top of page

Studeren in Rotterdam: Mijn Ervaring

Ben je van plan om binnenkort te gaan studeren in Rotterdam? Wil je weten hoe het is om hier te wonen en studeren? In dit artikel deel ik mijn persoonlijke ervaringen en interessante feiten over Rotterdam, evenals enkele nadelen die je moet overwegen voordat je besluit om hier te gaan studeren.


studeren in Rotterdam, studeren Rotterdam

Pluspunten Studeren in Rotterdam


Voordat we naar de nadelen gaan, laten we eens kijken naar enkele voordelen van studeren in Rotterdam.


1. Internationale Diversiteit


Rotterdam staat bekend om zijn diverse en internationale studentenpopulatie. Dit zorgt voor een dynamische en multiculturele omgeving waarin je gemakkelijk nieuwe vrienden kunt maken en verschillende culturen kunt ervaren. Ik raad je ook aan om als student veel contact te leggen met de internationals.


2. Erasmus Universiteit


De Erasmus Universiteit is naar mijn idee een van de allerbeste universiteiten. Ik heb ook gestudeerd op 3 andere universiteiten, maar Erasmus steekt er echt boven uit. De professoren zijn fantastisch en ook de kwaliteit van het onderwijs is uitstekend. Zeker een aanrader.


3. Moderne Architectuur


Rotterdam staat bekend om zijn innovatieve en moderne architectuur. De skyline van de stad wordt gekenmerkt door unieke gebouwen zoals de Erasmusbrug en de Markthal, die je dagelijks zult bewonderen.


4. Vibrerend Stadsleven


Het stadsleven in Rotterdam is bruisend en divers. Je vindt er talloze bars, restaurants, clubs en culturele evenementen. De stad staat bekend om zijn levendige nachtleven, dus er is altijd wel iets te beleven.


5. Campus leven


Rotterdam huisvest enkele prestigieuze onderwijsinstellingen, waaronder de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Hogeschool Rotterdam. Deze scholen zitten beiden aan de campus waar ook een sportschool zit en verschillende cafetaria om gezellig je medestudenten te ontmoeten.


6. Centrale Locatie


De ligging van Rotterdam in Nederland maakt het gemakkelijk om andere steden te bezoeken, zoals Amsterdam, Den Haag en Utrecht, allemaal binnen handbereik met het openbaar vervoer.


7. Carrièremogelijkheden


Rotterdam staat bekend als het zakelijke centrum van Nederland. Dit betekent dat je toegang hebt tot talloze stage- en carrièremogelijkheden, vooral als je studeert in een vakgebied als bedrijfskunde, economie of logistiek. Veel grote internationale bedrijven hebben hun hoofdkantoren in Rotterdam, wat je kansen biedt om waardevolle werkervaring op te doen.


8. Innovatie en Ondernemerschap


De stad Rotterdam stimuleert innovatie en ondernemerschap. Er zijn tal van start-up incubators, co-working spaces en evenementen die gericht zijn op het ondersteunen van ondernemers. Als je droomt van het starten van je eigen bedrijf, is Rotterdam een geweldige plek om te beginnen.


9. Culturele Diversiteit


Rotterdam staat bekend om zijn culturele diversiteit. Je zult mensen van over de hele wereld ontmoeten, wat je horizon verbreedt en je in staat stelt om verschillende perspectieven te waarderen. Dit draagt bij aan een verrijkende studie-ervaring.


10. Groene Ruimtes


Hoewel Rotterdam een moderne metropool is, zijn er ook tal van groene ruimtes en parken om te ontspannen. Het Kralingse Bos en Het Park zijn populaire bestemmingen om te picknicken, joggen of gewoon te genieten van de natuur.


Nadelen van Studeren in Rotterdam


studeren in Rotterdam, studeren Rotterdam

Laten we nu enkele nadelen bekijken die gepaard kunnen gaan met studeren in Rotterdam.


1. 'You either love it or you hate it'


Rotterdam is echt een stad waarbij sommigen het haten, en anderen het fantastisch vinden. Als ik eerlijk ben, ben ik meer een 'hater'. Ik heb er zoals gezegd dus 3 jaar gestudeerd, maar me nooit echt thuis gevoeld. Bij Rotterdam raad ik dan ook echt aan om er in ieder geval een paar keer rond te lopen, voordat je ervoor kiest om daar te studeren en/of te wonen.


2. Hoge Kosten van Leven


Net als veel andere grote steden in Nederland heeft Rotterdam een hoog kosten van levensonderhoud, vooral als het gaat om huisvesting. Het vinden van betaalbare accommodatie kan een uitdaging zijn, en je moet ook rekening houden met andere uitgaven, zoals boodschappen en vervoer.


3. Verkeer en Parkeerproblemen


Rotterdam heeft soms te maken met verkeersopstoppingen en parkeerproblemen, vooral in het stadscentrum. Als je een auto bezit, moet je rekening houden met de kosten en moeilijkheden bij het vinden van een parkeerplaats. Maar als student, is het wel heerlijk om overal heen te fietsen. Maak hier dus ook gebruik van.


Ga jij in Rotterdam studeren?


studeren in Rotterdam, studeren Rotterdam

Studeren in Rotterdam biedt tal van kansen en voordelen, waaronder internationale diversiteit, carrièremogelijkheden en een bruisend stadsleven. Echter, het is belangrijk om ook rekening te houden met de nadelen, zoals de kosten van levensonderhoud en verkeersproblemen.


Het kiezen van een studiestad is een persoonlijke beslissing, en het is essentieel om zorgvuldig af te wegen wat voor jou het belangrijkst is in je studentenervaring. Rotterdam kan een geweldige plek zijn om te studeren, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de uitdagingen die de stad met zich mee kan brengen. Veel succes met je studiekeuze!


Misschien toch een andere stad? Bekijk hier de stad Groningen, de stad Utrecht, of de studie Bedrijfskunde in Rotterdam. Misschien zelfs naar het buitenland? Bekijk hier een review van Canada.

44 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page