top of page

Wat is Sustainable Finance?

Sustainable Finance, oftewel duurzame financiën, is een begrip dat steeds meer aandacht krijgt in de wereld van financiën en economie. Maar wat houdt het precies in en waarom zou je geïnteresseerd zijn in deze studie? Laten we eens dieper in deze boeiende discipline duiken.


Sustainable Finance, UU Sustainable Finance

Waarom studeren?


Laten we beginnen met de basisvraag: waarom zou je Sustainable Finance willen studeren? Studeren is niet voor iedereen de beste keuze, en dat is oké. Als je een ondernemersgeest hebt en al actief bezig bent met duurzaam ondernemen, is het misschien niet nodig om direct te gaan studeren. Je kunt altijd later besluiten om verder te leren.

Als je echter wel wilt studeren, is het belangrijk om te weten waarom. Goede redenen zijn onder andere het vergroten van je kennis, persoonlijke ontwikkeling tijdens je studententijd en het verbeteren van je analytisch denkvermogen op universitair niveau. Studeren moet een intrinsieke motivatie hebben; anders wordt het moeilijk om een studie op een plezierige manier af te ronden.


Wat is Sustainable Finance?


Sustainable Finance, UU Sustainable Finance

Nu, laten we de focus verleggen naar Sustainable Finance zelf. Sustainable Finance is een studiegebied dat draait om het integreren van duurzaamheid in de financiële wereld. Het richt zich op hoe financiële beslissingen kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst voor de planeet en de samenleving.

In de wereld van Sustainable Finance leer je over een breed scala aan onderwerpen, waaronder:

  • Milieu-economie: Hoe financiële beslissingen invloed hebben op het milieu en hoe je duurzaamheid kunt integreren in investeringen.

  • Sociale verantwoordelijkheid: Het begrijpen van de impact van bedrijven en investeringen op de samenleving en hoe je sociale verantwoordelijkheid kunt bevorderen.

  • Ethiek en normen: Het onderzoeken van ethische kwesties in financiën en het ontwikkelen van normen voor verantwoorde financiële praktijken.

Kortom, Sustainable Finance is gericht op het vinden van evenwicht tussen financiële winst en duurzaamheid, waarbij financiële beslissingen worden genomen met het oog op de lange termijn en de impact op de wereld.


Is Sustainable Finance iets voor mij?


Sustainable Finance, UU Sustainable Finance

Het is moeilijk om 100% zeker te weten of Sustainable Finance de juiste keuze voor jou is voordat je eraan begint. Maar als je geïnteresseerd bent in de volgende vragen, kan Sustainable Finance goed bij je passen:

  • Ben je gepassioneerd over ingewikkelde berekeningen met geld?

  • Ben je gepassioneerd over het bevorderen van duurzaamheid?

  • Wil je begrijpen hoe financiën kunnen bijdragen aan een betere wereld?

  • Heb je interesse in het analyseren van de impact van financiële beslissingen op milieu en samenleving?

Als je deze vragen met "ja" kunt beantwoorden, zou Sustainable Finance zeker in overweging moeten worden genomen als een studieoptie.


Waarom Sustainable Finance studeren?


Sustainable Finance, UU Sustainable Finance

Nu je meer weet over wat Sustainable Finance inhoudt, waarom zou je ervoor kiezen om dit vakgebied aan een universiteit te studeren? Sustainable Finance een groeiend vakgebied is met veel carrièremogelijkheden. Aan de Universiteit van Utrecht, maar ook aan de Universiteit van Maastricht bieden ze de optie aan om deze studie te doen.

Sustainable Finance biedt een solide basis voor een carrière in verschillende sectoren, waaronder:

  • Duurzaamheidsadvies: Je kunt organisaties helpen bij het implementeren van duurzame financiële praktijken.

  • Impactinvesteringen: Je kunt betrokken raken bij investeringen die positieve sociale en milieu-impact hebben.

  • Duurzaam financieel management: Je kunt financiële strategieën ontwikkelen die duurzaamheid centraal stellen.

Bovendien zijn er veel bedrijven en financiële instellingen die steeds meer belang hechten aan duurzaamheid, wat betekent dat er veel vraag is naar professionals met expertise op dit gebied.


Kun je nog 'terug' na deze studie?


Sustainable Finance, UU Sustainable Finance

Kun je nog bij een grote bank werken zoals ING zonder duurzaamheidskenmerk na het studeren van 'Sustainable Finance' in plaats van 'normale' Finance? Het antwoord is: zeker weten! Wel is het zo dat bepaalde bedrijven misschien toch meer interesse hebben in 'gewone' Finance studenten. Daarentegen zullen sommige bedrijven juist meer oog hebben voor 'Sustainable Finance' studenten. Duurzaamheid is een opkomend topic en zal voorlopig zeker niet minder populair worden. Ik gok daarom ook dat de kans klein is, dat je minder snel een baan krijgt met 'Sustainable Finance' dan met 'Finance'.


Wel zou ik er graag met je over willen sparren als je dat graag wilt. Zelf studeer ik namelijk 'Sustainable Finance & Investments' aan de Universiteit van Utrecht en sta ik altijd open voor vragen of een gesprek. Je kunt me hier een berichtje sturen.


Conclusie


Sustainable Finance, UU Sustainable Finance

Sustainable Finance is een boeiend studiegebied dat draait om het integreren van duurzaamheid in de financiële wereld. Als je geïnteresseerd bent in financiën, duurzaamheid en de impact van financiële beslissingen op de wereld, kan dit een uitstekende studiekeuze voor jou zijn. Denk goed na over je motivatie en doelen, en onderzoek welke universiteit het beste past bij jouw behoeften en ambities. Veel succes met het maken van je keuze!


Geïnteresseerd in andere studies? Lees hier mijn persoonlijke reviews over 'Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit', mijn uitwisseling in Calgary, Canada en over de master Real Estate Studies in Groningen.

9 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page