top of page

Boekreview: Happy Ever After, the Seven Dollar MillionaireIn deze blog geef ik een review over het boek: Happy Ever After, van The Seven Dollar Millionaire (als je het boek koopt via deze link krijg ik een deel van de opbrengst). Dit boek is niet erg bekend, dus er is een grote kans dat jij ook nog nooit van dit boek hebt gehoord.


Toch vond ik het interessant om dit boek te bespreken, omdat dit boek mij veel inzichten heeft gegeven over de financiële wereld en hoe ik er tegenaan kijk.


Ben je benieuwd waar dit boek over gaat? Lees dan verder!


Het Boekenreview


Spoiler alert! In dit gedeelte zal ik interessante delen van het boek bespreken waardoor je misschien te veel informatie krijgt over het boek wat je graag zelf eerst wilt lezen.


Bij deze: je bent gewaarschuwd!


Gouden Tips uit het Boek


Hier zal ik interessante bevindingen delen die ik erg interessant vond aan 'Happy Ever After, Financial Freedom isn't a fairy tale'.


1. De FIRE-beweging


De schrijver geeft zelf aan geen onderdeel te zijn van de welbekende FIRE-beweging, maar haalt toch veel inspiratie uit deze groep.


Voor als je geen idee hebt wat de FIRE beweging is: Het is de 'Financial Independent Retire Early' groep die verschillende regels nastreeft om zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan.


Verschillende regels zijn bijvoorbeeld: Je moet 25x je jaarlijkse uitgaven bij elkaar sparen, deze investeren met een minimaal gemiddeld rendement van 7% per jaar, op deze manier kan je 4% elk jaar van het totale bedrag 'afsnoepen', en oneindig lang met pensioen.


Door deze regel, is het bijvoorbeeld zo dat hoe minder je uitgeeft per jaar, hoe minder geld je hoeft te sparen voordat je met pensioen kan. Als namelijk je jaarlijkse kosten verlaagd worden, wordt het bedrag van 25x je jaarlijkse kosten ook verlaagd. Dit maakt dat de FIRE-beweging ook erg gericht is op zo goedkoop mogelijk leven.

Zelf kende ik deze verschillende principes nog niet, en was het voor mij dus erg interessant om deze theorie te lezen. Het heeft me veel nieuwe inzichten gegeven over met pensioen gaan en zuiniger leven.


2. Exponentiële groei


Één van de meest interessante aspecten van Happy Ever After vond ik het duidelijk weergeven van exponentiële groei van geld. Het boek heeft veel verschillende berekeningen laten zien waarbij de impact van exponentiële groei goed wordt weergegeven.


Happy Ever After geeft verschillende voorbeelden waarvan 1 voorbeeld het investeren versus het uitgeven van het geld van een avocado per dag wordt weergegeven. Er wordt vanuit gegaan dat je per week $50 kwijt bent aan een avocado toast + koffie (voor 2x in de week) in een restaurant. Als je dit geld voor 50 jaar lang zou investeren met een ROI (Return on Investment) van gemiddeld 7% per jaar, zou je uiteindelijk $1 miljoen dollar hebben.


Daarnaast noemt de schrijver zich de: Seven Dollar Millionaire en dat is met een reden. De reden is namelijk dat zijn dochter hem vroeg welk bedrag je per dag zou moeten investeren om een millionaire te worden, waarbij de schrijver heeft uitgerekend dat dit $7 per dag is voor 50 jaar lang.


Beide voorbeelden geven dezelfde exponentiële groei weer, maar beiden veranderen je blik op de waarde van geld. Het is eigenlijk niet erg moeilijk om een millionaire te worden, als je maar blijft doorzetten en elke dag wat geld opzij zet.


3. De Fairy Tale Verhaaltjes


Het boek is geschreven voor de kleinkinderen van de schrijver, en is op die manier ook erg makkelijk om te lezen. Om het leuk te maken heeft de schrijver kleine sprookjes tussendoor verteld om de concepten duidelijk te weergeven in makkelijke taal.


Persoonlijk vond ik dit erg leuk, en maakte dit het niet alleen een leerzaam boek, maar daarnaast ook erg vermakelijk om te lezen.


In de Fairy Tale's gaat het over een prinses die verwacht dat haar leven vanzelf zal gaan, waarbij de kikker haar uitlegt dat ze zelfstandig moet worden en voor haar zelf moet zorgen. Door middel van leuke verhaaltjes worden de concepten duidelijk gemaakt in het boek.


4. De Side-gigs


Happy Ever After, Financial Freedom isn't a fairy tale, geeft ook veel tips om extra inkomen te genereren om zo meer geld te kunnen sparen. Er wordt dan ook uitgebreid een groot deel besteed aan side-gigs.


Dit onderdeel van het boek heeft mij erg geïnsipireerd met verschillende, slimme ideeën over hoe je een extra inkomen kunt genereren. Zelf wist ik nog niet zoveel over side-gigs en heeft mij dit veel inspiratie gegeven.


Mindere punten uit het boek


Elk boek heeft mindere punten, en juist hele interessante punten. Als ik een boek lees ga ik er ook met de verwachting in dat ik niet 100% dezelfde mening zal hebben als de schrijver, en dit is ook niet erg. Dit is juist erg interessant en hierdoor zal je ook leren wat je zelf interessant vind en als waarheid ziet.


Ik zal hier bespreken wat ik persoonlijk wat minder interessant vond aan het boek Happy Ever After, Financial Freedom isn't a fairy tale.


1. De obsessie met zuinigheid


Zoals ook een bekend fenomeen van de FIRE-beweging is, en zo ook in dit boek, is dat elke cent telt. The Seven Dollar Millionaire geeft dan ook tips dat je bijvoorbeeld korting moet vragen bij elke aankoop die je doet, en dat je elke cent die je niet hoeft te missen, ook écht niet mag missen.


Persoonlijk ben ik groot fan van 'lekker leven' en juist niet te veel bezig zijn met elke cent. Ik heb het idee dat je hierin juist je vrijheid beperkt in het leven, wat juist het doel is van financieel onafhankelijk zijn, toch?


De tips en tricks die dus werden gegeven over zo zuinig mogelijk leven volg ik zelf niet, en vond ik persoonlijk ook grotendeels interessant. Wel snap ik dat voor sommigen dit wél kan werken, en misschien wel heel erg helpt om beter te leven.


2. 'Hoe eerder met pensioen hoe beter'


Happy Ever After laat heel erg naar voren komen dat werken 'verschrikkelijk' is. The Seven Dollar Millionaire noemt het dan ook 'into the woods' en daarmee wilt hij zeggen dat je de periode zo klein mogelijk wilt maken dat je werkt, of 'into the woods' bent.


Persoonlijk houd ik er juist van om ook van je werkleven, een heel mooi leven te maken en niet per se te streven naar zo snel mogelijk met pensioen te gaan.


Conclusie


Al met al ben ik erg te spreken over dit boek, omdat het mij veel verschillende inzichten heeft gegeven over wat geld voor functie heeft, en hoe je het beste kan omgaan met geld.

Zoals aangegeven was ik het niet altijd eens met dit boek, maar heb ik er alsnog veel interessante aspecten uit kunnen halen.


Als jij geïnteresseerd bent in het opbouwen van je eigen pensioen, en financieel onafhankelijk worden, dan kan dit boek zeker interessant zijn om te lezen!

(door het kopen van het boek via deze link, zal ik een deel van de opbrengst ontvangen, waarbij de prijs niet duurder wordt voor jou als koper)


Ik ben benieuwd wat jij van deze blog vindt, en wat jij van het boek vindt als je het gelezen hebt!Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page