het milieu en het verbeteren van de leefomgeving van de bewoners en gebruikers. Dit kan worden bereikt door middel van verschillende duurzaamheidsmaatregelen, zoals energie-efficiëntie, waterbesparing, afvalbeheer en het gebruik van duurzame materialen.


Duurzaam vastgoed heeft als doel om op lange termijn economisch rendabel te zijn, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzame en gezonde leefomgeving voor mens en natuur. Bovendien kan duurzaam vastgoed ook een positieve bijdrage leveren aan de sociale en economische ontwikkeling van de omgeving waarin het zich bevindt.


5 Duurzame Vastgoedfondsen


duurzame vastgoedinvesteringen, voorbeelden duurzaam vastgoed, duurzame vastgoed etf's, duurzame vastgoed reit's, duurzame vastgoedfondsen

Hieronder vind je enkele voorbeelden van duurzame vastgoedfondsen in Nederland met een korte uitleg over het duurzame vastgoedfonds.


Triodos Groenfonds


Triodos Groenfonds is een Nederlands fonds dat zich richt op duurzame projecten, waaronder duurzaam vastgoed. Het fonds financiert bijvoorbeeld de ontwikkeling van energiezuinige huizen en kantoren, evenals de bouw van wind- en zonne-energieprojecten. Het fonds heeft een solide trackrecord van het behalen van duurzame impact en biedt beleggers de mogelijkheid om te investeren in een breed scala aan duurzame projecten.


RobecoSAM Smart Energy Fund


Het RobecoSAM Smart Energy Fund richt zich op de energiesector en investeert in bedrijven die actief zijn in duurzame energie. Het fonds heeft ook een sterke focus op vastgoedbedrijven die zich richten op duurzame energie-oplossingen, zoals zonne-energie en energie-efficiënte gebouwen. Het fonds is gericht op lange-termijn beleggers die willen bijdragen aan de overgang naar een duurzamere wereld.


CBRE Dutch Office Fund


CBRE Dutch Office Fund is een Nederlands vastgoedfonds dat zich richt op duurzame kantoren. Het fonds investeert in moderne, duurzame gebouwen met lage energiekosten en een goede connectiviteit. Het doel is om beleggers een stabiel rendement te bieden, terwijl tegelijkertijd wordt bijgedragen aan een duurzamere wereld.


Triodos Real Estate Impact Fund


Het Triodos Real Estate Impact Fund investeert in duurzame vastgoedprojecten in Europa. Het fonds richt zich op panden met een lage ecologische voetafdruk en een positieve sociale impact, zoals sociale huurwoningen en scholen. Het fonds werkt samen met lokale partners om duurzame vastgoedprojecten te ontwikkelen en streeft naar een positieve bijdrage aan de lokale gemeenschap.


PGGM Private Real Estate Fund


Het PGGM Private Real Estate Fund is een Nederlands vastgoedfonds dat zich richt op duurzame vastgoedprojecten in Europa en Noord-Amerika. Het fonds investeert in panden met een hoge energie-efficiëntie en een lage CO2-uitstoot. Het fonds is gericht op institutionele beleggers die willen bijdragen aan de overgang naar een duurzamere wereld.


4 Duurzame REIT's


duurzame vastgoedinvesteringen, voorbeelden duurzaam vastgoed, duurzame vastgoed etf's, duurzame vastgoed reit's, duurzame vastgoedfondsen

Hieronder vind je enkele voorbeelden van duurzame (Amerikaanse) vastgoed REIT's en een korte uitleg over elke REIT.

Simon Property Group (SPG)


Simon Property Group is een Amerikaanse vastgoed REIT die zich richt op winkelcentra van hoge kwaliteit. Het bedrijf heeft een sterke focus op duurzaamheid en heeft zich gecommitteerd aan ambitieuze doelstellingen op het gebied van energie-efficiëntie, afvalbeheer en waterbesparing. SPG heeft bijvoorbeeld de eerste LEED Gold-certificering in de sector behaald voor zijn headquarter kantoor en biedt ook groene leaseovereenkomsten en duurzaamheidsprogramma's aan voor huurders.


Prologis (PLD)


Prologis is een Amerikaanse vastgoed REIT die zich richt op logistiek en industrieel vastgoed, waaronder distributiecentra en magazijnen. Het bedrijf heeft een toonaangevende positie op het gebied van duurzaamheid en heeft zich gecommitteerd aan het verminderen van de CO2-uitstoot, het verbeteren van de energie-efficiëntie en het bevorderen van duurzame bouwpraktijken. PLD heeft bijvoorbeeld de eerste netto-nul energiegebouw in de logistieke sector in Europa gebouwd en biedt ook zonnepanelen en andere duurzame oplossingen aan voor huurders.


Kilroy Realty Corporation (KRC)


Kilroy Realty Corporation is een Amerikaanse vastgoed REIT die zich richt op kantoren en technologiecentra in Californië. Het bedrijf heeft een sterke focus op duurzaamheid en heeft zich gecommitteerd aan het bereiken van netto-nul CO2-uitstoot tegen 2025. KRC heeft bijvoorbeeld LEED Platinum-gecertificeerde gebouwen ontwikkeld en biedt ook duurzame vervoersoplossingen aan voor werknemers, zoals fietsenstallingen en laadstations voor elektrische voertuigen.


Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capital (HASI)


Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capital is een Amerikaanse vastgoed REIT die zich richt op duurzame infrastructuur, waaronder energie-efficiënte gebouwen, hernieuwbare energieprojecten en waterzuiveringssystemen. Het bedrijf heeft een toonaangevende positie op het gebied van duurzaamheid en heeft zich gecommitteerd aan het financieren van projecten die bijdragen aan een koolstofarme economie. HASI heeft bijvoorbeeld investeringen gedaan in wind- en zonne-energieprojecten en biedt ook financiering voor energie-efficiënte gebouwrenovaties.


4 Duurzame Vastgoed ETF's


duurzame vastgoedinvesteringen, voorbeelden duurzaam vastgoed, duurzame vastgoed etf's, duurzame vastgoed reit's, duurzame vastgoedfondsen

Hier zijn enkele voorbeelden van vastgoed ETF's gericht op duurzaamheid.


iShares Global Clean Energy ETF (ICLN)


De iShares Global Clean Energy ETF is een ETF die zich richt op bedrijven die actief zijn in de sector van schone energie. Dit omvat bedrijven die zich bezighouden met hernieuwbare energiebronnen, energieopslag en energie-efficiëntie. De ETF belegt wereldwijd en heeft als doel om te profiteren van de groeiende vraag naar schone energiebronnen. De ETF heeft ook een sterke focus op duurzaamheid en heeft als doel om bedrijven te selecteren die voldoen aan hoge ESG-normen (milieu, maatschappij en governance).


iShares Global REIT ETF (REET)


De iShares Global REIT ETF is een ETF die belegt in vastgoedbeleggingsfondsen (REIT's) wereldwijd. De ETF heeft als doel om te profiteren van de groeiende vraag naar vastgoed als beleggingscategorie en biedt diversificatie over verschillende regio's en vastgoedsectoren. De ETF heeft ook een sterke focus op duurzaamheid en belegt in REIT's die zich richten op duurzame vastgoedontwikkeling en -beheer.


Xtrackers FTSE EPRA NAREIT Developed ex-U.S. UCITS ETF (XDER)


De Xtrackers FTSE EPRA NAREIT Developed ex-U.S. UCITS ETF is een ETF die zich richt op vastgoedbeleggingen buiten de Verenigde Staten. De ETF belegt in vastgoedbeleggingsfondsen (REIT's) die genoteerd zijn in ontwikkelde landen over de hele wereld en heeft als doel om te profiteren van de groeiende vraag naar vastgoedbeleggingen. De ETF heeft ook een sterke focus op duurzaamheid en selecteert REIT's die zich inzetten voor duurzame vastgoedontwikkeling en -beheer.


SPDR MSCI USA ESG Select Real Estate ETF (RLTY)


De SPDR MSCI USA ESG Select Real Estate ETF is een ETF die zich richt op vastgoedbeleggingen in de Verenigde Staten. De ETF belegt in vastgoedbeleggingsfondsen (REIT's) die voldoen aan hoge ESG-normen en heeft als doel om te profiteren van de groeiende vraag naar duurzame vastgoedbeleggingen. De ETF heeft een sterke focus op duurzaamheid en selecteert REIT's die zich richten op duurzame vastgoedontwikkeling en -beheer en die een goed bestuur hanteren.


Welk Duurzame Vastgoed investering kies jij?


duurzame vastgoedinvesteringen, voorbeelden duurzaam vastgoed, duurzame vastgoed etf's, duurzame vastgoed reit's, duurzame vastgoedfondsen

We hopen dat dit artikel je verder heeft geholpen met het overwegen van duurzame vastgoedinvesteringen. Hier kun je nog veel meer blogs vinden over vastgoed, investeringtips en studeren.


Bij het Vastgoed Groentje helpen we elkaar door vragen te beantwoorden in de reacties en je kan zelfs je eigen blogs schrijven over onderwerpen waar jij veel van weet. Door samen te leren, kom je vele malen verder. Ik hoop je te zien in de reacties of bij een zelf geschreven blog.


Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page