top of page

Investeren in Vastgoed met Weinig Geld

Bijgewerkt op: 11 okt. 2022


Investeren in vastgoed met weinig geld, klein budget investeren vastgoed, laag budget vastgoed investering
Hoe investeer je in vastgoed met weinig geld?

Investeren in vastgoed is een populaire belegging waarbij velen denken dat je er veel geld voor nodig hebt. Is dit zo? Het is zeker fijn om veel vermogen te hebben, maar je kan ook met weinig geld investeren in vastgoed. Benieuwd geworden? ;)


In het eerste deel van deze blog hebben we het gehad over wat voor vastgoedsoorten er bestaan. In deel 2 gaan we het hebben over op welke manieren jij direct kan investeren in vastgoed met een laag budget. Heb je deel 1 nog niet gelezen? Lees die eerst hier!


Disclaimer: deze blog behandelt niet alle soorten vastgoedinvesteringen, maar laat verschillende mogelijkheden zien met een relatief laag budget om jou inspiratie te geven over hoe jij zou kunnen investeren in vastgoed met weinig geld.


Investeringsidee 1: Met meerderen een huis kopen


investeren in vastgoed met weinig geld, investeren in vastgoed laag budget, weinig geld investeren vastgoed
Met z'n allen een eerste investering in vastgoed doen!

Budget: €20.000,- tot €150.000,-


Ik heb dit idee vaker gehoord, en ik ken ook een vage kennis die dit al wel eens heeft gedaan: met meerderen een eerste vastgoed investering aangaan. Dit is niet handig als je van plan bent om in het huis te wonen, maar wel als je een klein budget hebt maar graag in vastgoed wilt investeren als passief inkomen. Dit is een mooie eerste stap om naast je eigen woning, voor het eerst te investeren in vastgoed met weinig geld.

Het is wel erg belangrijk bij deze vorm van investeren dat je goede afspraken maakt met je mede-investeerders. Denk hierbij aan afspraken over wanneer het vastgoed weer verkocht gaat worden, hoe jullie het regelen als iemand zijn deel van het geld uit het vastgoed wilt halen en hoe jullie omgaan met ongelijke investeringsbedragen.


Voordelen van Samen Kopen


Voordelen van dit investeringsidee is dat er geen groot budget nodig is om toch in eigen vastgoed te investeren. Ook geeft het een mooie eerste stap in het investeren van vastgoed.


Nadelen van Samen Kopen


Nadelen zijn dat het moeilijk is om een groep investeerders te vinden die dit idee met je aan willen gaan, daarnaast kan het ook zijn dat er meningsverschillen ontstaan en hier veel tijd en energie ingaat zitten.


Al met al is het dus best een interessant idee, maar persoonlijk vind ik dat er best veel risico inzit en je toch een goed vertrouwen moet hebben in de investeerders waarmee je dit plan gaat uitvoeren.


Investeringsidee 2: Een parkeerplaats/garage kopen en verhuren


investeren in vastgoed met weinig geld, investeren in vastgoed laag budget, weinig geld investeren vastgoed

Budget: €10.000,- tot €45.000,-


Het is ook een idee, voor als je bijvoorbeeld een iets lager budget hebt maar toch graag in vastgoed wilt investeren, om een parkeerplaats of garage te kopen en deze door te verhuren. Ik ken iemand die voor €30.000,- een garagebox heeft gekocht, en deze nu voor €250,- per maand verhuurt. Persoonlijk vind ik dit een super slimme zet, omdat je dan elke maand een passief inkomen creëert, en waarschijnlijk later de garagebox voor dezelfde prijs of hoger kan verkopen.


Voordelen van een Garagebox


Voordelen van dit idee zijn dat het budget erg laag is voor deze optie, en dat het dus voor veel mensen mogelijk is om deze investering te maken na een tijdje sparen. Als tweede voordeel, in vergelijking met investeringsidee 2, is het fijn dat jij de enige eigenaar bent van dit vastgoed, je kan dus zelf alle beslissingen maken.


Nadelen van een Garagebox


Een nadeel van dit idee is dat het mogelijk is dat het tegenvalt hoeveel vraag er is naar het huren van een garagebox, en dat je dus moeilijk een huurder kan vinden. Daarnaast is het ook een risico door misschien het minder waard worden van de garagebox. Dus voordat je zo een investering aangaat raad ik het aan om goed onderzoek te doen naar de markt in garageboxen en parkeerplaatsen.


Investeringsidee 3: House-hacking


investeren in vastgoed met weinig geld, investeren in vastgoed laag budget, weinig geld investeren vastgoed

Budget: aanbetaling van een huis

Vereisten: Een vast inkomen per maand


Van dit idee heb je vast al eens gehoord: house-hacking. Dit houdt in dat je een huis koopt om zelf in te wonen, en andere kamers verhuurd om hiervan de hypotheek af te betalen.

Laten we in dit voorbeeld een huis kiezen van €300.000,- met 4 slaapkamers. Stel je hebt een hypotheek van €270.000,- en je hebt zelf €30.000,- bijgelegd. De hypotheekrente in dit voorbeeld is 2% en je betaald de hypotheek af in 30 jaar. Uitgerekend betaal je dan met een lineaire hypotheek voor de eerste maand €1200,-, waarbij de laatste maand na 30 jaar je maar €750,- kost. Dit betekent dus dat elk jaar de maandelijkse hypotheekkosten lineair omlaag gaan. Stel je slaapt zelf in 1 kamer, en je verhuurt de andere 3 kamers voor €450,- per maand. In dit geval zijn je maandelijkse huurinkomsten €1350,-, wat dus hoger is dan je maandelijkse kosten aan de hypotheek. Met deze vastgoedinvestering wordt je huis dus afbetaald door je huurders, dat is fijn!


Voordelen van House-hacking


Het is een relatief makkelijk en gezellige investering. Als je houdt van veel mensen om je heen, en je toch al van plan was om een huis te kopen, is dit een erg slim idee. Je hebt zelf daarnaast ook nog de 'macht' in handen om mensen uit te kiezen waarbij je een goede klik hebt, misschien wel al bestaande vrienden, en daarnaast hoef je er niet zo veel voor te doen. Als het goed is zou je toch al een huis kopen, dus waarom niet een paar kamers extra en hier wat geld op verdienen?


Nadelen van House-hacking


Het budget is erg hoog, het is moeilijk om in deze tijden in je eentje een huis te kopen, daarvoor heb je een hoog maandelijks vast inkomen voor nodig om een hypotheek te kunnen verkrijgen, en daarnaast moet je ook nog een aanbetaling van het huis doen. Wel kan je er natuurlijk voor kiezen om samen met je partner dit idee uit te voeren, waarbij er dus een grotere kans is dat dit wel mogelijk is.

Een ander nadeel is minder privacy, met dit idee neem je letterlijk mensen in huis om bij jou te wonen. Als je dit geen fijn idee vindt, is dit misschien geen goede optie voor jou.


Investeringsidee 4: Een vakantiehuisje kopen


investeren in vastgoed met weinig geld, investeren in vastgoed laag budget, weinig geld investeren vastgoed


Budget: €100.000,- tot €200.000,-


Met dit investeringsidee wordt er een vakantiehuisje gekocht en zou je deze zelf ook kunnen gebruiken, maar in de overige weken kan je deze verhuren voor een mooi inkomen. Toevallig ken ik iemand die meerdere vakantiehuisjes in Zeeland heeft gekocht voor €120.000,- om deze later te verhuren en hier een passief inkomen uit te genereren.


Voordelen van een vakantiehuis


Je kan er zelf ook gebruik van maken, lekker 'gratis' op vakantie! Daarnaast is dit ook een mooie eerste vastgoed investering die iets goedkoper is dan het kopen van een woning.


Nadelen van een vakantiehuis


Vakantiehuisjes zijn seizoensgebonden, als je een vakantiehuisje koopt in Nederland zal deze bijvoorbeeld vooral in de zomer worden verhuurd en nauwelijks in de winter. Dit zal betekenen dat je maandenlang geen inkomsten hebt.


Heb jij nog ideeën? ;)


investeren in vastgoed met weinig geld, investeren in vastgoed laag budget, weinig geld investeren vastgoed

Al met al zijn er dus alsnog genoeg mogelijk heden om direct te investeren in vastgoed, zonder tonnen aan geld nodig te hebben! We hebben 4 ideeën besproken hoe je kunt investeren in vastgoed met weinig geld, heb jij nog meer ideeën? Deel ze onder de reacties of in een nieuwe blog en zo leren we weer van elkaar :).


Daarnaast wil ik jullie verwijzen naar het artikel over REITs, als je geïnteresseerd bent in het indirect investeren in vastgoed, waarbij je al vanaf €50,- in kan stappen!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page