top of page

De Échte Reden Waarom je op Uitwisseling Moet Gaan!

Je hebt vast vaak ook mensen tegen je horen zeggen: 'Je moet echt een keertje voor maandenlang naar het buitenland gaan, het zal je zoveel brengen!'. Het maakt dan vaak niet uit of het een uitwisseling is, een stage in het buitenland, een grote reis of een part-time baan zoals werken als au pair in New York.


Het is vaak moeilijk om te geloven dat zo een reis je leven écht zal veranderen, dat snap ik heel goed. Zelf had ik hier ook altijd mijn twijfels bij. Het leek me vooral een leuke ervaring, maar niet per se life-changing. Daarnaast is zo een reis vaak ook nog eens heel duur, is het het dan écht waard?


Zelf ben ik 4,5 maand op uitwisseling geweest in Calgary, in Canada. Ik kan je verzekeren: het heeft zeker mijn leven veranderd. Ookal ben ik pas een half jaar thuis, heeft deze uitwisseling mij nu al life-changing keuzes laten maken die ik anders niet had gekozen.


Vandaag zal ik via een diagram met uitleg laten zien op welke manieren de uitwisseling mijn leven tot nu toe sterk heeft doen veranderen.


De Effecten van Een Bijzondere Reis


Aanschouw bovenstaand mijn persoonlijke mind map met de langdurige effecten van mijn uitwisseling in Canada. Hierin heb ik alleen de effecten in opgenomen die tot nu toe (tot 6 maanden na de uitwisseling) effect op mijn leven in Nederland hebben gehad. Per kopje zal ik ze een voor een met jullie behandelen om jullie duidelijk te maken wat voor een groot effect een bijzondere reis kan hebben in je leven.


Kopje 1: Nieuwe Vrienden


De nieuwe vrienden die ik heb gemaakt in Canada hebben een groot effect gehad op mijn dagelijks leven nu.


1. Leuker studentenleven in Rotterdam


Op dit moment ben ik laatste jaars Bachelorstudent in Rotterdam, maar eigenlijk voel ik mij helemaal geen student. Ik woon nog thuis bij mijn ouders en ga alleen naar Rotterdam om naar school te gaan. Sinds mijn uitwisseling, is dit een beetje veranderd. Ik heb namelijk ook vrienden gemaakt op uitwisseling die wél in Rotterdam wonen en nu gaan we regelmatig samen dineren, uit, of lekker in het Kralingse Plas drinken.

Deze leuke tripjes geven me toch het gevoel dat ik iets meer een student ben in Rotterdam en geven mij veel plezier en inspiratie (later meer over de inspiratie ;)).


2. Trip naar Parijs


Volgende week (!) ga ik naar Parijs en dat is dankzij mijn uitwisseling in Canada. Ik ga samen met een vriendin naar een Franse vriendin die we hebben ontmoet in Canada. Zij heeft een appartement in Parijs waar wij ook kunnen blijven overnachten voor 4 nachten.


3. Toekomstige Slaapplekken over de Hele Wereld


In Canada heb ik vrienden gemaakt over de hele wereld, waarbij ik dus altijd wel een leuke reis kan bedenken om weer bij iemand langs te gaan van de uitwisseling. Naast dat dit heel handig is, geeft het ook veel inspiratie om naar vele plekken te reizen.


4. Inspiratie voor Eigen Leven


Vele uitwisselingsstudenten die ik heb ontmoet, zijn al vaker dan één keer op uitwisseling geweest (voor mij was dit ook een shock om te horen!). In velen landen zoals Duitsland, blijkt het bijvoorbeeld normaal te zijn om een tussenjaar te nemen op de middelbare school om een jaar een uitwisseling te volgen in een ander land. In Nederland is dit helemaal niet zo normaal en kan ik velen die heel hun leven in Nederland blijven wonen.

De studenten die vaak reizen en vaker uitwisselingen hebben gedaan weten al veel over de wereld en zijn erg inspirerend om zelf ook meer te gaan reizen. Daarnaast hebben ze ook nog goede tips!


Kopje 2: Real Estate Course


In Canada heb ik voor het eerst een vak in vastgoed gevolgd. Voorheen wist ik niks over vastgoed en dacht ik dat het alleen maar makelaardij omvatten, gelukkig zat ik helemaal fout. Daarnaast is Real Estate erg groots in Noord-Amerika, dus perfect om over Real Estate te leren!


1. Bijbaantje Vastgoedbeheerder


Het eerste wat ik direct na (of zelfs tijdens) mijn uitwisseling heb gedaan is een vastgoedbeheerder mailen om te vragen of ik daar kon komen werken. Dit typeert dan ook mijn eerste bijbaantje in het vastgoed en heeft mij nu al veel geleerd over huizen verhuren en hoe om te gaan met huurders. Daarnaast is dit het begin van mijn netwerk in de vastgoedwereld ;).


2. Master Real Estate


De grootste verandering tot nu toe is dat ik een Master in Real Estate ga studeren. Voor mijn uitwisseling dacht ik al 90% zeker te weten welke studie ik zou doen na mijn bachelor, namelijk: Master Finance & Investments in Rotterdam. Na mijn uitwisseling wist ik ineens 100% zeker dat ik een Master wilde gaan doen in Real Estate. Zonder de uitwisseling was ik waarschijnlijk nog een jaar bij mijn ouders blijven wonen en was ik Finance gaan studeren.


3. Een Nieuw Leven in Groningen


Omdat Rotterdam geen Master in Real Estate aanbiedt, heb ik besloten om naar Groningen te gaan! Deze keuze beïnvloedt mijn leven in grote hoeveelheden. Ik ga namelijk op kamers bij gezellige studenten en zit er ook aan te denken om bij een roeivereniging te gaan. Daarnaast zal ik weinig thuiskomen en zal ik weer vele nieuwe mensen ontmoeten. Het voelt voor mij een beetje als een tweede uitwisseling!


4. Het Vastgoedgroentje Blog


Een andere hele grote invloed is deze blog! Zonder de Real Estate course had ik nooit geweten dat vastgoed iets voor mij kon zijn en zou ik nooit zijn begonnen aan deze blog. Het blijft me verbazen hoe onwijs groot het effect is geweest van de uitwisseling op mijn leven.


Kopje 3: English Writing Course


Om ook eens wat anders te proberen, had ik ervoor gekozen om in Canada een schrijfvak te kiezen. Hierin moest ik gedichten, korte verhalen en drama's schrijven en me creatief ontwikkelen.


1. Deze blog ;)


Ik weet het niet 100% zeker, maar ik acht de kans groot dat ik deze blog ook niet was begonnen zonder dit vak te hebben gevolgd. Dit vak heeft mij schrijven leuker doen vinden waarbij ik misschien ook onbewust ben geïnspireerd om een blog te beginnen.


2. Toekomstig boek?


Al jaren droom ik ervan om ooit een eigen boek uit te brengen, in de toekomst. Eerlijk gezegd is dit ook de reden dat ik dit vak ben gaan doen, om alvast een zaadje te planten in mijn hoofd voor een toekomstig boek. Deze hoort dan ook 'nog' niet helemaal thuis in het rijtje, maar zie ik toch als een leuke toevoeging ;).


Kopje 4: Canadese Cultuur


Als ik heel eerlijk ben, was de Canadese cultuur niet extreem anders dan de Nederlandse cultuur. Toch heeft de cultuur mij wel inspiratie gegeven voor het heden en de toekomst.


1. Zomerstage


Deze zomer doe ik een zomerstage en dit is 100% te danken aan mijn uitwisseling. Canadezen halen graag hoge cijfers (de A-culture) en doen naast school ook graag zomerstages en zijn lid van clubs om zich goed te ontwikkelen. In Nederland ervaar ik deze cultuur veel minder. De Canadese cultuur heeft mij op deze manier geïnspireerd om ook een zomerstage te doen om mijzelf te ontwikkelen.


2. De wereld meer willen ontdekken


Voordat ik op uitwisseling ging, had ik verwacht dat ik 1 keer in mijn leven zoiets zou doen. Grappig, want nu denk ik juist: ik wil meer! Groningen zie ik als mijn volgende grote avontuur en ik heb al 'stiekeme' plannen over een uitwisseling naar Frankrijk, Afrika en/of Glasgow of een aantal maanden ergens werken als bijvoorbeeld au pair in Amerika of horecamedewerker op een eiland. Ook ga ik nu ipv een zuipvakantie met vrienden, 2 weken rondreizen door 4 landen in Europa waar ik nog nooit ben geweest, weer mede door mijn uitwisseling!


3. Inspiratie voor eigen leven


Ook door mijn 2 weken rondreizen in Vancouver en Vancouver Island ben ik geïnspireerd door Canadezen. In Tofino, een cool surfersdorpje op Vancouver Island, gaven vele inwoners aan lekker te doen waar ze zin in hebben en vooral lekker 'te leven'. "Go with the wave", was dan ook een levensmotto die ik niet meer zal vergeten.


Twijfel jij nog?


Ik hoop dat ik je heb overtuigd dat een bijzondere en lange reis je heel veel gaat brengen in het leven. Het kost zeker veel geld, maar voor mij is dat het 100% waard geweest. Als je nog niet overtuigd ben: bekijk nog een keer de diagram en besef dat deze effecten nu al groots zijn in nog geen 7 maanden na mijn uitwisseling.

En natuurlijk zullen de keuzes die ik nu heb gemaakt, ook weer effect hebben op latere keuzes. Misschien kan ik dan ook over een tijdje de diagram vergroten met de daar opeenvolgende keuzes en deze weer met jullie delen ;).Je mag me altijd een berichtje sturen!


Daarnaast mag je me ook altijd een berichtje sturen als je nog twijfelt of nog vragen hebt over zo een bijzondere reis. Of lees hier de blog over hoe ik mijn uitwisseling in Canada ervaren heb! :)

Comentários


bottom of page