top of page

Wat is het Diversificatie Risico bij Vastgoed?

Bij vastgoedinvesteringen heb je te maken met verschillende risico's, waaronder het diversificatie risico. Wat is het diversificatie risico en hoe kun je hier het beste mee omgaan?


diversificatie risico vastgoed, vast is diversificatie risico, unsystematic risk vastgoed, real estate diversificatie risco
Wat is het diversificatie risico en hoe kun jij er zo goed mogelijk mee omgaan?

Wat is het Diversificatie Risico?


Als je vastgoedportefeuille weinig diversiteit heeft, loop je een hoog diversificatie risico. Dit wordt ook wel het 'onsystematische' risico genoemd, een risico dat uniek is aan het bedrijf of de activa waarin je vastgoed investeert. Investeer jij bijvoorbeeld alleen in ziekenhuizen? Dan zal jouw gehele portfolio het slecht doen wanneer de waarde van ziekenhuizen omlaag gaat.


Waarom is het Belangrijk?


diversificatie risico vastgoed, vast is diversificatie risico, unsystematic risk vastgoed, real estate diversificatie risco

Er zijn verschillende vastgoed strategieën, waarbij sommige strategieën juist focussen op 1 bepaalde sector. Dit kan een goede strategie zijn, maar levert wel erg veel risico met zich mee. Als de sector het bijvoorbeeld slecht doet, zijn jouw inkomsten erg afhankelijk. Daarboven op is het gemiddeld rendement van de gehele vastgoedmarkt al erg prima en is het dus onnodig om te gaan specialiseren.


Ook is het belangrijk om te weten dat het veel risico met zich mee brengt om bijvoorbeeld maar in 1 woning te investeren om te verhuren. Stel de woning vangt een brand, dan staat jouw gehele vastgoed portfolio in het rood. Om dit te voorkomen is het goed om te diversificeren. We zullen je uitleggen hoe dit mogelijk is.


Welke Categorieën bestaan er binnen Vastgoed Diversificatie?


diversificatie risico vastgoed, vast is diversificatie risico, unsystematic risk vastgoed, real estate diversificatie risco

Er bestaan vier bekende categorieën binnen vastgoed diversificatie. We leggen ze een voor een voor je uit.


1. Geografische diversificatie


Dit houdt in dat beleggers in vastgoedbeleggingen investeren in verschillende geografische regio's. Hierdoor kunnen ze zich blootstellen aan verschillende economische en marktomstandigheden en vermindert het risico dat de vastgoedportefeuille van een belegger wordt beïnvloed door regionale factoren. Een voorbeeld is door bijvoorbeeld te investeren in het buitenland.


2. Sectorale diversificatie


Dit houdt in dat beleggers in verschillende sectoren van de vastgoedmarkt investeren. Dit omvat commercieel vastgoed, residentieel vastgoed, industrieel vastgoed en andere sectoren van de vastgoedmarkt. Door in verschillende sectoren te investeren, kunnen beleggers hun risico's spreiden en verminderen. Als het industrieel vastgoed bijvoorbeeld daalt, zal je portfolio het alsnog goed doen.


3. Vastgoedtype diversificatie


Dit houdt in dat beleggers investeren in verschillende soorten vastgoed, zoals kantoren, winkels, hotels, appartementen en andere soorten vastgoed. Door te investeren in verschillende soorten vastgoed, kunnen beleggers hun risico's spreiden en hun blootstelling aan eventuele negatieve gebeurtenissen in een specifieke sector beperken. Dit risico is vergelijkbaar met sectorale diversificatie.


4. Eigendomsdiversificatie


Dit houdt in dat beleggers in verschillende soorten vastgoedeigendom investeren, zoals direct eigendom, vastgoedbeleggingsfondsen (REIT's), vastgoedbeleggingsmaatschappijen (VBI's), vastgoedobligaties en andere vastgoedbeleggingen. Door te investeren in verschillende soorten vastgoedbeleggingen, kunnen beleggers hun risico's spreiden en hun blootstelling aan eventuele negatieve gebeurtenissen in een specifieke vastgoedbelegging beperken.


Hoe Diversificeren met maar 1 Vastgoedobject?


diversificatie risico vastgoed, vast is diversificatie risico, unsystematic risk vastgoed, real estate diversificatie risco

Bij 'Waarom is het belangrijk om te diversificeren?' hadden we het over een portfolio met 1 vastgoedobject. Het komt vaak voor dat huishoudens 1 huis hebben om te verhuren, maar hierdoor zijn ze wel blootgesteld aan het diversificatie risico binnen vastgoed. Hoe is het toch mogelijk om te diversificeren met maar 1 vastgoedobject en weinig vermogen?


Tip 1: Investeer in REIT's


Real Estate Investment Trusts zijn een gemakkelijke en passieve manier om je portfolio te diversificeren. Er is goed te vinden waar de REIT's in investeren. Investeer je bijvoorbeeld in 1 gezinswoning? Kijk dan niet voor een REIT die alleen maar in residentieel vastgoed belegd, maar bijvoorbeeld ook in kantoren en retail.


Tip 2: Budget investeren


Woningen zijn duur om in te investeren, maar in deze blog geef ik tips hoe je met minder geld tóch kan investeren in vastgoed. Met deze tips kun je dus ook gemakkelijker je portfolio diversificeren.


Wat Vind Jij?


diversificatie risico vastgoed, vast is diversificatie risico, unsystematic risk vastgoed, real estate diversificatie risco

We hopen dat deze blog je verder heeft geholpen bij het ontdekken van verschillende diversificatierisico's binnen vastgoed en hoe je dit kunt verhelpen binnen je portfolio. We hebben nog veel meer blogs beschikbaar over vastgoed, investeringstips en studeren.


Bij het Vastgoed Groentje helpen we elkaar door vragen te beantwoorden in de reacties en je kan zelfs je eigen blogs schrijven over onderwerpen waar jij veel van weet. Door samen te leren, kom je vele malen verder. Ik hoop je te zien in de reacties of bij een zelf geschreven blog ;).

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page