top of page

9 Voorbeelden van Vastgoed ETF's

Vastgoed ETF's zijn een goede manier om met een laag budget verspreid te investeren in vastgoed. In dit artikel zullen we uitleggen wat vastgoed ETF's zijn en voorbeelden geven van verschillende vastgoed ETF's.


voorbeelden vastgoed etf's, welke vastgoed etf's zijn er, wat zijn vastgoed etf's, vastgoed etf's kiezen

Wat is een Vastgoed ETF?


Een vastgoed ETF is een beleggingsfonds dat via de beurs verhandeld wordt en waarvan de waarde wordt bepaald door de prestaties van vastgoedgerelateerde activa zoals aandelen van vastgoedbedrijven, vastgoedbeleggingen en vastgoedindexen. Het is een manier voor beleggers om te investeren in de vastgoedmarkt zonder individuele vastgoedbeleggingen te hoeven kopen en het kan helpen om hun beleggingsportefeuille te diversifiëren en risico's te verminderen.


Het biedt ook voordelen zoals lage kosten, liquiditeit, transparantie en eenvoudige toegang tot de vastgoedmarkt. Beleggers kunnen in een vastgoed ETF investeren via hun beleggingsrekeningen of via een makelaar. Het is echter belangrijk om de prospectus van de ETF zorgvuldig te bestuderen en rekening te houden met de risico's voordat je besluit om te investeren.


9 Voorbeelden van Vastgoed ETF's


voorbeelden vastgoed etf's, welke vastgoed etf's zijn er, wat zijn vastgoed etf's, vastgoed etf's kiezen

In dit artikel hebben we uitgebreid uitgelegd wat vastgoed ETF's zijn en wat de voor- en nadelen zijn. Neem zeker nog een kijkje als je hier meer over wilt weten. Hier zullen we nu voorbeelden geven van vastgoed ETF's.


Vanguard Real Estate ETF (VNQ)


De Vanguard Real Estate ETF is een passieve beleggingsfonds die belegt in vastgoedaandelen van bedrijven die voornamelijk actief zijn in de vastgoedsector in de Verenigde Staten. Het doel van de ETF is om de prestaties van de MSCI US Investable Market Real Estate 25/50 Index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Deze index omvat ongeveer 145 vastgoedaandelen en biedt beleggers een brede blootstelling aan de Amerikaanse vastgoedmarkt.


iShares U.S. Real Estate ETF (IYR)


De iShares U.S. Real Estate ETF is een passieve beleggingsfonds die belegt in vastgoedaandelen van bedrijven die voornamelijk actief zijn in de vastgoedsector in de Verenigde Staten. De ETF heeft als doel om de prestaties van de Dow Jones U.S. Real Estate Index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Deze index omvat ongeveer 94 vastgoedaandelen en biedt beleggers een brede blootstelling aan de Amerikaanse vastgoedmarkt.


SPDR Dow Jones Global Real Estate ETF (RWO)


De SPDR Dow Jones Global Real Estate ETF is een passieve beleggingsfonds die belegt in vastgoedaandelen van bedrijven die wereldwijd actief zijn in de vastgoedsector. De ETF heeft als doel om de prestaties van de Dow Jones Global Select Real Estate Securities Index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Deze index omvat ongeveer 244 vastgoedaandelen en biedt beleggers een brede blootstelling aan de wereldwijde vastgoedmarkt.


Invesco KBW Premium Yield Equity REIT ETF (KBWY)


De Invesco KBW Premium Yield Equity REIT ETF is een passieve beleggingsfonds die belegt in vastgoedaandelen van bedrijven die voornamelijk actief zijn in de vastgoedsector in de Verenigde Staten. Het doel van de ETF is om de prestaties van de KBW Nasdaq Premium Yield Equity REIT Index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Deze index omvat ongeveer 29 vastgoedaandelen en biedt beleggers een blootstelling aan de Amerikaanse vastgoedmarkt met een nadruk op hogere dividendrendementen.


iShares Global REIT ETF (REET)


De iShares Global REIT ETF is een passieve beleggingsfonds die belegt in vastgoedaandelen van bedrijven die wereldwijd actief zijn in de vastgoedsector. De ETF heeft als doel om de prestaties van de FTSE EPRA/NAREIT Global REIT Index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Deze index omvat ongeveer 411 vastgoedaandelen en biedt beleggers een brede blootstelling aan de wereldwijde vastgoedmarkt.


iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF (IWDP)


Dit is de eerder genoemde ETF van BlackRock die gericht is op het genereren van inkomsten en groei van kapitaal door te beleggen in vastgoedaandelen uit ontwikkelde markten wereldwijd. De ETF maakt gebruik van een geoptimaliseerd indextrackingsysteem dat streeft naar het volgen van de prestaties van de FTSE EPRA Nareit Developed Index en biedt beleggers blootstelling aan een breed scala aan vastgoedaandelen uit Noord-Amerika, Europa en Azië-Pacific.


VanEck Global Real Estate UCITS ETF (GRIF)


Zoals eerder vermeld, is dit een vastgoed ETF die gericht is op het genereren van inkomsten en groei van kapitaal door te beleggen in vastgoedaandelen wereldwijd. De ETF belegt voornamelijk in vastgoedaandelen van bedrijven uit ontwikkelde en opkomende markten, zoals Noord-Amerika, Europa, Azië-Pacific en Latijns-Amerika. De ETF maakt gebruik van een geoptimaliseerd indextrackingsysteem dat streeft naar het volgen van de prestaties van de FTSE EPRA Nareit Developed Index en de FTSE EPRA Nareit Emerging Index.


Xtrackers FTSE EPRA/NAREIT Developed Europe Real Estate UCITS ETF (XD5G)


Dit is een vastgoed ETF van DWS Group die gericht is op het genereren van inkomsten en groei van kapitaal door te beleggen in vastgoedaandelen uit ontwikkelde Europese markten. De ETF belegt voornamelijk in vastgoedbedrijven en vastgoedbeleggingen (REIT's) uit Europa en maakt gebruik van een geoptimaliseerd indextrackingsysteem dat streeft naar het volgen van de prestaties van de FTSE EPRA/NAREIT Developed Europe Net Total Return Index.


Lyxor FTSE EPRA/NAREIT Europe UCITS ETF (MFRE)


Dit is een vastgoed ETF van Lyxor Asset Management die gericht is op het genereren van inkomsten en groei van kapitaal door te beleggen in vastgoedaandelen uit Europese markten. De ETF belegt voornamelijk in vastgoedbedrijven en vastgoedbeleggingen (REIT's) uit Europa en maakt gebruik van een geoptimaliseerd indextrackingsysteem dat streeft naar het volgen van de prestaties van de FTSE.


Wat zijn verschillen tussen vastgoed ETF's?


voorbeelden vastgoed etf's, welke vastgoed etf's zijn er, wat zijn vastgoed etf's, vastgoed etf's kiezen

Bij het kiezen van vastgoed ETF's is het belangrijk om de verschillen te begrijpen. Kijk hierbij naar de volgende 5 karakteristieken van de vastgoed ETF's:


Geografische focus


sommige vastgoed ETF's hebben een wereldwijde focus, terwijl andere zich alleen richten op een bepaalde regio of land. Bijvoorbeeld, de Xtrackers FTSE EPRA/NAREIT Developed Europe Real Estate UCITS ETF (XD5G) richt zich alleen op ontwikkelde Europese landen, terwijl de SPDR Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF (GBRE) een wereldwijde dekking heeft.


Sector focus


sommige vastgoed ETF's concentreren zich op specifieke subsectoren van de vastgoedmarkt, zoals residentieel vastgoed, commercieel vastgoed of infrastructuur. Bijvoorbeeld, de iShares Residential Real Estate ETF (REZ) is gericht op residentieel vastgoed in de VS, terwijl de Global X US Infrastructure Development ETF (PAVE) zich richt op de Amerikaanse infrastructuur.


Type vastgoed


vastgoed ETF's kunnen verschillende soorten vastgoed in hun portefeuille hebben, zoals kantoren, winkelcentra, industriële panden, residentiële gebouwen en ziekenhuizen. Bijvoorbeeld, de Invesco KBW Premium Yield Equity REIT ETF (KBWY) richt zich op Amerikaanse vastgoedbeleggingen met een hoog dividendrendement, terwijl de iShares U.S. Real Estate ETF (IYR) zich richt op een breed scala aan vastgoed typen.


Kosten


de kostenratio's van vastgoed ETF's kunnen verschillen, wat invloed kan hebben op het rendement van de belegger. ETF's met een hogere kostenratio hebben doorgaans hogere beheerkosten en kunnen een lager netto rendement opleveren. Het is daarom erg belangrijk dat je rekening houdt met de kosten als belegger bij het kiezen van een vastgoed ETF.


Beleggingsstrategie


sommige vastgoed ETF's richten zich op inkomstgerichte beleggingen, terwijl andere zich richten op groeigerichte beleggingen. Bijvoorbeeld, de iShares International Developed Property ETF (WPS) heeft een focus op inkomstgerichte beleggingen, terwijl de iShares Global REIT ETF (REET) een meer evenwichtige benadering heeft tussen inkomsten en groei. Inkomstgerichte beleggingen proberen een hoog dividend uit te keren, terwijl groeigerichte beleggingen proberen de waarde van het aandeel zou veel mogelijk te laten stijgen.


Andere mogelijke beleggingen


voorbeelden vastgoed etf's, welke vastgoed etf's zijn er, wat zijn vastgoed etf's, vastgoed etf's kiezen

Naast vastgoed ETF's, kun je ook nog investeren in REIT's, Nederlandse REIT's, vastgoed crowdfunding, vastgoedfondsen en aandelen in het algemeen als je indirect wilt investeren in vastgoed met een laag budget.


Daarnaast is het ook mogelijk om direct te investeren in vastgoed door het kopen van eigen verhuur woning of op andere manieren. Neem een kijkje bij alle blogs over vastgoed, investeringstips en studeren om de informatie te vinden die jij kunt gebruiken bij het maken van de juiste keuze.


Welke vastgoed ETF('s) kies jij?


voorbeelden vastgoed etf's, welke vastgoed etf's zijn er, wat zijn vastgoed etf's, vastgoed etf's kiezen

We hopen dat dit artikel je heeft verder geholpen met het kiezen van een passende vastgoed ETF. Laat weten in de reacties als je nog wat toe te voegen hebt of nog vragen hebt.


Bij het Vastgoed Groentje helpen we elkaar door vragen te beantwoorden in de reacties en je kan zelfs je eigen blogs schrijven over onderwerpen waar jij veel van weet. Door samen te leren, kom je vele malen verder. Ik hoop je te zien in de reacties of bij een zelf geschreven blog ;).


Comments


bottom of page