Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit is een populaire keuze. Welke vakken krijg je bij bedrijfskunde en wat is bedrijfskunde precies? Ik zal mijn ervaringen met je delen om jou zo verder te kunnen helpen ;).
Het is soms best moeilijk om een opleiding te kiezen. de meesten kiezen een opleiding terwijl ze pas tussen de 17 en 19 jaar oud zijn en er wordt dan al verwacht dat ze weten wat ze de rest van hun leven willen doen. Ik kan je alvast 1 ding vertellen: met bijna elke opleiding kan je nog steeds heel veel verschillende banen krijgen. Je leven staat dus nog helemaal niet vast.
Vandaag zal ik met jullie delen wat bedrijfskunde aan Erasmus inhoudt en zal ik de vakken belichten die je zult krijgen.
Wat is Bedrijfskunde in het Algemeen?
Bij bedrijfskunde worden de studenten gezien als de 'toekomstige managers' van de wereld. Je wordt dus ook erg breed opgeleid en bij bijna elk vak wordt er ook een focus gelegd op: hoe ga je met bepaalde problemen om? Om hier van te kunnen leren als toekomstig manager. Wel is het zo dat ik zeker niet het doel heb om manager te worden van een bedrijf, tezamen met andere medestudenten, dus als je nog niet zeker weet of dat je passie, maar je bedrijfskunde wel leuk lijkt zal dit je zeker niet moeten afschrikken.
Daarnaast is het zoals ik al zei een hele brede studie, van Human Resource en Gedrag in Organisaties (kan worden gezien als een soort psychologie) tot Wiskunde, Finance, maar ook bijvoorbeeld een Strategisch Bedrijfsplan (real life advies geven aan een écht bedrijf via bedrijfskundige modellen). Dit zorgt er dus voor dat je hierna nog vele kanten op kan gaan, maar ook dat je kan ontdekken welke onderwerpen je leuk vindt binnen de Bedrijfskunde als je dat nog niet zo goed weet.
Wat voor Vakken krijg je bij Bedrijfskunde?
De vakken bij Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit variëren van rekenkundige vakken tot psychologische / marketingvakken en academische en theoretische vakken, heel breed dus. Je kan er dan ook heel veel mee naar je studie en je wordt opgeleid tot generalist.
Ook is het belangrijk om te weten dat de bedrijfskunde studie van Erasmus Rotterdam over het algemeen als de meest technische wordt gezien van alle Nederlandse universitaire bedrijfskunde studies. Alhoewel ik het zelf nog wel redelijk vind meevallen hoe technisch ik de studie vind. Daarnaast duurt de wo-bachelor in totaal 3 jaar.
Algemeen Jaar 1 & 2
In de eerste 2 jaar heb je elk jaar 4 blokken, waarbij de meeste vakken 1 blok duren, maar sommige vakken duren meer blokken en soms zelfs het hele jaar. Wat opvalt aan de studie Bedrijfskunde is dat er ontzettend veel groepsprojecten zijn in totaal. Per blok heb je minimaal 1 groepsproject, maar vaak wel 2 of 3 en soms zelfs 4. Overigens is bijna elk blok wel goed verdeeld in een aantal vakken waarbij er een eindtoets plaatsvindt, en een aantal blokken waarbij er geen eindtoets plaatsvindt.
Jaar 1
Bedrijfskunde heeft in het eerste jaar de meeste wiskundige vakken zoals Wiskunde, Finance, Accounting, Economie, Statistiek, Primaire processen en Besliskunde. Daarnaast zijn er veel theoretische vakken zoals Marketing en Gedrag in organisaties, waarbij er vaak maar 1 tentamen plaatsvindt waarbij je alle theorie in je hoofd moet stampen om een goed cijfer te behalen.
Jaar 2
In het tweede jaar zijn er al een stuk minder technische vakken, in totaal maar 3 van de in totaal 14 vakken. Ook krijg je ondernemingsrecht, strategisch management en bij het vak ondernemerschap zal je je eigen 'bedrijfje' opstarten met een groepje.
Hoe zit het Derde Jaar in Elkaar?
Op universitaire studies is vaak het derde jaar een bijzonder jaar, en zo ook bij de studie Bedrijfskunde op Erasmus. Tot en met februari heb je een eigen 'keuzedeel', en mag je zelf kiezen of je een minor gaat doen (een specialisatie op 1 onderwerp), keuzevakken gaat doen, een stage gaat doen of op uitwisseling gaat. De keuzevakken of minor kan je ook nog doen op een andere universiteit zoals in Leiden of op de TU in Delft.
Uitwisseling
Zelf heb ik er voor gekozen om op uitwisseling te gaan naar Calgary in Canada, en dit kan ik zeker iedereen aanraden! Lees hier waarom het een goede keuze is :).
Stage Lopen
Een stage kan heel leerzaam en leuk zijn, en zeker heel handig omdat er over het algemeen weinig ruimte is voor stages op een universitaire studie. Zelf heb ik één zomerstage gedaan en raad ik het zeker aan om ook praktijkervaring op te doen.
Keuzevakken en/of een Minor
Keuzevakken en een minor zou ik persoonlijk niet zo snel kiezen, omdat het voor mij een beetje kan worden gezien als de 'makkelijke' weg. Ik heb het idee dat je veel minder leert hiervan dan een keer stage te lopen bij een bedrijf of om in een ander land te studeren (een uitwisseling).
Wel als je toch graag wilt studeren en niet naar het buitenland wilt kan het nog een goed idee gaan om bijvoorbeeld in Leiden of Delft een minor te doen of keuzevakken te kiezen, dit kan dan toch ook nog heel leerzaam zijn en zo kun je ook veel nieuwe studenten ontmoeten. Ook raad ik het zeker aan om andere vakken dan alleen maar Bedrijfskundige vakken te volgen, omdat de universiteit dit ook aanbiedt. Je mag dus alles volgen wat je zou willen, van Psychologie tot Natuurkunde.
Vanaf Februari Jaar 3
Het tweede gedeelte van het derde jaar bestaat uit 2 verplichte vakken van in totaal 10 studiepunten, een keuze track (je kan kiezen uit 5 tracks) van 15 studiepunten, plus een Bachelor project van 5 studiepunten. Een grote pluspunt hiervan vind ik dat je dus alweer een keuze hebt binnen die tracks én dat er geen échte scriptie geschreven hoeft te worden. Het Bachelor project heeft namelijk de scriptie vervangen waardoor het wat luchtiger en leuker is.
Wat zijn de Toelatingseisen?
Op de middelbare school deed ik VWO en had ik het vakkenpakket Natuur-, Techniek- en Gezondheid. Dit vakkenpakket bestond uit Scheikunde, Wiskunde B, Biologie, Natuurkunde, Nederlands, Engels en als keuzevakken had ik nog Frans en Management & Organisatie. Nu lijkt dit niet op het 'logische' vakkenpakket om bedrijfskunde mee te studeren, maar achteraf hadden opvallend veel studenten van bedrijfskunde ook dit vakkenpakket gedaan. Daarnaast had ik zelf tóch gekozen voor deze studie, omdat ik Management & Organisatie mijn allerleukste vak vond op de middelbare school, en dit toch wel er goed bij paste.
Eisen voor VWO vakken
De studie bedrijfskunde in Rotterdam heeft geen eisen voor bepaalde vakken die je afgerond moest hebben. Iedereen met een VWO diploma kan bedrijfskunde studeren.
Geen Numerus Fixus
Ook heeft de bedrijfskunde studie van Erasmus Rotterdam geen numerus fixus. Iedereen die dus aan de eisen voldoet van het hebben van een VWO diploma of andere eisen, wordt binnengelaten bij de studie.
International Bedrijfskunde
Wel is voor de internationale versie van bedrijfskunde, IBA, een numerus fixus en is er dus een maximum aantal studenten dat wordt toegelaten op basis van motivatie en cijfers. In dit artikel gaat het alleen over BA, de Nederlandse bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit.
Is Bedrijfskunde Moeilijk?
Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten of bedrijfskunde aan de Erasmus universiteit een 'moeilijke' studie is. Persoonlijk vond ik het heel erg wennen dat je aan het begin van de studie ineens veel deadlines had en letterlijk theorie moest stampen voor een toets, soms wel 100 pagina's. Snel wende dit en daarnaast moet je bij VWO examens ook veel stampen en leren. Ik vond Bedrijfskunde in totaliteit 'makkelijker' dan VWO. Je doet namelijk ook iets wat je écht leuk vindt. Maak je dus hier zeker geen zorgen over ;).
Leer je Vastgoed tijdens Bedrijfskunde?
Omdat dit een vastgoedblog is wilde ik dit toch nog even meenemen, maar nee binnen de bachelor Bedrijfskunde in Rotterdam is het niet mogelijk om een vastgoed vak te volgen. Als je het dus wél misschien leuk lijkt om eens verder te kijken dan alleen bedrijfskunde kan je een Real Estate keuzevak kiezen in bijvoorbeeld het eerste deel van het derde jaar. Zelf heb ik dit ook gedaan tijdens mijn uitwisseling in Canada, en ben ik er dus achtergekomen dat ik dit heel erg leuk vond.
Ga jij Bedrijfskunde Studeren?
Al met al is Bedrijfskunde een brede studie met veel verschillende vakken. Daarnaast is er geen vrije keuze in jaar 1 en jaar 2, maar kan je daarentegen in jaar 3 wel een groot deel van het jaar naar eigen wens invullen. Als je geïnteresseerd bent in het bedrijfsleven, en benieuwd bent naar de verschillende aspecten binnen bedrijfskunde, kan dit zeker een hele goede studieoptie voor jou zijn!
Ik hoop dat je er wat van geleerd hebt en dat je het leuk vond om te lezen. Bij vragen kan je deze natuurlijk altijd aan mij stellen! Lees ook meer blogs over studeren en vastgoed als je geïnteresseerd bent ;).
Comments