top of page
Foto van schrijvervienna200124

Op Uitwisseling naar Canada

Bijgewerkt op: 2 sep 2022




Op uitwisseling naar een ander land voor 5 maanden, dat klinkt gaaf! En dat is ook het ook zeker! Pas heb ik een artikel geschreven over mijn opleiding en heb ik verteld ben geweest naar Canada. Nu weet ik dat veel studenten er aan zitten te denken om een exchange te doen, en wil ik graag mijn ervaringen delen.


Wat is een uitwisseling precies?


Ten eerste is het belangrijk wat precies een uitwisseling inhoudt. Een uitwisseling is een afspraak met jouw eigen school met een andere partnerschool in een ander land, om elkaar studenten 'uit te lenen' om zo gratis ergens anders te kunnen studeren. Waarom is het dan gratis? Omdat ze er allebei profijt aan hebben door beiden een student te kunnen sturen naar elkaars scholen.

Daarnaast houdt een uitwisseling in dat je vaak 1 of 2 semesters (5 of 10 maanden), vakken volgt bij een andere universiteit. Bij mijn opleiding, Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit, kan je er alleen voor kiezen om 1 semester op uitwisseling te gaan. Daarnaast kon ik ook bij mijn opleiding vakken kiezen van verschillende faculteiten (dus bijvoorbeeld Psychologie en Natuurkunde), en was het niet beperkt tot Bedrijfskunde. Dit kan wel verschillen per universiteit. Daarnaast moet je een aantal studiepunten halen, want anders zul je vertraging oplopen in je studie. Een extra voordeel van een uitwisseling is dan ook dat het je geen studievertraging hoeft op te lopen terwijl je wél een ervaring van je leven hebt!


Oké, nu verder over mijn ervaring! Ik vind het erg moeilijk om op papier over te brengen hoe fantastisch en leerzaam een uitwisseling is, dus zal ik de uitwisseling indelen op verschillende topics die voor jou handig zijn om te weten!


Je wordt in het diepe gegooid


Één van de dingen wat een uitwisseling zo leerzaam maakt is dat je ineens helemaal 'opnieuw begint'. Vaak heb je nog helemaal geen vrienden, je kent de omgeving totaal niet, de cultuur is anders en het enige wat je daar nog hebt is een school met vakken die je gaat volgen. Wat ga je in je vrije tijd doen? Ineens moet je wel nieuwe vrienden maken, omdat je anders gewoon niks te doen hebt in je vrije tijd. Dit klinkt allemaal eng, en misschien zelfs niet leuk, maar het tegenovergestelde is waar. Het leuke is namelijk dat er superveel uitwisselingsstudenten zijn zoals jij, die nog helemaal 'geen leven' hebben, en dus heel veel zin hebben om allemaal leuke activiteiten te gaan ondernemen. Omdat iedereen er maar voor een relatief korte periode is, zijn de mensen ook vaak enthousiast om veel cultuur te snuiven en veel activiteiten te ondernemen. Je herkent het vast wel dat je in je eigen stad of zelfs land vaak de typische toeristische activiteiten nog nooit hebt gedaan, maar dat je op vakantie alles wilt zien binnen 1 week. Zo is het dus ook op uitwisseling, maar dan heeft iedereen dat!

Als je dan eenmaal de uitwisseling hebt gehad, en waarschijnlijk een supergave ervaring hebt gehad, voelt het ook alsof je echt iets hebt overwonnen. Je bent in je eentje naar een vreemd land gegaan waar je niemand kende voor 5 maanden, en je hebt het gewoon hartstikke leuk gehad! Dit geeft een enorme boost dat je eigenlijk best wel veel alleen kan, en dat je je zeker wel kan vermaken in je eentje.


Wat zijn de voordelen van een uitwisseling?


Oké laat ik je meenemen in een aantal grote voordelen van een uitwisseling, het zijn zo veel voordelen, dat het best kan zijn dat ik er nog eentje ben vergeten. Laat weten in de reacties welk voordeel jij nog mist in dit rijtje!


Voordeel 1: Je wordt zelfstandig


Misschien is het op uitwisseling wel de eerste keer dat je op jezelf gaat wonen, dit was in ieder geval voor mij wel het geval. Dit is sowieso al hartstikke leerzaam, omdat je ineens voor je eigen eten moet zorgen, je eigen was moet doen en je eigen huis moet opruimen en schoon houden.

Daarnaast wordt je ook zelfstandiger op het oogpunt van dat je jezelf wel redt in een vreemd land met vreemde mensen. Je hebt als het goed is een hele bijzondere en gave ervaring opgedaan terwijl het eerst allemaal vreemd voor je was. Dit geeft een bepaalde zelfstandigheid dat je erin gelooft 'dat je jezelf wel redt' overal, wat dus een hele goede houding is voor de rest van je leven voor waar je ook bent.


Voordeel 2: Je krijgt meer zelfvertrouwen met nieuwe mensen


Persoonlijk, wat ik ook een erg slechte eigenschap van mijzelf vond, vond ik het vaak 'niet nodig' om nieuwe vrienden te maken, want 'ik had al genoeg leuke vrienden'. Dus als ik iemand tegenkwam waar ik een onwijs leuke klik meehad, deed ik er niks mee, omdat 'ik het al druk had met andere vrienden'. Dit is natuurlijk een slechte instelling, omdat een nieuwe vriend ook heel leuk kan zijn. Op mijn uitwisseling gold dit niet, omdat ik toen nog geen vrienden had. Dit geeft ineens een hele andere kijk op mensen. Ineens wil je graag nieuwe vrienden maken, en ineens is dat eigenlijk best wel eng en moeilijk.

Hoe maak je ook alweer echte vrienden? Ik was vooral gewend om gewoon korte, leuke praatjes met mensen te maken en verder niks. En vrienden die ik al had, kende ik al jaren. Ik was vergeten hoe je ook alweer echt een vriendschap start.

Op uitwisseling leer je heel goed om vrienden te maken, maar ook überhaupt om een leuk sociaal gesprek met anderen te hebben. Misschien herken je dit wel, maar ik had ook het idee dat Corona mijn sociale vaardigheden voor een groot deel had verslechterd. Ik heb nog nooit zoveel nieuwe mensen ontmoet dan op mijn uitwisseling, ik gok de eerste week misschien wel 15 nieuwe mensen per dag, wat voor een enorme training zorgt in je sociale vaardigheden.

Voor mij persoonlijk heeft dit nog steeds effect op mijn huidige sociale leven. Op dit moment heb ik nog geen fysiek school, dus zit ik nog best veel thuis, maar alsnog merk ik dat gesprekken met vreemden mij wel beter afgaan dan voorheen.


Voordeel 3: Je beheerst de taal beter


Het ligt er natuurlijk aan waar je op uitwisseling gaat, maar in het geval van Canada zal je Engels (of misschien Frans ;)) een hoop verbeteren na een uitwisseling. Al moet ik zeggen dat ik het zelf niet eens echt gemerkt heb, is mijn uitspraak wel flink verbeterd in mijn Engels. Daarnaast voel ik me nu ook op mijn gemak om een lang gesprek in het Engels te voeren en om zelfs in het Engels te presenteren voor een klas. Het grote voordeel hiervan is dat je naast dat je punten haalt voor je studie, ook nog een taal onwijs goed leert.

Ik moet wel toegeven dat ik het idee hebt dat mijn vocabulaire niet onwijs verbeterd is. Dit komt omdat ik vaak met andere uitwisselingsstudenten omging, die ook geen perfect Engels spreken, waarbij je dus vaak makkelijk Engels met elkaar praat. Wel heb ik natuurlijk een aantal nieuwe woorden geleerd tijdens de lessen of van andere Canadezen, maar heb ik zeker nog niet het idee dat ik een onwijs moeilijk geschreven Engels boek kan lezen zonder er een woordenboek bij te pakken ;).


Voordeel 4: Vrienden over de hele wereld


Voordat ik op uitwisseling ging, had ik alleen maar vrienden waarmee ik Nederlands praatte. Nu heb ik vrienden over letterlijk de hele wereld: Canada, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Dubai, Spanje, Frankrijk, Engeland en noem het maar op. Ik had nooit gedacht wat voor verrijking dit in mijn leven zou kunnen bezorgen. Ik zal ook eerlijk toegeven, als er 'Internationals' op mijn universiteit te vinden waren, had ik er vaak totaal geen zin in om ze te leren kennen. Ik weet niet waarom eerlijk gezegd, misschien wel omdat ik me niet fijn voelde om Engels met ze te praten, maar het trok me niet aan om internationale studenten te leren kennen. Hartstikke zonde natuurlijk, want vrienden uit het buitenland zijn juist super interessant! Niet alleen is het heel leuk om dingen te weten te komen over andere culturen in de wereld, maar kan je ook later bij ze langsgaan om ze een keer te bezoeken in een ander land!

Ik heb bijvoorbeeld ook vrienden die in Mexico wonen. Zij hebben mij ooit verteld dat het 'niet handig' is om naar Mexico op vakantie te gaan zonder gids, mede omdat ze er vooral Spaans spreken. Zij hebben dus verteld dat ik zeker moet laten weten als ik naar Mexico wil, omdat ik dan bij hun zou kunnen blijven slapen en ze mij alles willen laten zien in Mexico!

Al met al zijn er dus heel veel voordelen van vrienden hebben over de hele wereld, en is het dus ook nog eens extra interessant door het leren over andere culturen!


Voordeel 5: Nieuwe vakken


Toen ik alle vakken mocht zien die mijn Host University aanbood schrok ik bijna, zo ontzettend veel interessante vakken die ik in principe voor het grootste deel mocht volgen! Het is wel zo dat ik nooit kon kiezen voor bijvoorbeeld een 3e jaars vak van een andere faculteit, omdat deze vereisten had van andere vakken die je had moeten volgen, die ik dus niet had gevolgd. Maar eerstejaarsvakken kon ik wel bijna allemaal volgen van welke faculteit dan ook. Astronomie, Econometrie, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Real Estate (ook niet geheel onbelangrijk ;)), en zelfs drama klassen. Zelf vind ik echt heel veel dingen leuk en interessant, dus was het moeilijk om hier goede keuzes in te maken. Vaak zijn er ook nog vakken te kiezen die erg specifiek zijn voor het land, bijvoorbeeld voor mij: Canadese geschiedenis, of Canadese literatuur. Ik kan me voorstellen dat dit ook wel erg leuk kan zijn.

De vakken die ik heb gevolgd zijn: The Foundations of Ethical Leadership, Buyer Behaviour, Psychology for Everyday Life, Creative Writing en Real Estate Investments and Analysis. Eigenlijk was elk vak voor mij heel anders dan op het Erasmus, behalve voor Buyer Behaviour. Er waren vaak kleine klassen, en bij de faculteiten psychologie, Engels (voor schrijfles) en vastgoed, heb ik een hele nieuwe kijk gekregen op nieuwe leeraspecten. Dit maakt een exchange dus ook extra leuk.


Voordeel 6: Een persoonlijke ontwikkeling


Dit is het laatste voordeel wat ik zal bespreken, maar voor mij ook het allergrootste voordeel van een uitwisseling: je persoonlijke ontwikkeling. Door een nieuwe cultuur te leren kennen, zul je ineens erg stilstaan bij wat voor jou altijd 'normaal' was, en wat nu ineens niet meer zo 'vanzelfsprekend' hoeft te zijn. Ik zal een voorbeeld geven een een enorme persoonlijke ontwikkeling die ik heb zelf heb ervaren: de academische motivatie. In Nederland heerst er een enorme 'zessencultuur' binnen de hogescholen en universiteiten. Veel studenten zijn blij als ze het vak halen, maakt niet uit met wat voor cijfer. Daarnaast feesten de meeste studenten de hele zomer door, en kijken ze veel Netflix in hun vrije tijd. Tuurlijk is dit niet per se iets negatiefs, het is ook zeker heel goed om veel te genieten in de studententijd, maar in Canada heb ik wel ineens gezien hoe het ook anders kan.

In Canada is er in plaats van een 'zessencultuur' een 'A-culture'. Dit houdt letterlijk in dat iedereen voor de A's gaat, wat ongeveer gelijk staat aan een 9 gemiddeld. Wel is het iets moeilijker om te vergelijken met Nederlandse cijfers, want in Nederland is het écht onwijs hoog om boven een 8 gemiddeld te halen, maar in Canada zou 80% niet als erg hoog worden gezien. De meeste studenten gaan dus echt voor 90% of hoger. Daarnaast zijn Canadese studenten ook onwijs gedreven om extra curriculaire activiteiten te doen, zoals het lid worden van verschillende clubs, stages lopen in de zomer en leerzame bijbaantjes te nemen. Deze instelling heeft mij onwijs gemotiveerd om ook meer 'uit het leven' te halen, en voor deze zomer heb ik me dus ook al opgegeven voor een zomerstage.

Een tweede interessante persoonlijke ontwikkeling die ik heb doorgemaakt is het goed alleen kunnen zijn zonder vriend. Ik heb nu meer dan 3 jaar een relatie, en het is dan best spannend om ineens elkaar 5 maanden niet te zien. Het kan natuurlijk best zijn dat je hem ineens minder mist dan verwacht, of juist zó erg mist dat je niet goed kan genieten, maar gelukkig ging dit bij ons helemaal goed. Hij is zelfs nog een weekje langs geweest :). Toch leer je na zo een periode het wel nog meer waarderen dat je zo dicht bij elkaar woont, en leer je je eigen weg ook gaan binnen de relatie. Persoonlijk vind ik het altijd zonde als mensen veel dingen niet doen met als reden 'dat ze een relatie hebben'.

Daarnaast zijn er nog veel meer interessante dingen die ik geleerd heb deze uitwisseling, maar ik zal deze voor jullie sparen ;).


Zijn er ook nadelen?


Één groot nadeel wat je waarschijnlijk al zelf had kunnen bedenken zijn de kosten. Een uitwisseling is ontzettend duur. Ik wil graag zo veel mogelijk met jullie delen dus zal ik ook delen hoeveel deze uitwisseling heeft gekost. In totaal ben ik bijna € 9000,- kwijt geweest aan deze geweldige ervaring. Dit is écht onwijs veel geld, waar ik me ook bewust van ben, maar voor mij is dit het zeker waard geweest. Ik zal wel toegeven dat ik ook niet heel zuinig ben geweest op uitwisseling, dus dit bedrag had wel een stuk kleiner kunnen zijn. Bij dit bedrag is overigens wel álles inbegrepen: vliegtickets, verblijf, eten, en noem maar op. Ook ben ik nog op vakantie geweest de eerste 2 weken wat mij € 1500,- heeft gekost, dus als je dit niet zou doen zou de uitwisseling neerkomen op € 7500,-. Alsnog heel veel geld dus. Ik heb zelf geen beurs gekregen, maar als je wél beurzen ontvangt kunnen die in totaal wel oplopen tot € 6000,-. Een vriendin van mij op exchange zei achteraf tegen mij dat er veel meer beurzen te vinden zijn dan alleen de bekenden. Ze vertelde me dat bedrijven vaak ook studenten een beurs uitkeren, en zij had zelf meerdere beurzen ontvangen, want je mag er dus zoveel gebruiken als je wilt. Achteraf had ik hier veel beter onderzoek naar moeten doen, maar gelukkig weet ik het nu om het met jullie te delen! En ik zit er aan te denken om nog een keer op exchange te gaan, dus daarvoor weet ik het ook alvast.


Het klinkt misschien cliché, maar ik kan oprecht geen ander nadeel bedenken dan de kosten, tenminste geen échte nadelen. Misschien dat je bepaalde dingen die vrienden van jouw meemaken in de periode dat jij weg bent, mist. Maar eerlijk gezegd had ik daar zelf weinig last van (misschien ook omdat Corona nog een grote rol speelde in Nederland). Er zijn dus veel meer voordelen dan nadelen ;).


Waarom kiezen voor Canada?


Ik denk persoonlijk dat elk land een gave en nieuwe ervaring kan zijn, en dat het dus niet zo heel veel uitmaakt waar je heen gaat, als je maar geïnteresseerd bent in de cultuur van het land.

Wat ik persoonlijk leuk vond aan Canada is ten eerste de natuur, het is een van de grootste landen ter wereld, maar heeft wel maar 32 miljoen inwoners. Er is dus een enorme ruimte overal wat ik totaal niet gewend ben in Nederland. Ook zijn er waar ik zat bergen, en onwijs veel sneeuw, en was het gewoon weg een prachtige natuur. Ook was er veel wildleven, en was het dus helemaal niet gek om een eekhoorn, haas of coyote op campus te zien lopen.

Daarnaast vond ik het ook gaaf om buiten Europa op uitwisseling te gaan, en had ik al veel positieve dingen gehoord over Canada, en was ik erg benieuwd om het in het echt te gaan ervaren. Voor mij was Canada geen enorme 'cultuurshock', omdat het net als Nederland ook nog steeds een Westerse cultuur is. Dus als je echt graag een land wilt met een hele andere cultuur, zou ik persoonlijk niet kiezen voor Canada.

Ook zijn de mensen onwijs behulpzaam en vriendelijk in Canada. Aan het begin vond ik dit zelfs bijna verdacht. Soms ging een vreemde Canadees ineens een heel gezellig praatje met je aan, maar dit gebeurde nogal vaak. Ook staan Canadezen erom bekend om je te helpen als ze zien dat je hulp nodig hebt, en dit doen ze dan ook echt. Deze manier van vriendelijk zijn heeft mij erg geïnspireerd, omdat de wereld er letterlijk een stuk mooier van wordt.


Al met al zijn er veel voordelen te bedenken wat Canada een gave plek maakt om op uitwisseling te gaan, maar denk ik dat elke plek wel zijn eigen charmes kent. Ik hoop dat deze blog je heeft geholpen bij het keuze maken van een exchange, en ik hoor graag van je in de reacties wat jou een gave plek lijkt om heen te gaan!

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page