top of page

Studeren in Groningen: Mijn Ervaring

Ga jij binnenkort studeren in Groningen? En ben je benieuwd hoe het is om hier te wonen en te leven? Dit artikel gaat over mijn persoonlijke ervaring van wonen, studeren en alles wat daar bij komt kijken in Groningen.


studeren in Groningen, waarom studeren in Groningen, Studie in groningen, voordelen groningen studeren, studeren aan de rug

Waarom Studeren in Groningen?


Groningen ligt ver weg van alle andere steden: helemaal in het noorden. Toch staat Groningen op nummer 6 van de steden met de meeste inwoners in Nederland, een best grote stad dus. Daarnaast staat Groningen met 25 duizend studenten op de tweede plek van meeste studenten na Amsterdam. Groningen is een erg populaire studentenstad en dat is niet voor niks: het is er erg leuk.


In dit artikel zal ik de pluspunten en minpunten van studeren in Groningen met je bespreken door eigen ervaring. Ik heb hiervoor ook in Rotterdam en Canada (uitwisseling) gestudeerd, dus ik heb ook vergelijkingsmateriaal met andere studentensteden. Al met al blijft het natuurlijk wel een eigen mening, dus houdt hier rekening mee.


Pluspunten studeren in Groningen


studeren in Groningen, waarom studeren in Groningen, Studie in groningen, voordelen groningen studeren, studeren aan de rug

Hieronder neem ik de pluspunten van studeren in Groningen met je door.


MBO, HBO en Universiteit is gelijk


Het eerste wat me opviel in Groningen tijdens de introductieweek (de KEI-week), is dat MBO'ers, HBO'ers en universitair opgeleide mensen allemaal met elkaar omgaan en iedereen gelijk is. Dit is hoe het naar mijn mening ook hoort. In Rotterdam had ik persoonlijk erg het gevoel dat universiteitsstudenten en HBO'ers niet hetzelfde 'studentenleventje' leidden, terwijl in Groningen elke student 'welkom' is bij het studentenleven.


Alle kroegen bij elkaar (en gratis!)


Groningen staat bekend om de vele kroegjes in dezelfde straat waar je altijd gratis naar binnen kan. Daarnaast is het er ook altijd druk. Wil jij op een maandagavond uitgaan in Groningen? Geen probleem, bijna alle clubs zullen open zijn en er zullen genoeg studenten aanwezig zijn in de stad. Daarnaast is ook de sfeer tijdens het uitgaan heel relaxed. Er zijn vele kroegjes om vooral lekker te kletsen, of een karaokebar om hard mee te zingen of ook dansclubs om je billen te schudden.


Kleine, maar hele gezellige stad


Vóór Groningen heb ik nooit midden in een stad gewoond. Groningen is wel een stad, maar voelt soms ook gaan als een groot dorp, omdat alles zo dichtbij is. Het is een prachtige stad met veel groene parkjes, leuke winkels, leuke restaurants en mooie grachten. Vind je het leuk om in een stad te wonen, maar wil je ook je rust kunnen vinden in de stad? Dan kan Groningen de perfecte plek voor je zijn.


Je eigen leventje


Wat ik persoonlijk erg leuk vind aan Groningen, is dat je echt je eigen leventje hier hebt (als je familie en vrienden ver weg wonen). Het voelt alsof je in je eentje op avontuur bent in een hele nieuwe stad en je jezelf kan gaan ontdekken met leuke nieuwe studentenclubs, nieuwe vrienden en nieuwe sporten. En een ding is zeker: je gaat echt wel je plekje vinden in Groningen ;).


Lekker goedkoop


Groningen is een goedkope studentenstad om in te wonen. Voor een kamer betaal je gemiddeld tussen de 300 en 400 euro inclusief elektriciteit, gas- en waterkosten, wat erg goedkoop is vergeleken met andere studentensteden. Daarnaast zijn alle andere activiteiten ook iets goedkoper. Maakt het toch wat gemakkelijker om op kamers te gaan :).


De Aclo


De Aclo moet toch echt benoemd worden. Dit is de sportvereniging van de universiteit waarbij je voor € 60,- per jaar (!), onbeperkt lessen en cursussen kan volgen. Voorbeelden van lessen: Afrikaanse dans, yoga, bodyfit, Labooca en aquafit. Voorbeelden van cursussen zijn: skiën, schermen, ballet, paaldansen, mindfulness en wakeboarden. Dit is nog maar een schijn van wat er nog allemaal mogelijk is en allemaal binnen die € 60,-. Ook kun je gratis tennisbanen, squashbanen en padelbanen afhuren, alleen moet je betalen voor rackets als je die wilt huren.


Leuke mensen


Het klinkt cliché, maar ik heb echt het gevoel dat de meeste studenten en inwoners van Groningen in het algemeen, veel toegankelijker zijn. In de grotere steden hangt er soms meer 'arrogantie' in de lucht, terwijl in Groningen de meesten erg nuchter zijn. Dit maakt het leuker en gemakkelijker om contacten te leggen.


Minpunten Groningen


studeren in Groningen, waarom studeren in Groningen, Studie in groningen, voordelen groningen studeren, studeren aan de rug

Elke studentenstad heeft ook minpunten. Onderstaande minpunten heb ik zelf ervaren bij studeren in Groningen.


Minder professionele universiteit (RUG)


Een minpunt van studeren in Groningen vind ik de minder professionele Rijksuniversiteit van Groningen (in vergelijking met Erasmus Universiteit Rotterdam). Ik merk dat de professoren minder goed zijn in presenteren en de studenten te boeien. Ze doen het zeker niet slecht, maar vergeleken met de EUR is het toch een ander niveau.


Lange treinreizen


Daarnaast, vooral als je vaak weer terug wilt naar je ouders, duren de treinreizen erg lang. Je went er wel aan, maar toch kost het een halve dag om thuis te komen. Zelf ga ik bijna elk weekend heen en weer en kost het toch bijna 8 uur om te reizen per week.


Ga jij studeren in Groningen?


studeren in Groningen, waarom studeren in Groningen, Studie in groningen, voordelen groningen studeren, studeren aan de rug

Ik hoop dat dit je een beeld heeft gegeven van hoe het is om in Groningen te studeren, erg leuk dus! Laat in de reacties weten of jij ook in Groningen gaat studeren en welke studie je gaat doen. Zelf studeer ik de Master Real Estate Studies en kun je daarvan ook een review lezen. Hier kun je nog veel meer blogs vinden over vastgoed, investeringstips en studeren.


Bij het Vastgoed Groentje helpen we elkaar door vragen te beantwoorden in de reacties en je kan zelfs je eigen blogs schrijven over onderwerpen waar jij veel van weet. Door samen te leren, kom je vele malen verder. Ik hoop je te zien in de reacties of bij een zelf geschreven blog.
コメント


bottom of page