top of page

Waarom jij een Zomerstage Zou Moeten Willen Doen!

Een zomerstage, wat is het precies en waarom zou je in godsnaam in je vrije zomerweken een zomerstage lopen bij een bedrijf? Ik doe op dit moment een zomerstage en zal je preciés uitleggen wat er zo leuk en fijn aan is!


Zomerstage real estate vastgoed, zomerstage vastgoed, zomerstage bouw, zomerstagiair
Zomerstage is een leuke manier van leren in de praktijk


Een zomerstage kan een hele leuke en fijne manier zijn om wat meer ervaring op te doen in de praktijk en daarnaast is een zomerstage anders dan een normale stage op verschillende manieren.


Hieronder worden de grootste voor- en nadelen uitgelicht van het doen van een zomerstage!


Disclaimer: Met een zomerstage bedoel ik een stage die je loopt zonder dat je hier voor studiepunten krijgt. Het is dus een geheel vrijwillige stage.


Voordelen van een Zomerstage


Zomerstage real estate vastgoed, zomerstage vastgoed, zomerstage bouw, zomerstagiair
De 5 voordelen van een zomerstage op een rijtje

1. Leer in de praktijk


Dit is voor mij de nummer 1 reden geweest om een zomerstage te doen, door te leren in de praktijk! Met mijn vwo-opleiding of tijdens mijn bachelor was het nooit verplicht om een stage te lopen en heb ik dit ook nooit gedaan (ik had gekozen voor een uitwisseling tijdens mijn bachelor, lees er hier meer over). Tóch wilde ik wel een keer stage lopen voordat ik het werkleven in ga.


Op dit moment loop ik stage, bij het hele leuke bedrijf ECOBLOQ, en leer ik hoé het echt te werk gaat op de werkvloer rondom huizen bouwen en verkopen. Deze stage ervaringen brengen je verder en zijn niet inwisselbaar door theorie vanuit school.


2. Kies voor een opdracht, geen rotklusjes


Jij kent vast ook vrienden om je heen die geen leuke ervaringen hebben gehad tijdens hun meeloopstage. Ze werden soms niet goed behandeld en voelde vooral dat ze er waren om de rotklusjes op te lossen.


Het grote voordeel van een zomerstage is, dat je zelf de touwtjes in handen hebt. Er zijn vele websites (ikzelf heb m'n zomerstage gevonden op Integrand), die jouw verschillende leuke opdrachten aanbieden van bedrijven. Kies er dus zelf voor om écht een opdracht uit te voeren, omdat je hierbij meer leert en weet wat je moet doen.


Een voorbeeld: Zelf schrijf ik nu een Strategisch Marketingplan waarbij ik de opdracht heb gekregen om de doelgroep van een bepaald model uit te zoeken en uit te zoeken hoe ze deze doelgroep kunnen bereiken. Nu kan ik zelf beslissen hoe ik dit ga doen en hoef ik niet de 'rotklusjes' op te lossen.


3. Bouw je netwerk op


Zomerstage real estate vastgoed, zomerstage vastgoed, zomerstage bouw, zomerstagiair
Bouw een netwerk op binnen jouw kring van interesse

Tijdens een stage, heb je de grote kans om een leuk netwerk op te bouwen en mensen te leren kennen die werken in het vakgebied van jouw interesse. Maak hier dan ook zeker gebruik van!


In de vastgoedwereld had ik nog totaal geen netwerk. Het is nu niet zo dat ik ineens een onwijs netwerk heb, maar ik weet wel wie ik straks vragen kan stellen over biobased en circulaire woningen. Daarnaast is het leuk om te kunnen praten over mijn passie met de eigenaren van ECOBLOQ.


4. Flexibiliteit


Als school jou verplicht om een stage te lopen, zijn er vaak veel regels aan verbonden. Een voorbeeld is dat je minimaal 32 uur per week stage moet lopen. Bij een zomerstage, kan je dit helemaal zelf bepalen en afspreken met het bedrijf waar je stage loopt. Ik heb bijvoorbeeld nog 2 weken vakantie gehad en hoef niet elke dag op kantoor aanwezig te zijn.


5. Intrinsieke motivatie


Het voelde voor mij best gek om een zomerstage te doen om 3 redenen: je verdient er veel minder mee dan een bijbaan, je krijgt er geen studiepunten voor en het moet van niemand. Misschien vind jij het ook wel gek klinken wat erg logisch is, want waarom zou je het dan in godsnaam wel doen?


Antwoord: voor jezelf. Een zomerstage doe je puur om van te leren en om zelf meer ervaring op te doen. Ik vind het bijzonder om te ervaren dat zonder 'stok achter de deur', ik toch merk dat ik het heel leuk vind om te werken aan de zomerstage, omdat het écht puur voor mezelf is. Probeer het zelf eens en ik hoor heel graag hoe jij het hebt ervaren :).


Nadelen van een Zomerstage


Zomerstage real estate vastgoed, zomerstage vastgoed, zomerstage bouw, zomerstagiair
De drie nadelen van een zomerstage

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een zomerstage, hieronder zal ik ze voor je op een rijtje zetten.


1. Geen hulp van je school


Omdat ik deze zomerstage tussen mijn Bachelor Bedrijfskunde en Master Real Estate in doe, heb ik geen school om op terug te vallen en vragen aan te stellen. Tot nu toe moet ik eerlijk zeggen dat ik het ook weinig mis, maar toch kan het soms best handig zijn. Vooral als je een ingewikkelde stage doet met veel moeilijke theorie. Overigens kan je natuurlijk wel de lesstof gebruiken die je hebt geleerd ;).


2. Minder geld

Als je geen zomerstage loopt, kan je een goed betaalde zomerbaan zoeken waar je dus een stuk meer geld mee verdiend. Dit is naar mijn mening het grootste nadeel. Je levert namelijk dus wel een inkomen in door de zomerstage te gaan doen en dit is vooral lastig als je veel uitgaven hebt.


Tip: probeer goed te onderhandelen met je zomerstage bedrijf om toch een goed stage inkomen te generen.


3. Je zomer gaat eraan?


Gaat je zomer naar de maan door een zomerstage te doen? Bij mij is dit totaal niet het geval, maar misschien is dit niet helemaal een eerlijk beeld van een gemiddelde zomerstage. Als je een géweldige zomer wilt, maar daarnaast ook een zomerstage wilt doen, zoek dan een bedrijf dat hier goed op aansluit.


Een hiërarchisch bedrijf met een 'strenge' cultuur zal bijvoorbeeld misschien ook wel je zomer een beetje minder leuk maken. Een start-up daarentegen met veel vrijheid en een gezellige cultuur zal jou wat vrijer laten in je keuzes en tijden wanneer jij zou graag stage zou willen lopen. De festivals kun je dus zeker nog meepakken ;).


Je mag me altijd bereiken


Zomerstage real estate vastgoed, zomerstage vastgoed, zomerstage bouw, zomerstagiair
Je kan me altijd berichten met jouw vragen!

Een zomerstage doen is best een grote keuze. Daarom mag je me altijd een berichtje sturen met vragen of gewoon voor een leuk gesprekje :). Lees meer over vastgoed, studeren en investeringstips in de blogs!Comments


bottom of page