top of page

Wat is de maximale prijs die je zou moeten betalen voor een huis?

Bijgewerkt op: 28 jan. 2022Tijdens een hoorcollege van het vak 'Household Finance' sprak mijn professor over Vastgoed, en wat rationeel de maximale prijs zou moeten zijn om voor een huis te betalen. Ik ben benieuwd wat jij van zijn theorie vindt, en of je het hier mee eens bent. Laat het weten in de reacties!


Mijn professor vertelde dat de prijs van een huis nooit in de lange termijn hoger kan zijn dan de 'bouwkosten' + inflatie. Waarom? Als een huis te duur wordt, zal iemand zelf een huis bouwen, omdat dat dan goedkoper zal zijn.

Wel gaf hij aan dat de huizenprijs wel duurder kan zijn dan 'bouwkosten' + inflatie als er simpelweg geen mogelijkheid is om in het gebied huizen bij te bouwen. Als voorbeeld in Amsterdam: Er is gewoon geen mogelijkheid om een stuk land te kopen in het centrum en daar een nieuw huis op te bouwen. Om deze reden zijn huizen in Amsterdam veel duurder dan de bouwkosten + inflatie, maar kan het alsnog een rationele prijs zijn.


Hoe denk ik over deze theorie? Ik denk dat het belangrijk is om naast de bouwkosten + inflatie ook rekening te houden met de grondprijs. Ik denk zelf dat de professor dit meerekent met de bouwkosten, maar ik wilde het toch nog voor de duidelijkheid erbij noemen. Zelf heb ik namelijk ook rondgekeken om misschien een kavel te kopen en daarop een tinyhouse te bouwen, om goedkoop toch een eigen investering en woning te hebben, maar de prijzen van kavels zijn in mijn omgeving (Zuid-holland) vaak nog duurder dan een klein huis.

Gemiddeld staat de kavelprijs in Zuid-Holland op €532,- per m2, wat betekent dat een perceel van 400m2 (20 bij 20 meter) gemiddeld €212.800,- zou kosten. Overigens als ik zelf naar kavels opzoek ga van rond de 400m2 vind ik prijzen van gemiddeld €300.000-.

Dit houdt dus in dat je voor €300.000,- alleen nog maar een stuk land hebt, wat een huis bouwen naar mijn idee dus niet goedkoper maakt dan een bestaand huis kopen op dit moment.


Nu ben ik aan het denken gezet of de grondprijs niet ook de prijs van het huis bepaalt. Als de grondprijs namelijk goedkoop is, maar het bestaande huis zelf wel heel duur, dan is het inderdaad aantrekkelijk om zelf een huis te bouwen. Ik ben benieuwd wat jullie vinden van deze theorie, en wat jullie eigen gedachtes zijn over dit onderwerp. Laat het achter in de reacties!Comments


bottom of page