top of page

Vastgoed Studeren Iets Voor Mij?

De vastgoedwereld is een onbekende, maar belangrijke sector over de hele wereld. Je kunt letterlijk de wereld fysiek veranderen. Is vastgoed studeren iets voor jou? Hier zal ik je uitleggen waarom misschien wel ;).


vastgoed studeren voor mij, is vastgoed studeren iets voor mij, vastgoedstudie, waarom vastgoed studeren

Wat is Vastgoed?


Vastgoed is veel meer dan 'alleen' makelaardij, wat velen tóch echt nog steeds denken. Makelaardij vormt maar ongeveer 1% van de gehele vastgoedsector, waarbij projectontwikkelaars en vastgoedinvesteerders het grootste gedeelte uitmaken.


Vastgoed is een breed begrip, maar in de brede zin gaat het over het 'investeren, creëren, verkopen, renoveren en analyseren van vastgoed'. Elk gebouw om je heen is ontwikkeld met veel financiële en sociale analyses en uiteindelijk is er in geïnvesteerd om het werkelijkheid te maken.


Wat leer je bij een Vastgoed Studie?


vastgoed studeren voor mij, is vastgoed studeren iets voor mij, vastgoedstudie, waarom vastgoed studeren

Zelf doe ik de Master Real Estate aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Bij een vastgoed studie leer je veel over de theoretische zaken van vastgoed, zoals financiële analyses, het toepassen van onderzoek en de aardrijkskundige aspecten.


Financiële Analyses & Berekeningen


Bij een vastgoed studie zul je te maken krijgen met wiskundige formules waarbij je leert uit te rekenen wat een bepaald vastgoedproject waard is. Op deze manier leer je uit te rekenen of een project rendabel is of wat een gebouw waard is.


Toepassen van Onderzoek


Ook zul je (bij een universitaire vastgoed studie) te maken krijgen met onderzoeken die je zelf zal moeten doen (een scriptie) of moet analyseren. De resultaten van onderzoeken zullen je leren wat bijvoorbeeld de oorzaken zijn van een krimp in de vraag naar huizen.


Aardrijkskundige Aspecten


Als laatste is vastgoed ook zeker aardrijkskundig. De grond en locatie van het vastgoed is ook belangrijk om te bestuderen. Je zult vaak kaarten leren analyseren en maken met GIS en leert over bepaalde gebieden en landschappen.


Vastgoed HBO of Universitaire Master?


vastgoed studeren voor mij, is vastgoed studeren iets voor mij, vastgoedstudie, waarom vastgoed studeren

Een bekende HBO is de 'vastgoed en makelaardij' studie en bij de universiteit is de 'Master Real Estate' een goede optie. Hieronder zal ik de verschillen op een rijtje zetten voor je.


Toelatingseisen


Voor een universitaire master, zul je eerst een universitaire bachelor of een pre-master moeten hebben afgerond. Bij een HBO zul je alleen je HAVO diploma moeten hebben. Dit is het grootste verschil tussen de twee studies en zal waarschijnlijk bepalend zijn voor jouw keuze.


Onderzoeks- of praktijkgericht


Een universiteit is onderzoeksgericht, waarbij een HBO praktijk gericht is. Bij de Master Real Estate zal je dan ook geen stage te hoeven lopen, terwijl je bij HBO vaak minimaal 2 stages van een halfjaar moet lopen. Ook moet je bij de universiteit veel onderzoeken bestuderen en zelf een onderzoeksgerichte scriptie schrijven. Bepaal zelf wat beter bij je past.


Studieduur


Een HBO vastgoed & makelaardij duurt 4 jaar, waarbij de Master Real Estate maar 1 jaar duurt. Als je dus voldoet aan de toelatingseisen van de Master, scheelt het je vele jaren en zou ik voor die keuze gaan.


Makelaardij


Bij de HBO opleiding 'vastgoed & makelaardij' wordt er ook veel tijd besteed aan het opleiden van de studenten tot makelaar. Ook leer je veel over andere vastgoed mogelijkheden, maar makelaardij is hier wel een onderdeel van. Bij de Master Real Estate, leer je niks over makelaardij en is het puur gericht op het investeren en ontwikkelen van vastgoed.

HBO Vastgoed & Makelaardij

Master Real Estate

Benodigd Havo Diploma

Benodigd wo-bachelor of premaster

Praktijkgericht

Onderzoeksgericht

4 jaar

1 jaar

Ook makelaardij

Geen makelaardij

Wat maakt Vastgoed Leuk?


vastgoed studeren voor mij, is vastgoed studeren iets voor mij, vastgoedstudie, waarom vastgoed studeren

Vastgoed is nog een redelijk onbekende sector voor velen, maar is daarnaast ook de meest vermogende sector van bijna ieder land, inclusief Nederland. Huizen en ander vastgoed zijn heel veel geld waard en zijn daarom dus de 'rijkste' sector van de hele wereld.


Dit is natuurlijk niet de reden waarom vastgoed zo leuk is. Persoonlijk vind ik het gaaf om vastgoed te studeren, om later zelf bijzondere gebouwen te kunnen creëren waar mensen honderden jaren profijt en plezier aan hebben. Als voorbeeld: de Westfield Mall of the Netherlands is een prachtig winkelcentrum waar dagelijks duizenden mensen shoppen. Of het Forum in Groningen is de 'huiskamer van de stad' waar honderden studenten studeren, families gaan uiteten en jongeren naar de film gaan. Prachtig toch als jij daar een onderdeel van bent?


Past Vastgoed Studeren bij mij?


vastgoed studeren voor mij, is vastgoed studeren iets voor mij, vastgoedstudie, waarom vastgoed studeren

Of te voelen of vastgoed bij je past, kun je het beste kijken naar wat jouw vaak enthousiast maakte als kind. Vind jij het leuk om andermans woningen van binnen te bestuderen en of Funda te kijken naar goede investeringsopties? En ben jij vanaf jongs af aan al geïnteresseerd in gebouwen, architectuur en/of interieur? Dacht je vroeger dat je architect wilde worden? Dan kan vastgoed zeker een goede studie voor je zijn ;).


Verschillende Vastgoed Studies


De volgende stap is om te kijken wélke vastgoed studie bij je past. Er zijn vele verschillende niveaus en programma's als het gaat om vastgoed studies. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over 5 verschillende vastgoed studies die mogelijk bij jou passen. Let bij het kiezen van de juiste vastgoed studie op de volgende punten:


Locatie


Er zijn geen tientallen vastgoed studies beschikbaar in Nederland en het is dus geen gekke keuze om de vastgoed studie in het buitenland te gaan doen. Dit is ook erg goed voor je ontwikkeling en is gelijk een soort uitwisseling ;). 2 vliegen in 1 klap dus.


Programma


Sommigen vastgoed studies zijn meer gericht op het financiële, waarbij andere meer gericht zijn op het aardrijkskundige vlak. Let hier dus goed op bij het kiezen van de vastgoed studie.


Niveau


Houd rekening met het niveau dat aangeboden wordt voor de studie. Is het een HBO, een MBA of een Msc? En heeft de opleiding een erkend RICS certificaat of niet?


Meer Weten?


vastgoed studeren voor mij, is vastgoed studeren iets voor mij, vastgoedstudie, waarom vastgoed studeren

Wil je meer weten over vastgoed? Neem zeker een kijkje bij de andere blogs of laat in de reacties je vraag achter. Ik zal de vraag zo snel mogelijk beantwoorden en zo kunnen we ook leren van elkaar ;).Comments


bottom of page