Wanneer je mensen vertelt dat je werkt in de vastgoedwereld, verwachten ze vaak dat je een makelaar bent. Herkenbaar? Waarom zou je in vastgoed werken? Lees de verschillen tussen vastgoed en makelaardij hier :).
Alleen maar Makelaars?
Vaak als ik benoem dat ik later graag zou willen werken in de vastgoedsector, denken anderen dat ik graag een makelaar wil worden. Op zich begrijpelijk, ik dacht zelf namelijk eerst ook dat er bijna geen andere banen zullen zijn in vastgoed, of dat je in ieder geval altijd moest beginnen als makelaar om door te groeien in de vastgoedsector.
Komt dit fenomeen je bekend voor? In dit artikel zal ik haarfijn uitleggen waarom werken in de vastgoedsector, niét altijd betekent dat je een makelaar zal worden.
De vastgoedwereld is de laatste jaren enorm aan het groeien, en tot op heden is er nog weinig bekend over hoe je terecht komt in de vastgoedwereld. Veel huidige medewerkers in deze sector zijn er dan ook 'toevallig' in terecht gekomen. Toch gek, bij een sector dat de meeste omzet van alle sectoren maakt in Nederland.
Hoe komt het dat Niemand er van Weet?
Zelf studeer ik Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, en is er nog nooit één les besteed aan de vastgoedsector. Veel jongere studenten weten dan ook niet wat het precies inhoudt en komen nooit op het idee om misschien te werken binnen de vastgoedsector.
Bij vele studies of überhaupt op scholen wordt er bijna niet over gepraat, terwijl het wel een groot deel uitmaakt van de economie. De grootste factor binnen het bruto nationaal product is namelijk de vastgoed. Kijk maar om je heen, bijna alle appartementencomplexen, winkelcentra en grote gebouwen zijn ontwikkeld door vastgoedbedrijven.
Waarom werken in Vastgoed?
De vastgoedsector is een dynamische en interessante sector waarbij winkelcentra, appartementencomplexen en woonwijken worden ontworpen en gebouwd op de meest mooie en winstgevende manier. Makelaars maken maar 1% uit van de sector, waarbij projectontwikkelaars, vastgoedinvesteerders en vastgoedbeheerders een groter onderdeel vormen.
Door in de vastgoedsector te werken kan jij onderdeel worden van de volgende 'Westfield Mall' in Nederland, of kan jij het volgende Amsterdam Zuid-as kantoor laten bouwen. Werk samen met gemeenten en architectenbureau's om de mooiste gebouwen tot werkelijkheid te brengen in de vastgoedsector.
Vastgoed versus Makelaardij
Werken in het vastgoed kan op veel verschillende manieren en in veel verschillende vormen. Er zijn naast makelaarsbedrijven, ook projectontwikkelaars, vastgoedbeheerders en vastgoedinvesterdeers. Makelaars verdienen hun geld door huizen van anderen te verkopen, en zo een percentage van de verkoopprijs te ontvangen.
Projectontwikkelaar
Projectontwikkelaars binnen de vastgoedsector verdienen hun geld op een hele andere manier dan makelaars. Projectontwikkelaars bedenken winstgevende vastgoedprojecten, als voorbeeld een groot winkelcentrum midden in Amsterdam, zij berekenen of dit winstgevend is, zullen zelf een ontwerp bedenken voor het winkelcentrum of huren hier iemand voor in, en als het winkelcentrum af is zullen zij zorgen voor bedrijven die hier graag hun winkel in willen en krijgen hiervoor betaald.
Hierin zijn dus al heel veel beroepen in te vinden. Verschillende beroepen zijn bijvoorbeeld: een projectontwikkelaar, iemand die het 'product' bedenkt, uitvoert en de leiding neemt in het ontwerp. Een tweede beroep is bijvoorbeeld een werknemer in de Finance, die uitrekent of het een winstgevend project zal zijn.
Een andere baan, die misschien wel wat wegheeft van een makelaar, is een verkoper die bedrijven zal benaderen met de vraag of ze misschien een winkel willen huren in het winkelcentrum. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer mensen bij dit project aanwezig, maar voor nu houden we het even bij deze banen.
Vastgoedbeheerder
Ook gaf ik als voorbeeld een vastgoedbeheerder bedrijf. Een vastgoedbeheerder houdt in dat het bedrijf alle service levert rondom het beheren van vastgoed. Als voorbeeld: Stel jij hebt geïnvesteerd in 8 huizen, waarvan je er 7 zou willen verhuren, maar daarnaast heb je ook nog een drukke baan van 45 uur per week en ook nog een gezin. Dan kan je ervoor kiezen om iemand in te huren die alle zaken rondom jouw 7 huizen zal regelen.
Dit vastgoedbeheer bedrijf kan dan nieuwe huurders voor je zoeken, lekkages oplossen zonder jou lastig te vallen en eigenlijk alles regelen wat je maar kunt bedenken rondom het beheren van huizen van huurders. Het bedrijf verdient dan door een percentage van de huur te vragen per maand (vaak tussen de 8% en 12%) als vergoeding van de geleverde service.
Bij dit bedrijf komen weer hele andere banen kijken. In principe zou dit bedrijf zelfs door één persoon gerund kunnen worden. Deze persoon regelt dan alles omtrent het verhuren van de huizen. Voor andere mogelijke banen kun je denken aan een marketingmedewerker, onderhoudsmedewerkers (zoals een klusjesman, loodgieter enzovoorts), een HR-manager en administratieve medewerkers.
Meer weten over wat een vastgoedbeheerder is? Lees het hier!
Vastgoedinvesteerder
Een ander interessant vastgoedbedrijf is de vastgoedinvesteerder. Dit bedrijf koopt zelf panden, zoals kantoren of woningen, en zal deze ook zelf gaan verhuren. Dit verhuren zorgt voor inkomsten, waardoor ze weer in nieuwe gebouwen kunnen investeren en zo zullen groeien.
Dit lijkt een beetje op de vastgoedbeheerder, maar beheert de gebouwen dus zelf, in plaats van het leveren van service voor klanten. In dit geval moet je er dus goed opletten dat een vastgoedinvesteerder geen service zal leveren aan andere vastgoedbeheerders, maar alleen service levert aan zijn huurders van hun eigen panden.
Het leuke van een vastgoedinvesteerder is dat er vaak veel mensen bij betrokken zijn. Ook is het je misschien opgevallen, dat een projectontwikkelaar vaak indirect ook een vastgoedinvesteerder is. Vastgoedinvesteerders kunnen er namelijk voor kiezen om niet alleen bestaande panden op te kopen, maar ook om zelf panden te ontwikkelen, waardoor ze indirect ook bezig zijn met het uitvoeren van projectontwikkeling.
Voorbeelden van banen in de vastgoed investering zijn bijvoorbeeld makelaars die huurders zoeken voor de panden (of panden verkopen als het bedrijf ze weg wilt hebben) en daarnaast dezelfde banen als in de projectontwikkeling.
Wat wil jij doen in het Vastgoed?
Nu heb je misschien al een beter beeld gekregen wat er allemaal mogelijk is met werken in de vastgoedwereld. Ben je geïnteresseerd geworden in deze interessante en leuke wereld? Maak een account aan op deze website en laat een comment achter. Ik ben benieuwd wat je de volgende keer graag zou willen weten over vastgoed en welke kant jij op wilt in de toekomst :).
Waarschijnlijk vind je vastgoed een interessant onderwerp, anders was je niet op het vastgoed groentje terecht gekomen ;).
Vastgoed kun je ook studeren of leren via andere manieren. Wil je liever wat chillers? Lees dan een review over een inspirerende makelaardij serie van Netflix ;).
Comments