top of page

Wat betekent Vastgoed?

We hebben het nu al vele blogs over vastgoed, maar wat is vastgoed precies? Wat voor gebouwen vallen er allemaal onder vastgoed? In deze blog zal ik je haarfijn uitleggen wat de definitie is van vastgoed en welke soorten vastgoed er allemaal bestaan.


wat betekent vastgoed, vastgoed wat betekent dat
Wat betekent 'Vastgoed'?

De Definitie van Vastgoed


Een ander woord voor vastgoed is: onroerend goed. De letterlijke betekenis hiervan is dat het vastgoed niet roerend is en dus vaststaat op land en niet verplaatsbaar is. Huispanden, fabrieken, winkels en huizen zijn dus vastgoed, maar een huis op wielen of een woonboot zijn roerend goed en dus geen vastgoed.


Wat valt er allemaal onder roerend goed?


wat betekent vastgoed, vastgoed wat betekent dat, voorbeelden roerend goed
Een voorbeeld van roerend goed

Niet alleen verplaatsbare woningen of gebouwen zijn roerend goed, maar ook bijvoorbeeld verplaatsbare meubels, auto's en fietsen. Eigenlijk alles wat verplaatsbaar is, is een roerend goed.


Verschillende soorten vastgoed


Vastgoed is te verdelen in verschillende categorieën. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje:


1. Residentieel vastgoed


wat betekent vastgoed, vastgoed wat betekent dat, residentieel vastgoed voorbeeld
Residentieel vastgoed: vastgoed om in te wonen

Dit vastgoed komt verreweg het meeste voor in de vastgoed wereld. Residentieel vastgoed is bedoeld om in te wonen.


Residentieel vastgoed kun je verhuren op twee manieren: zelfstandig en onzelfstandig verhuur. Bij zelfstandig verhuur verhuurt de eigenaar de woning aan iemand of een gezin die er voor een lange tijd alleen zullen gaan wonen. Bij onzelfstandig verhuur verhuurt de eigenaar de woning aan meerderen huishoudens of personen, zoals bij studenten en expats. Het nadeel hiervan is dat de verhuurder vaker opzoek moet gaan naar nieuwe huurders. Het voordeel is dat het rendement dan vaak ook hoger is.


2. Maatschappelijk vastgoed


maatschappelijk vastgoed voorbeeld, wat betekent vastgoed, vastgoed wat betekent dat
Een onderwijsinstelling, een voorbeeld van maatschappelijk vastgoed

Gebouwen of terreinen met een publieke functie worden ook wel maatschappelijk vastgoed genoemd. Het is ook mogelijk om te beleggen in maatschappelijk vastgoed.


Er zijn wel financiële restricties en regulering aanwezig bij het ontwikkelen en bezitten van maatschappelijk vastgoed, maar er zijn ook veel voordelen aan het investeren in maatschappelijk vastgoed zoals: het vastgoed ligt vaak op aantrekkelijke locaties, er is een blijvende vraag naar maatschappelijke functies en het aantal (gemeentelijke) huurders en beheerders groeit.


3. Recreatief vastgoed


recreatief vastgoed voorbeeld, vakantiehuis in het zuiden, wat betekent vastgoed, vastgoed wat betekent dat
Een heerlijk vakantiehuis met zwembad, een voorbeeld van recreatief vastgoed

Recreatief vastgoed wordt ook wel gezien als vakantie accomodaties. Voorbeelden hiervan zijn vakantiehuizen, hotels en AirBnB objecten. Recreatief vastgoed valt ook onder onzelfstandig verhuur en zal dus nooit een bezettingsgraad hebben van 100%. Wel zijn de rendementen vaak alsnog hoog, door de hogere prijs die je kan vragen in de hoogseizoenen.


4. Commercieel vastgoed

commercieel vastgoed wat is dat, vastgoed wat betekent dat, wat betekent vastgoed
Commercieel vastgoed kan alle soorten vastgoed zijn, zolang je er zelf geen gebruik van maakt

Last but not least: commercieel vastgoed. Alle aankopen waarbij het doel is om het niet zelf te gebruiken, vallen onder commercieel vastgoed. Het kan dus ook zijn dat je 1 object beheert wat valt onder commercieel en recreatief vastgoed. In dit geval is een AirBnB woning om alleen te verhuren dus commercieel, maar daarnaast ook recreatief vastgoed.


Bedrijfspanden, woningen, winkelpanden en vakantiehuizen kunnen dus allemaal vallen onder commercieel vastgoed, als je het maar niet zelf gebruikt. Wat doe je er dan wel mee? Verhuren of doorverkopen, op deze manier verdien je er rendement mee. Vaak is het bruto aanvangsrendement boven de 7% per jaar.


Meer weten?


vastgoed wat betekent het, wat betekent vastgoed, wat is vastgoed, vastgoed wat is het, definitie vastgoed
Welkom bij de club ;)

Welkom bij het Vastgoed Groentje! Vind jij het leuk om te lezen over wat vastgoed is en wat voor mogelijkheden er allemaal zijn binnen het vastgoed? Er zijn al meer dan 40 blogs te vinden over vastgoed, investeren en studeren op Het Vastgoed Groentje!


Neem gerust een kijkje en bij vragen kan je altijd een reactie achterlaten of me een persoonlijk berichtje sturen ;).

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page