top of page

Beleggen in Vastgoed via REITs, Wat Kan ik Ermee?

Bijgewerkt op: 12 jan. 2023

Investeren in vastgoed kun je onder andere doen door te beleggen in REIT's. REIT's staan voor: Real Estate Investment Trusts. Wat zijn REIT's, hoe kun je het beste beleggen in REIT's en is het iets voor jou?


Wat zijn reits, beleggen in reits, real estate investment trust, investeren in reits

Wat zijn REIT's?


REITs zijn kort gezegd bedrijven die inkomsten genereren door het hebben van vastgoed, en dit vastgoed verhuren aan derden. REITs op de beurs staan vaak bekend als hele zekere beleggingen met vaak hoge dividenden.


Daarnaast beleg je dus wel in vastgoed, zonder dat je daar gelijk een heel huis voor hoeft te kopen. Je kan dus starten met een lage inleg. Interessant hé? Laten we nog dieper ingaan op REITs!


Amerikaanse REIT's

Wat zijn reits, beleggen in reits, real estate investment trust, investeren in reits

Een REIT is een Amerikaanse vorm van een vastgoedbedrijf, en heeft 1 groot voordeel waardoor het erg aantrekkelijk is om als vastgoedbedrijf een REIT te worden. Het grote voordeel is dat er geen vennootschapsbelasting hoeft te worden betaald door een REIT. Om deze reden willen Amerikaanse bedrijven dus graag een REIT worden, maar daarvoor moeten ze wel aan een aantal vereisten voldoen.


Vereisten van een REIT


Wat zijn reits, beleggen in reits, real estate investment trust, investeren in reits

Een bedrijf wordt niet zomaar een REIT genoemd, een bedrijf moet aan een aantal voorwaarden voordoen voordat het deze titel kan verkrijgen. We zullen de meest interessante eisen met je behandelen!


90% uitkeren


Ten eerste moet een REIT ongeveer 90% van zijn belastbare inkomen uitkeren aan de aandeelhouders. 90%! Dat betekent dus dat bijna alle winst zal worden gedeeld met jou als aandeelhouder. Dit betekent dus dat er gemiddeld veel dividend wordt verkregen van een REIT-aandeel, wat dus zorgt voor een hoog passief inkomen.


75% belegd in vastgoed


Ten tweede moet minimaal 75% van het totale vermogen van een REIT belegd zijn in vastgoed. Dit geeft de aandeelhouder zekerheid dat bij het kopen van een REIT dat het meeste geld ervan is blootgesteld aan vastgoed, en niet aan een andere sector.


75% inkomsten van onroerend goed


Als laatste moet ook het inkomen minimaal 75% bestaan uit inkomsten afkomstig van de huur of verkoop van onroerend goed. Dit geeft dus weer de aandeelhouder zekerheid dat je grotendeels bent blootgesteld aan de vastgoedsector.


Waarom zou je een REIT nemen?


Wat zijn reits, beleggen in reits, real estate investment trust, investeren in reits

Een REIT heeft verschillende voordelen. Ten eerste kan je al beginnen met het beleggen in vastgoed met een hele kleine inleg. Een nadeel van vastgoed is dat het erg duur is om zelf in te beleggen, het kost minimaal honderden duizenden euro's om je eigen pandje te kopen, wat veel mensen niet kunnen betalen. Als je vastgoed toch een interessante belegging vind, door het stabiele rendement, kun je dus kijken naar REITs. in REITs zou je al voor €50,- kunnen beleggen en dan profiteer je toch ook mee van de opbrengsten in de vastgoedsector.


Daarnaast hoef je door te investeren in een REIT je geen druk te maken over alles wat erbij komt kijken om écht in vastgoed te investeren. Het enige wat je hoeft te doen is transactiekosten te betalen en je ontvangt inkomsten van de REIT.


Daarentegen als je in eigen vastgoed gaat investeren, ben je gemiddeld meerdere uren per maand bezig om huurders te zoeken, de woning te repareren en met de administratie bijhouden. Als je dus geen zin hebt om tijd kwijt te zijn aan het investeren in vastgoed, kunnen REITs ook een hele goede oplossing zijn. Natuurlijk kun je ook een vastgoedbeheerder nemen voor je eigen beleggingen als je geen tijd kwijt wilt zijn aan de woningen.


Waarom zou je NIET in een REIT investeren?


Wat zijn reits, beleggen in reits, real estate investment trust, investeren in reits

Het blijft altijd eng om je geld te steken in een product waarbij de koers wisselvallig is. Als je nog nooit in aandelen, ETFs of een ander financiële producten hebt belegd is het waarschijnlijk nog spannender om voor het eerst in een REIT geld te investeren. Het is namelijk eng om geld in iets te stoppen en misschien als je pech hebt na een week al 5% van je waarde te zijn verloren, zonder dat je hier zelf invloed op hebt.


Het is dus belangrijk om je goed te verdiepen in waar je je geld investeert, dan heb je een gevoel van vertrouwen, omdat je zelf hebt uitgezocht en gezien dat het hoogstwaarschijnlijk een goede belegging is. Wel is het belangrijk om altijd divers te beleggen, steek dus nooit duizenden euro's in 1 REIT, maar probeer bijvoorbeeld 4 REITs te vinden die er financieel gezond uitzien en verdeel daar je geld onder. Je zou ook altijd nog een ETF kunnen zoeken in vastgoed, waarbij je dus aan veel vastgoedbedrijven in een keer bent blootgesteld, wat het risico verlaagd.

Dus waarom zou je niet in REITs beleggen? De enige reden die ik kan bedenken is als je geen onderzoek hebt gedaan en zomaar veel geld steekt in 1 REIT, doe het dan niet! Er is een grote kans dat je dan al angst krijgt na een kleine dip en al je geld eruit haalt met een verlies. Zorg dus dat je je goed inleest, en begin met een klein bedrag als je niet goed weet hoe je zal reageren op een dip.


Mijn Ervaring met REITs

Wat zijn reits, beleggen in reits, real estate investment trust, investeren in reits

Ik ben nog een beginner met REITs en heb begin 2022 mijn eerste ETF in vastgoed gekocht: de VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF. Ik beleg al sinds begin 2021 in verschillende financiële producten en vond het toch wel erg leuk om ook in vastgoed te investeren, omdat ik daar erg geïnteresseerd in ben.


De reden dat ik pas zo laat in vastgoed beleg is omdat vastgoed eigenlijk een hele onbewegelijke en solide belegging is. Je kan weinig fout doen met het beleggen in vastgoed. Dit is natuurlijk juist alleen maar fijn, maar ik vind het zelf ook leuk om te beleggen in wat meer risicovolle financiële producten waar ook meer mogelijkheid tot rendement in zit.


VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF


De ETF die ik heb gekocht bestaat uit vastgoedbedrijven in woningen, kantoren, industrieel vastgoed, hotels, gezondheidszorg en winkelvastgoed. Eigenlijk dus in bijna elke mogelijke vastgoedsector, dit maakt een ETF in REITs dus minder risicoloos omdat je vaak blootgesteld bent aan veel diverse REITs. Daarnaast zit de ETF in 98 verschillende REITs in meer dan 9 verschillende landen, waarbij de VS meer dan 55% uitmaakt van de ETF.


Deze ETF is dus erg goed verspreid, wat het voor mij dus een kleine stap maakt om te beleggen in vastgoed. Door de spreiding vind ik het minder eng om deze stap te maken, en zelfs juist heel leuk om nu ook belegd te zijn in vastgoed.


Wat vind jij?


Wat zijn reits, beleggen in reits, real estate investment trust, investeren in reits

REITs bieden een vrij zekere belegging, en kunnen erg meehelpen aan het opbouwen van een passief inkomen. Doe wel eerst goed onderzoek naar in welke REITs je zou willen beleggen, en steek nooit in een keer al je geld in 1 REIT zonder onderzoek te hebben gedaan.


Ik hoop dat je het interessant vond en ik ben benieuwd naar je mening. Klik hier voor meer blogs over vastgoed of neem hier een kijkje om er achter te komen of investeren in vastgoed iets voor jou is ;). Tot de volgende keer!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page