top of page

Hoe Voorkom Je Problemen met Huurders?

Bij vastgoed investeringen, heb je bijna altijd te maken met huurders. Huurders zijn erg belangrijk bij vastgoed en worden soms onderschat. Hoe houdt je de band goed met je huurders en voorkom je problemen?


voorkom problemen huurders, vermijden problemen huurders, problemen vermijden huurders, huurders goed behandelen, hoe huurders goed behandelen

Waarom Staan Huurders Op Plek 1?


Meningen zijn er over verdeeld, maar persoonlijk vind ik dat huurders op 1 moeten staan bij het verhuren van een pand. Niet alleen om ethische redenen, maar ook voor het rendement en het gemak is het de beste keuze om huurders heel goed te behandelen. Verhuurders die weinig rekening houden met de huurders en ze niet serieus nemen, hebben later vaak grote problemen. Kijk maar naar de BOOS-afleveringen met slechte huisbazen ;).


Waarom Goed Behandelen Zorgt Voor een Goed Rendement


voorkom problemen huurders, vermijden problemen huurders, problemen vermijden huurders, huurders goed behandelen, hoe huurders goed behandelen

Het klinkt misschien gek: 'als je je huurders op plek 1 zet zul je ook een beter rendement ontvangen', maar dit is vaak echt zo. Misschien door de huurder de eerste jaren slecht te helpen zal deze verhuurder de eerste jaren meer rendement behalen, maar door grote problemen later zal het rendement voor hen juist erg tegenvallen na een paar jaar.


Laat de verhuurder bijvoorbeeld expres de woning niet onderhouden voor minder kosten, zal de woningwaarde over een aantal jaar mogelijk flink tegenvallen door achterstallig onderhoud. Daarnaast zal de huurder ook minder zijn best doen om de woning goed te behandelen.


Niet alleen om ethische redenen, maar dus ook voor 'egoïstische redenen' is het een goed idee om de huurders goed te behandelen. Daarnaast is het toch ook veel leuker om jouw woningen te verhuren waarbij de huurders goed behandeld worden, toch?


Zorgen Voor een Goede Band Met de Huurder


voorkom problemen huurders, vermijden problemen huurders, problemen vermijden huurders, huurders goed behandelen, hoe huurders goed behandelen

Nu we het erover eens zijn dat het belangrijk is om de huurders goed te behandelen, hebben we een lijst op een rijtje gezet met belangrijke tips hoe je goed kunt zorgen voor je huurders.


Zorg voor een duidelijke huurovereenkomst


Zorg ervoor dat de huurovereenkomst duidelijk is en alle belangrijke voorwaarden bevat, zoals de huurprijs, de vervaldatum van de huur, de borg en eventuele huisregels. Wees eerlijk over alle voorwaarden die erin staan en stuur de huurovereenkomst een paar dagen op vóór het tekenen. Zo heeft de huurder de tijd om het contract rustig door te nemen.


Maak het pand veilig en onderhouden


Zorg ervoor dat het pand veilig en in goede staat verkeert. Regelmatig onderhoud kan helpen om problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat het pand er goed uitziet. Vraag ook af en toe aan de huurder wat die mogelijk veranderd zou willen, bijvoorbeeld een nieuw raam door kalkvorming. Er zijn genoeg investeringsopties die je woning zelfs in waarde doen stijgen.


Communiceer duidelijk


Communiceer regelmatig met je huurders en wees duidelijk over wat van hen verwacht wordt en wat ze van jou kunnen verwachten. Als er problemen zijn, wees dan snel om deze op te lossen en te communiceren met de huurders over de voortgang. Als je van plan bent om langs te komen om even ergens naar te kijken, laat dit dan ook minimaal 1 dag van te voren weten en vraag of het oké is dat je er bent ook al is er niemand thuis.


Behandel huurders met respect


Behandel je huurders met respect en waardigheid. Geef hen privacy en respecteer hun persoonlijke ruimte. Als de huurder bijvoorbeeld aangeeft het de volgende keer fijn te vinden om minimaal 2 dagen van te voren op de hoogte te worden gesteld van langskomen, leg dan uit dat je hier rekening mee probeert te houden en het zal proberen om dit voortaan te doen. Neem ze serieus.


Reageer snel op verzoeken


Reageer snel op verzoeken van huurders, vooral als het gaat om reparaties en onderhoud. Laat hen weten wat er gedaan moet worden en wanneer ze kunnen verwachten dat het werk gedaan zal worden. Laat na een bericht te hebben gehad gelijk weten dat je ermee aan de slag gaat en stuur later nog een bericht met de oplossing. Het liefst zou er binnen 2 uur op een bericht gereageerd moeten worden in elk geval. Heb je hiervoor weinig tijd? Denk er dan over na om gelijk een vastgoedbeheerder in te huren.


Wees eerlijk en transparant


Wees eerlijk en transparant over eventuele problemen of veranderingen in de situatie. Dit kan het vertrouwen van de huurders vergroten en hen helpen om beter te begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Is er slecht nieuws over bijvoorbeeld een reparatie die een paar dagen duurt? Laat het meteen weten en toon begrip voor mogelijke teleurstelling vanuit de huurder.


Door deze tips te volgen, kun je als verhuurder een goede relatie opbouwen met je huurders en problemen minimaliseren.


Maar...


voorkom problemen huurders, vermijden problemen huurders, problemen vermijden huurders, huurders goed behandelen, hoe huurders goed behandelen

Nu de andere kant van het verhaal. Wat als je als verhuurder het idee hebt dat je juist veel te veel doet voor je huurders en je er wel een keer van wat mag zeggen? Je wordt bijvoorbeeld 3 uur 's nachts opgebeld voor een ontstopte wc, dit wil je niet meer. Hoe kun je dit netjes aangeven zonder de band te beschadigen of zelfs te verbeteren?


Maak een lijst van situaties die als noodgevallen beschouwd worden


Maak een lijst van situaties waarvoor huurders dringend contact met jou of de onderhoudsdienst moeten opnemen, zoals een lekkage, verstopte afvoer, of een storing in de verwarming. Leg uit dat dit soort zaken zo snel mogelijk aangepakt moeten worden om verdere schade te voorkomen.


Geef aan dat niet-spoedeisende zaken op een ander moment besproken kunnen worden


Vertel huurders dat niet-spoedeisende zaken, zoals kleinere reparaties of aanpassingen, beter op een later tijdstip besproken kunnen worden. Leg uit dat dit soort zaken het beste kunnen worden opgespaard en samen met andere verzoeken kunnen worden afgehandeld.


Geef aan hoe ze het beste contact kunnen opnemen


Vertel huurders hoe ze het beste contact kunnen opnemen als er zich een noodgeval voordoet, bijvoorbeeld door een noodnummer te verstrekken of door te vertellen welke stappen ze moeten volgen om een reparatieverzoek in te dienen.


Heeft dit Blogartikel je Verder Geholpen?


voorkom problemen huurders, vermijden problemen huurders, problemen vermijden huurders, huurders goed behandelen, hoe huurders goed behandelen

We hopen dat dit artikel je een goed beeld heeft gegeven van hoe je huurders het beste te behandelen en hoe je problemen vermijdt. Mogelijk kan de blog met de 10 meest gemaakte fouten bij vastgoedinvesteerders je ook verder helpen.


Bij het Vastgoed Groentje helpen we elkaar door vragen te beantwoorden in de reacties en je kan zelfs je eigen blogs schrijven over onderwerpen waar jij veel van weet. Door samen te leren, kom je vele malen verder. Ik hoop je te zien in de reacties of bij een zelf geschreven blog ;).


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page