Één van de manieren om rendement te maken op vastgoed is door je geld uit te lenen op vastgoed crowdfunding platforms. Wat is vastgoed crowdfunding en wat zijn de voor- en nadelen en de risico's?
Wat is Crowdfunding in het Algemeen?
Voordat we het gaan hebben over vastgoed crowdfunding, gaan we eerst naar de algemene betekenis kijken van crowdfunding. Het is een financieringsmodel waarbij een project of onderneming wordt gefinancierd door een grote groep individuele investeerders, die elk een klein bedrag investeren via een online platform of andere kanalen.
Hierdoor kan het project of de onderneming het benodigde kapitaal ophalen zonder afhankelijk te zijn van traditionele financieringsbronnen, zoals bankleningen of venture capital. In ruil voor de bijdrage kunnen investeerders vaak beloningen ontvangen, zoals aandelen in het bedrijf, producten of diensten. Crowdfunding kan een effectieve manier zijn om een idee of project te financieren en tegelijkertijd een community van supporters te creëren.
Wat is Vastgoed Crowdfunding?
Vastgoed crowdfunding is een vorm van crowdfunding die individuen in staat stelt te investeren in vastgoedprojecten, meestal via een online platform. In dit model probeert een vastgoedontwikkelaar of -bedrijf geld in te zamelen voor een project door het op te splitsen in kleinere investeringsmogelijkheden die worden verkocht aan individuele investeerders.
Investeerders kunnen ervoor kiezen om te investeren in een specifiek project of portfolio van projecten en kunnen een deel van de winst ontvangen die gegenereerd wordt door de vastgoed investering. Het crowdfunding platform brengt meestal kosten in rekening voor het faciliteren van de investering en het beheren van het project.
Vastgoed crowdfunding kan een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid zijn voor individuen die willen investeren in vastgoed, maar niet over de middelen of kennis beschikken om zelf vastgoed te kopen en te beheren. Het stelt ontwikkelaars ook in staat om sneller en gemakkelijker geld in te zamelen dan traditionele financieringsmethoden, zoals bankleningen of private equity.
Voordelen Vastgoed Crowdfunding
Er zijn verschillende voordelen aan vastgoed crowdfunding in vergelijking met andere mogelijkheden van het investeren in vastgoed.
Toegankelijkheid
Vastgoed crowdfunding biedt individuele investeerders toegang tot vastgoedinvesteringen, zelfs als ze niet over voldoende kapitaal beschikken om zelf vastgoed te kopen. Ook kun je bij sommige platformen wel uit honderden investeringen kiezen. Hierdoor is het erg toegankelijk om in vastgoed te investeren via crowdfunding.
Diversificatie
Met vastgoed crowdfunding kunnen investeerders hun portefeuille diversifiëren door te investeren in verschillende vastgoedprojecten met weinig budget. Hierdoor wordt het vastgoed diversificatie risico gespreid en vermindert het totale risico van de investering.
Controle
Investeerders kunnen kiezen in welke vastgoedprojecten ze willen investeren en hoeveel ze willen investeren. Dit geeft investeerders meer flexibiliteit en controle over hun investeringen dan bijvoorbeeld een REIT te kopen waar je geen goed beeld hebt van alle vastgoed objecten waarin is geïnvesteerd. Je hebt dus meer controle bij vastgoed crowdfunding in je eigen portefeuille.
Potentieel hogere rendementen
Vastgoed crowdfunding kan aantrekkelijke rendementen opleveren in vergelijking met traditionele beleggingen, zoals aandelen of obligaties. Let hierbij wel op dat je met vastgoed crowdfunding ook vaak grotere risico's loopt, omdat het kan voorkomen dat de vastgoedontwikkelaar de investeerders niet meer kan terugbetalen.
Nadelen Vastgoed Crowdfunding
Ook zullen we de nadelen met je doorlopen over vastgoed crowdfunding in vergelijking met andere vastgoed investeringsmanieren.
Rendementsrisico
Vastgoed is geen gegarandeerde investering en er zijn risico's verbonden aan vastgoedinvesteringen. Investeerders kunnen hun volledige inleg verliezen als het vastgoedproject niet succesvol is. Juist bij vastgoed crowdfunding is dit risico hoger dan bij ETF's of REIT's, omdat de belegger investeert in losse projecten. De kans is groot dat bij investering in 20 projecten, het bij 1tje mis gaat, ipv dat een gehele REIT's met duizenden woningen failliet gaat.
Liquiditeitsrisico
Investeerders in vastgoed crowdfunding hebben vaak weinig tot geen liquiditeit en kunnen hun investering niet snel verkopen als ze hun geld nodig hebben. Vaak teken je een contract waar je bijvoorbeeld je investering minimaal 12 maanden uitleent, en binnen die 12 maanden kun je niet je geld terugtrekken. Let hier dus op bij investeren in vastgoed crowdfunding.
Beperkte controle
Investeerders hebben over het algemeen weinig tot geen controle over de beslissingen van de vastgoedontwikkelaar, zoals de timing van de verkoop van het vastgoed of de hoogte van de huurprijzen. Het kan dus zijn dat de vastgoedontwikkelaar keuzes maakt die jij niet zou maken die verkeerd uitpakken en waar jouw rendement een klap van krijgt.
Hoge kosten
Vastgoed crowdfundingplatforms brengen vaak hoge kosten in rekening voor het faciliteren van de investeringen en het beheren van het project. Deze kosten kunnen het rendement van de investering afromen.
Voorbeelden van Vastgoed Crowdfundings
We zullen ook bekende vastgoed crowdfunding platformen voor je op een rijtje zetten.
Geldvoorelkaar.nl (Nederland)
Geldvoorelkaar.nl is een Nederlands crowdfundingplatform dat zich richt op leningen aan vastgoedprojecten, maar ook voor andere crowdfunding mogelijkheden. Het platform brengt investeerders samen met vastgoedontwikkelaars en biedt investeerders de mogelijkheid om te investeren in verschillende vastgoedprojecten.
Housers (Europa)
Housers is een vastgoed crowdfundingplatform dat actief is in verschillende Europese landen, waaronder Spanje, Portugal, Italië en Polen. Het platform stelt investeerders in staat om te investeren in vastgoedprojecten en biedt verschillende investeringsmogelijkheden, waaronder aandelen, leningen en huurinkomsten.
Fundrise (Amerika)
Fundrise is een vastgoed crowdfundingplatform dat zich richt op het verbinden van investeerders met commerciële vastgoedprojecten in de Verenigde Staten. Het platform biedt verschillende investeringsmogelijkheden, waaronder aandelen, leningen en huurinkomsten.
Crowdestate (Europa)
Crowdestate is een vastgoed crowdfundingplatform dat actief is in verschillende Europese landen, waaronder Estland, Letland, Spanje en Italië. Het platform stelt investeerders in staat om te investeren in vastgoedprojecten en biedt verschillende investeringsmogelijkheden, waaronder aandelen, leningen en huurinkomsten.
Max Crowdfunding (Nederland)
Max Crowdfunding doet op dit moment alleen aan vastgoed crowdfunding en biedt de mogelijkheid om vanaf € 100,- te investeren per project. Zelf investeer ik ook via Max Crowdfund en kun je hier een uitgebreide review lezen over het vastgoed crowdfunding platform.
Wil jij investeren in Vastgoed Crowdfunding?
We hopen dat dit artikel je verder heeft geholpen bij vastgoed crowdfunding en of het mogelijk iets voor jou is. Laat zeker in de reacties achter wat je van het artikel vond en of je nog opmerkingen hebt.
Bij het Vastgoed Groentje helpen we elkaar door vragen te beantwoorden in de reacties en je kan zelfs je eigen blogs schrijven over onderwerpen waar jij veel van weet. Door samen te leren, kom je vele malen verder. Ik hoop je te zien in de reacties of bij een zelf geschreven blog ;).
Comentários