top of page

Belegger verkoopt 6900 huurhuizen: wat betekent dit voor starters?

In het recente nieuws is bekend geworden dat de Canadese vastgoedbelegger European Residential Reit (Eres) van plan is om 6900 Nederlandse huurhuizen te verkopen. Op het eerste gezicht lijkt dit goed nieuws voor starters op de woningmarkt, maar volgens hoogleraar Vastgoed Analyse Marc Francke is het verhaal complexer dan dat. Volgens hem zijn beleggers juist nodig voor een gezonde woningmarkt. Laten we eens kijken naar wat dit nieuws precies inhoudt en waarom deze belegger huurhuizen verkoopt in Nederland.


Eres verkoopt 6900 woningen in NL

Een nieuw puntensysteem en overdrachtsbelasting


De afgelopen periode heeft de Nederlandse regering hard gewerkt aan nieuwe regels voor de woningmarkt. Het belangrijkste doel van deze regels is om huurders beter te beschermen tegen de hoge prijzen in de vrije sector. Een van de maatregelen die vanaf volgend jaar van kracht wordt, is het invoeren van een nieuw puntensysteem, waardoor meer woningen in het middensegment vallen in plaats van de duurdere vrije sector.


Daarnaast heeft de regering het voor beleggers minder aantrekkelijk gemaakt om grootschalig vastgoed aan te kopen voor verhuur. De overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers is de afgelopen jaren stapsgewijs verhoogd van 2 procent naar 10,4 procent van de koopsom. Dit alles met als doel om het voor "gewone mensen" gemakkelijker te maken om een woning te bemachtigen.


Vastgoedbelegger Eres Verkoopt Huurhuizen in NL


Eres verkoopt 6900 woningen in NL

Nu komt het interessante deel: de vastgoedbelegger Eres verkoopt zijn Nederlandse woningportefeuille. Op het eerste gezicht lijkt dit goed nieuws voor starters die op zoek zijn naar een woning. Maar zoals eerder vermeld, is het niet zo eenvoudig. Hoogleraar Marc Francke benadrukt dat een vrije huursector nodig is voor een goed functionerende woningmarkt. Hoewel slechts een klein deel van de Nederlandse woningen in handen is van beleggers, minder dan 10 procent, richt de overheid zich hier wel sterk op. Het wordt beleggers niet gemakkelijker gemaakt om te investeren.


Wat betekent dit dan precies voor starters op de woningmarkt? Het vertrek van Eres, dat vastgoed bezit van Limburg tot Drenthe, komt niet als een verrassing voor Francke. Hij gelooft dat de komst van de middenhuurregeling een rol speelt in deze beslissing. Een kwart van de portefeuille van Eres zal namelijk onderhevig zijn aan maximale huurprijzen, waardoor de woningen nu in het middensegment vallen. Dit kan ertoe leiden dat beleggers ervoor kiezen om hun woningen te verkopen.


Wie gaat het vastgoed overkopen?


Eres verkoopt 6900 woningen in NL

Nu rijst natuurlijk de vraag: wie is bereid en in staat om deze grote portefeuille te kopen? Volgens Francke moet het in ieder geval een partij zijn met voldoende financiële middelen. De waarde van het vastgoed werd in het eerste kwartaal geschat op maar liefst 1,7 miljard euro. Bovendien maakt de hoge rentestand lenen momenteel minder aantrekkelijk, wat betekent dat een potentiële koper aanzienlijk eigen vermogen moet hebben. Het blijft echter onzeker wat een koper met het bezit zal doen.


Het is mogelijk dat sommige huurwoningen verkocht worden aan eigenaar-bewoners, zodat er meer aan verdiend kan worden dan bij verhuur. Dit zou vooral gunstig zijn voor koopstarters. Helaas kan het effect van de middenhuurregeling zijn dat beleggers hun woningen gaan verkopen, waardoor de voorraad middenhuurwoningen niet toeneemt zoals beoogd.


Woningcorporaties


Eres verkoopt 6900 woningen in NL

Nu zou je kunnen denken dat woningcorporaties deze woningen kunnen opkopen. Helaas is het niet zo eenvoudig, omdat corporaties gebonden zijn aan hun eigen werkgebied. Een corporatie in Amsterdam kan niet zomaar woningen kopen in andere delen van Nederland. Daarom zou elke corporatie individueel moeten beoordelen welke woningen geschikt zijn, zowel qua regio als qua type woning.


Kortom, het nieuws dat belegger Eres 6900 Nederlandse huurhuizen gaat verkopen, lijkt op het eerste gezicht goed nieuws voor starters op de woningmarkt. Echter, de situatie is complexer dan dat. Hoogleraar Marc Francke benadrukt dat beleggers nodig zijn voor een gezonde woningmarkt. Het is afwachten wie deze omvangrijke portefeuille wil en kan kopen, en wat dit betekent voor de voorraad middenhuurwoningen.


Heeft dit bericht je verder geholpen?


Eres verkoopt 6900 woningen in NL

We hopen dat dit artikel je heeft verder geholpen met de betekenis van dit nieuwsbericht. Hier kun je nog veel meer blogs vinden over vastgoed, investeringstips en studeren.


Bij het Vastgoed Groentje helpen we elkaar door vragen te beantwoorden in de reacties en je kan zelfs je eigen blogs schrijven over onderwerpen waar jij veel van weet. Door samen te leren, kom je vele malen verder. Ik hoop je te zien in de reacties of bij een zelf geschreven blog.

112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page