top of page

Wat is Finance & Investments?

Finance & Investments, oftewel Financiën en Investeringen, is een boeiend vakgebied dat draait om geld, investeringen en het beheer van financiële middelen. Het is een discipline die cruciaal is voor bedrijven, overheden en individuen, en het speelt een centrale rol in de moderne economie. Maar wat houdt Finance & Investments precies in en waarom zou je hierin geïnteresseerd zijn?


Finance & Investments, Finance studeren

Waarom wil je studeren?


Laten we beginnen met de vraag waarom je zou willen studeren in dit vakgebied. Allereerst, studeren is niet voor iedereen de juiste keuze, net zoals ondernemen niet voor iedereen is. Als je al jong bezig bent met investeren of financiën en je voelt je er comfortabel bij, dan is het misschien de moeite waard om direct te beginnen. Je kunt altijd later nog gaan studeren.


Maar als je toch besluit om te studeren, is het essentieel om te weten waarom je dat doet. Goede redenen zijn onder meer het uitbreiden van je kennis, persoonlijke ontwikkeling tijdens je studententijd en het verwerven van universitair denkvermogen. Minder goede redenen zijn: "het is normaal om te doen," "het wordt van me verwacht," of "ik weet niet wat ik anders zou moeten doen." Studeren vereist intrinsieke motivatie; anders wordt bijna elke studie een uitdaging om met plezier af te ronden.


Wat is Finance & Investments?


Finance & Investments draait om het beheer van geld en kapitaal. In deze studie leer je over verschillende aspecten, zoals:

  • Financiële Markten: Hier ontdek je hoe financiële markten werken, van aandelenbeurzen tot obligatiemarkten, en hoe prijzen van financiële activa tot stand komen.

  • Investeringen: Je leert hoe je slimme investeringsbeslissingen kunt nemen, risico's kunt beoordelen en portfolio's kunt beheren.

  • Financiële Analyse: Deze studie omvat ook financiële analyse, waarbij je bedrijfs- en economische gegevens bestudeert om zakelijke beslissingen te ondersteunen.

  • Bedrijfsfinanciën: Hierbij kijk je naar de financiële gezondheid van bedrijven, inclusief financiële planning, budgettering en kapitaalbeheer.

  • Risicobeheer: Je leert hoe je financiële risico's kunt identificeren en beheren, zowel op individueel als op organisatieniveau.

Kortom, Finance & Investments is een breed vakgebied dat je een solide basis biedt in financiële kennis en vaardigheden. Daarnaast is wiskunde een belangrijk onderdeel van Finance. Vind je het niet leuk om te rekenen met getallen? Dan is de kans klein dat Finance goed bij je past.


Is Finance & Investments iets voor mij?


Finance & Investments, Finance studeren

Het is soms lastig om te bepalen of een studie bij je past voordat je eraan begint. Belangrijk is dat je interesse hebt in financiën en investeringen. Als je nieuwsgierig bent naar hoe financiële markten werken, hoe je geld kunt laten groeien door slimme investeringen en hoe financiële beslissingen invloed hebben op bedrijven en de economie, dan kan Finance & Investments bij je passen.

Een handige tip is om terug te kijken naar de vakken op de middelbare school die je het meest interesseerden. Als je bijvoorbeeld goed was in wiskunde, economie of statistiek, kan dit een indicatie zijn dat dit vakgebied je aanspreekt.


Waarom Finance & Investments studeren?


Finance & Investments, Finance studeren

Er zijn veel universiteiten die Finance & Investments aanbieden, elk met hun eigen sterke punten. Het is belangrijk om een universiteit te kiezen die past bij jouw interesses en doelen. Sommige universiteiten leggen bijvoorbeeld meer nadruk op de theoretische aspecten van financiën, terwijl andere zich richten op praktische toepassingen.

Het is ook nuttig om te kijken naar de docenten, de reputatie van de universiteit en de mogelijkheden voor stages en netwerken. Kies een universiteit die aansluit bij jouw verwachtingen en ambities.


Wat kun je ermee na je studie?


Finance & Investments opent de deur naar verschillende carrièremogelijkheden. Je kunt aan de slag als:

  • Financieel analist: Het analyseren van financiële gegevens en het verstrekken van advies aan bedrijven en investeerders.

  • Portfoliomanager: Het beheren van investeringsportefeuilles voor particulieren, bedrijven of beleggingsfondsen.

  • Risk Manager: Het identificeren en beheren van financiële risico's voor organisaties.

  • Financieel adviseur: Het bieden van financieel advies aan individuen over investeringen, pensioenen, en belastingen.

  • Ondernemer: Het starten van je eigen financieel adviesbureau of investeringsfonds.

De mogelijkheden zijn divers, en de vraag naar financiële experts blijft groeien. Bovendien, omdat Finance & Investments een veelzijdige discipline is, kun je je specialiseren in een gebied dat het beste bij je past.


Past Finance & Investments bij jou?


Finance & Investments, Finance studeren

Kortom, Finance & Investments is een boeiend vakgebied dat een solide basis biedt voor een succesvolle carrière in de financiële wereld. Als je gepassioneerd bent door geld, investeringen en financiën, kan dit de juiste studiekeuze voor jou zijn. Veel succes met het maken van je keuze! :)


Geïnteresseerd in andere studies? Lees hier mijn persoonlijke reviews over Sustainable Finance, 'Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit', mijn uitwisseling in Calgary, Canada en over de master Real Estate Studies in Groningen.

12 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page