Je kent het misschien wel: het gevoel dat je het perfecte huis hebt gevonden en het liefst zo snel mogelijk een bod uitbrengt. Het is natuurlijk geweldig nieuws dat jij een mooi huis hebt gevonden, maar toch is het slim om deze punten nog langs te gaan vóórdat je een bod uitbrengt!
1. Controleer de Bestemmingsplannen
Het lijkt te mooi om waar te zijn, een droomhuis voor een mooie prijs! De eerste tip die ik je graag wil meegeven is om te kijken naar de bestemmingsplannen voor de omgeving van de woning.
De bestemmingsplannen kun je gemakkelijk vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een plan ligt voor een grote discotheek dichtbij jouw toekomstige huis, waardoor je misschien wel gaat twijfelen om het huis te kopen. Kijk dus goed naar deze plannen!
2. Houd je hoofd koel
Het is natuurlijk fijn als jij een huis binnenloopt en jezelf er meteen ziet wonen, maar let op dat je niet irrationeel je gevoel de beslissing laat maken. Weet jij van jezelf dat jij dit moeilijk vindt? Neem iemand mee die wel jou rationeel zal adviseren over de woning, misschien een vriend die makelaar is of jouw analytische zus.
Daarnaast is het ook slim om de gewilde woning langs jouw verlanglijstje te laten gaan. Voldoet het inderdaad aan jouw van te voren gemaakte lijstje?
3. Doe een Bouwkundige Keuring
Een bouwkundige keuring kost tijd en geld, maar je krijgt er wel een goed inzicht van. Óf de woning valt tegen en dan kun je altijd nog besluiten dat je het niet koopt, óf de woning blijkt inderdaad een goede woning te zijn en je kunt er met een gerust hart gaan wonen.
Tip: Laat de bouwkundige keuring opnemen in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract, zo heb je de keuze om het contract te ontbinden als de bouwkundige keuring blijkt tegen te vallen.
4. Praat op tijd met je Hypotheekadviseur
Zorg dat jij voordat je op een woning een bod uitbrengt, hebt gepraat met de hypotheekadviseur over de mogelijkheden voor jouw lening.
Tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden voor een lening, bijvoorbeeld bij kennissen of familieleden, dus ook in dit geval: zorg ervoor dat jij goede afspraken hebt gemaakt voordat jij een bod uitbrengt.
Niks is zo vervelend als last-minute nog financiële stress te hebben over hoe jij jouw financiering gaat rondkrijgen.
5. Kijk kritisch naar de omgeving
Het is de bedoeling dat jij jaren misschien wel decennia wilt wonen in het huis. Het is daarom ook belangrijk dat jij je thuis voelt in de omgeving. Ga daarom op verschillende tijden van de dag een paar keer wandelen/fietsen of je vermaken in de omgeving waar jij straks gaat wonen.
Voel je je thuis bij de cultuur en de mensen? Voel je je veilig? Voelt het alsof je hier wel vaker zou willen wandelen? Als het goed voelt, is het een goed teken dat jij je hier straks ook thuis voelt als je er woont.
6. Onderzoek de mogelijkheden van het huis
Misschien wil jij graag nog je gezin uitbreiden in de toekomst en zou een uitbouwing daar een goede oplossing voor kunnen zijn. Wat zijn dan de mogelijkheden met uitbouw? En is het ook mogelijk om een extra verdieping te maken?
Doe goed onderzoek naar de mogelijkheden van verbouwing en kijk of dit matcht met jouw toekomstige plannen met het huis. Op deze manier voorkom je mogelijke teleurstellingen in de toekomst.
Conclusie
Al met al is het dus belangrijk om kritisch te zijn tijdens de zoektocht van je droomhuis, zelfs als je al denkt je droomhuis te hebben gevonden. Dit is belangrijk voor mogelijke teleurstellingen en voorkomt een miskoop.
Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vond en ik hoor graag tips en tops in de reacties! Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat je jouw eigen blog post over jouw kennis in vastgoed. Op deze manier kunnen we veel van elkaar leren en creëren we een synergie met al onze kennis!
Comments