top of page

Wat is een REOC in Vastgoed?

We hebben allemaal van een REIT gehoord, maar wat is een REOC? een REOC staat voor 'Real Estate Operating Company'. We zullen de verschillen met REIT's bespreken en de kenmerken van een REOC.


REOC in vastgoed, real estate operating company, REOC vs REIT, verschillen reoc en reits, wat is een REOC

Wat is een REOC?


Een REOC (Real Estate Operating Company) is een bedrijf dat zich richt op het bezitten en exploiteren van onroerend goed, in tegenstelling tot een vastgoedbeleggingsfonds zoals een REIT (Real Estate Investment Trust), dat zich voornamelijk richt op het beleggen in vastgoed.

REOC's bezitten en exploiteren vaak een verscheidenheid aan vastgoed, waaronder commerciële, residentiële, industriële en kantooreigendommen. Deze bedrijven genereren doorgaans inkomsten uit de huur van hun vastgoedportefeuille en kunnen ook inkomsten genereren uit diensten zoals vastgoedbeheer en projectontwikkeling.


REOC's zijn actief betrokken bij het beheer en de exploitatie van hun vastgoed en nemen vaak beslissingen over de ontwikkeling, renovatie en uitbreiding van hun vastgoedportefeuille.

In tegenstelling tot REIT's hebben REOC's doorgaans geen speciale fiscale status en worden ze niet op dezelfde manier gereguleerd als REIT's. Dit betekent dat REOC's minder verplichtingen hebben om een bepaald percentage van hun inkomsten als dividend uit te keren aan aandeelhouders.

REOC's versus REIT's


REOC in vastgoed, real estate operating company, REOC vs REIT, verschillen reoc en reits, wat is een REOC

Hoewel beide REOC's (Real Estate Operating Companies) en REIT's (Real Estate Investment Trusts) beide betrokken zijn bij de vastgoedsector, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze entiteiten:


Bedrijfsstructuur


REIT's kopen vastgoed aan en verdienen geld aan huurinkomsten, waarbij ze zich richten op het maximaliseren van rendementen voor hun aandeelhouders.

Aan de andere kant zijn REOC's bedrijven die zich richten op het bezitten en exploiteren van onroerend goed. Dit betekent dat ze zich bezighouden met de dagelijkse activiteiten van vastgoedbeheer, zoals het onderhoud van gebouwen, het vinden van huurders en het verzamelen van huurinkomsten.


Belastingregels


REIT's hebben een speciale fiscale status waardoor ze weinig of geen vennootschapsbelasting hoeven te betalen, zolang ze het grootste deel van hun inkomsten als dividend uitkeren aan de aandeelhouders. REOC's hebben niet dezelfde fiscale status en betalen doorgaans vennootschapsbelasting over hun inkomsten. Voor investeerders is een REIT dus voordeliger.


Uitkeringen aan aandeelhouders


REIT's zijn verplicht om minimaal 90% van hun belastbare inkomen uit te keren als dividend aan hun aandeelhouders. REOC's hebben geen dergelijke verplichting en kunnen ervoor kiezen om hun inkomsten anders te gebruiken, bijvoorbeeld voor het uitbreiden van hun vastgoedportefeuille of het doen van acquisities.


Kortom, terwijl REIT's zich voornamelijk richten op het beleggen in vastgoed, richten REOC's zich op het bezitten en exploiteren van vastgoed. De fiscale behandeling van deze entiteiten verschilt, evenals hun verplichtingen om dividend uit te keren aan aandeelhouders.

Waarom kiezen voor een REOC versus een REIT?


REOC in vastgoed, real estate operating company, REOC vs REIT, verschillen reoc en reits, wat is een REOC

Er zijn verschillende redenen waarom een belegger zou kunnen kiezen voor een REOC in plaats van een REIT:


Meer controle


Een REOC geeft de belegger meer controle over het vastgoedbezit en de exploitatie ervan. Dit komt omdat REOC's hun eigen vastgoedbeheer doen en zich richten op het bezitten en exploiteren van vastgoed, terwijl REIT's voornamelijk gericht zijn op het beleggen in vastgoed. Als belegger kan je dus meer invloed hebben op de manier waarop het vastgoed wordt beheerd.


Diversiteit in vastgoedactiva


REOC's hebben meer flexibiliteit in het type vastgoed dat ze bezitten en exploiteren. Ze kunnen zich bijvoorbeeld richten op specifieke vastgoedcategorieën zoals kantoren, winkelcentra of industriële panden, terwijl REIT's zich over het algemeen richten op een breed scala aan vastgoedactiva (dit is niet altijd het geval).


Waarom REIT in plaats van een REOC?


REOC in vastgoed, real estate operating company, REOC vs REIT, verschillen reoc en reits, wat is een REOC

Aan de andere kant zijn er ook voordelen verbonden aan het investeren in een REIT, zoals:


Betere liquiditeit


REIT's worden verhandeld op de beurs, wat betekent dat ze over het algemeen gemakkelijker verhandelbaar zijn dan REOC's. Dit zorgt voor een betere liquiditeit en geeft beleggers de mogelijkheid om snel in en uit te stappen.


Lagere operationele kosten


Omdat REIT's voornamelijk gericht zijn op het beleggen in vastgoed en zich niet bezighouden met het vastgoedbeheer, hebben ze over het algemeen lagere operationele kosten dan REOC's.


Over het algemeen kan de keuze tussen een REOC en een REIT afhangen van de individuele beleggingsdoelen en -strategieën van een belegger. Beleggers die op zoek zijn naar inkomsten en liquiditeit kunnen bijvoorbeeld de voorkeur geven aan REIT's, terwijl beleggers die op zoek zijn naar groeipotentieel en meer operationele betrokkenheid bij het vastgoedbezit eerder kiezen voor REOC's.


Heeft dit artikel je verder geholpen?


REOC in vastgoed, real estate operating company, REOC vs REIT, verschillen reoc en reits, wat is een REOC

Dit artikel heeft uitgelegd wat een REOC is, wat de verschillen zijn tussen een REOC en een REIT en waarom je voor een REOC of REIT zou kiezen. We hopen dat dit je heeft verder geholpen met de kennis over vastgoedinvesteringen.


Bij het Vastgoed Groentje helpen we elkaar door vragen te beantwoorden in de reacties en je kan zelfs je eigen blogs schrijven over onderwerpen waar jij veel van weet. Door samen te leren, kom je vele malen verder. Ik hoop je te zien in de reacties of bij een zelf geschreven blog.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page