top of page

Vastgoedinvestering: Welke soorten vastgoed zijn er? Deel 1/2

Bijgewerkt op: 10 feb. 2022Investeren in vastgoed kan erg interessant zijn om een passief inkomen te creëeren en om je vermogen meer waard te laten worden zonder een al te hoog risico. In de meeste landen in de wereld is het zelfs zo dat de grootste investering die mensen in hun leven doen vastgoed kopen is, namelijk hun eigen huis. Maar wat zijn nog meer mogelijkheden, wat zijn alle soorten vastgoedinvesteringen?


Dit artikel zal worden verdeeld in 2 blogs, waarbij dit deel gaat over de verschillende soorten vastgoed, en waarbij deel 2 gaat over hoe jij zelf kan investeren in vastgoed met slimme tips.


Vastgoedinvestering 1: Residentieel vastgoed


Residentieel vastgoed is een nette benaming voor vastgoed waar je in kunt wonen en waarbij je het zelf kan gebruiken. Hieronder vallen bijvoorbeeld normale appartementen, studio's en huizen, maar bijvoorbeeld ook vakantiehuizen.

Als je 'normale' woningen verhuurt zoals een appartement ontvang je maandelijks een vast bedrag aan huur, en verkrijg je als het goed is elke maand hetzelfde bedrag. Bij een vakantiehuis ligt dit anders, zo een investering is erg seizoensgebonden. Hierbij heb je erg hoge inkomsten voor een paar maanden, vaak in de zomer (behalve als je bijvoorbeeld een vakantiehuisje hebt in Oostenrijk), maar de rest van het jaar zou het kunnen dat je maanden lang geen inkomsten hebt.


Vastgoedinvestering 2: Investeringsvastgoed


De benaming van dit soort vastgoed kan misleidend zijn, omdat elk soort vastgoed als investeringsvastgoed kan worden gezien. Met investeringsvastgoed wordt bedoeld dat je iets koopt puur en alleen als een investering, waarbij je het zelf niet van plan bent om het te gebruiken.

Voorbeelden zijn hotels, kantoren, winkels, garages en parkeerplaatsen. Dit soort investeringen doen particulieren om echt een groot rendement te halen uit de investering, waarbij residentieel vastgoed meer wordt gezien als een investering om ook persoonlijk van te kunnen genieten zonder er per se het maximale rendement uit te willen halen.

Wat je misschien al is opgevallen is dat er ook 'kleinere' vastgoedinvesteringen als garages en parkeerplaatsen in dit rijtje staan, dit kan interessant zijn voor de kleinere belegger, zoals ik en misschien ook jij. In deel 2 gaan we het hebben over de verschillende opties als particulier om te beleggen in deze soorten vastgoed.


Al met al is vastgoed over het algemeen dus te verdelen in 2 categorieën: residentieel vastgoed en investeringsvastgoed, waarbij het grote verschil is dat de een is met het oogpunt om er zelf ook plezier uit te halen, waarbij investeringsvastgoed echt wordt gekocht om er zo veel mogelijk rendement uit te halen.

Natuurlijk zijn er verschillende manieren om vastgoedsoorten te onderscheiden, en in de toekomst zal ik hoogstwaarschijnlijk meerdere artikels schrijven over hoe de verschillende vastgoedsoorten te verdelen zijn in verschillende categorieën. Ik ben benieuwd wat jij van deze verdeling vindt!


Ben je benieuwd op welke manieren je allemaal kunt investeren in vastgoed, zelfs met een budget wat jij ook al kan investeren? Lees dan deel 2!Comments


bottom of page