top of page

Ben ik te jong om te beleggen?

Bijgewerkt op: 27 aug. 2022Als je nog een student bent, een tiener bent of misschien pas net komt kijken in de 'grote mensen wereld' met een fulltime baan, is het aantrekkelijk om te denken: 'Dat sparen en beleggen komt later wel' of 'ik ben toch nog jong'.


Dan kan het zijn dat jij 'ineens' al weer 27 jaar bent en toch wel toe bent aan een eigen huis en dit financieel toch moeilijk is. Of je bent 50 en denkt ineens: had ik maar geïnvesteerd voor mijn pensioen. Gelukkig is in Nederland het pensioen vergeleken met sommige andere landen goed geregeld, maar toch is zo een spaarpotje heel fijn om te hebben.


Hoeveel Eigen Geld Heb je Nodig om een Huis te Kopen?


Wil jij binnenkort bijvoorbeeld een huis kopen? Dan heb je vaak eigen geld nodig om het huis te mogen kopen. Sinds januari 2018 mag er maximaal 100% van de totale koopsom worden uitgeleend. Nu denk je misschien: he? maar dit is toch het volledige bedrag?


Nee, dit is dus niet zo, bijkomende kosten, wat vaak 4% tot 6% bedraagt van de koopsom, moet je dus zelf betalen. Als jij dus een huis wilt kopen van € 300.000,- zijn je minimale eigen kosten € 12.000,-. Hiernaast heb je natuurlijk ook nog extra geld nodig voor bijvoorbeeld verbouwingen en meubels. Dit bedrag kan dus al snel uitlopen tot een flink bedrag.


Om dit bedrag sneller bij elkaar te krijgen, kan het helpen om jouw geld op een gespreide manier te investeren in bijvoorbeeld een S&P 500 index. De leeftijd waarop jij begint met beleggen heeft een groot effect op jouw uiteindelijke portefeuille waarde. Geloof je me niet? Zie het met je eigen ogen in deze onderstaande tabel met uitleg!


Nooit Te Jong om te Beleggen


Ik kom niet uit een investeerders-, ondernemers- of beleggersgezin, maar toch ben ik van mening dat je niet jong genoeg kan beginnen met beleggen. Natuurlijk wil ik niet mensen aanraden om op hun veertiende al hun spaargeld op Bitcoin te zetten, maar op een langzame en veilige (lees: gespreide) manier leren beleggen lijkt mij geen probleem vanaf een jonge leeftijd.


Het Exponentieel Effect op Leeftijd


Maar waarom zou je eigenlijk al op je twintigste gaan beleggen als je ook nog even kan wachten tot je dertigste met meer salaris? Heeft het wel nut om nu al te beginnen met het beleggen van € 100,- per maand?Bovenstaand heb ik een grafiek aangemaakt waarin een belegger € 1200,- per jaar belegd voor 45 jaar lang met een rentepercentage van 6% elk jaar. Deze belegger heeft na 45 jaar in totaal € 54.000,- belegd (de blauwe lijn) en eindigt in dit geval met € 270.000,- (de oranje lijn). Dit bedrag is dus vervijfvoudigd na 45 jaar!


Daarnaast is 6% rente per jaar zelfs nog relatief 'laag ingeschat' vergeleken met een gemiddeld rendement van 9,92% van de S&P500 de afgelopen 122 jaar. Je inleg vervijfvoudigen binnen 45 jaar is dus goed te doen.


Op je Dertigste Beginnen met Beleggen


Maar wat nu, als je op je dertigste pas was begonnen met het beleggen van € 100,- per maand en het na 35 jaar eruit had gehaald met een gemiddeld rente percentage van 6% per jaar?


In dat geval was je geëindigd met een bedrag van bijna € 142.000,- en had je een totale inleg gehad van € 42.000,-. In dit geval had je dus je inleg ruim verdriedubbeld, maar dit is toch wel minder indrukwekkend dan vervijfvoudigen.


Op je Veertigste Beginnen met Beleggen


En wat nu als je nog 10 jaar later was begonnen en in totaal 25 jaar hebt belegd? In dit geval was je totale inleg € 30.000,- en was je eindbedrag bijna € 70.000,-. Zeker niet slecht, maar het voordeel van het exponentiële effect is hier al een stuk kleiner zoals je ziet.


Ben jij al 40+? Nooit te oud om te Beleggen!


Lees je dit nu en denk je: 'Jeetje, ik had eerder moeten beginnen met beleggen'. Geen zorgen, het exponentiële effect is dan misschien minder van toepassing voor jou, maar een rente van gemiddeld 9,92% (van de S&P 500) is alsnog een stuk hoger bedrag dan het op je bankrekening laten staan met een inflatie van 6%.


Ik ben geen financieel adviseur en je eigen risicobereidheid is ook een belangrijke overweging met de keuze om te beleggen met geld. Wel ben ik wel van mening dat gespreid en met kennis beleggen voor de lange termijn weinig kwaad kan.


Beleg jij al?


Ik ben benieuwd naar jouw mening over beleggen en investeren van geld. Ben jij al op jonge leeftijd begonnen? Of ben jij misschien nog helemaal niet begonnen met beleggen? Laat het achter in de reacties!


Ook hoor ik graag tips of leuke ideeën voor volgende onderwerpen. Klik hier om andere blogs te lezen over vastgoed, investeringstips en studeren!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page