top of page

Passief Inkomen door Vastgoed

Het klinkt aantrekkelijk: een passief inkomen die elke maand binnenkomt zonder er 40 uur per week voor hoeven te werken. Maar hoe realistisch is een passief inkomen en hoe is dit mogelijk door middel van vastgoed?


passief inkomen vastgoed, passieve inkomsten door vastgoed, vastgoed passieve inkomsten, vastgoed passief vermogen, vastgoed passief rendement, vastgoed passief

Wat is een Passief Inkomen?


Een passief inkomen wordt gezien als een inkomen waar je 'weinig tot niks' voor hoeft te doen, vandaar het woord 'passief'. Helaas klopt dit woord niet helemaal voor de betekenis, want vaak moet je wél veel doen voor een passief inkomen. Het kost vaak veel tijd en moeite om een passief inkomen op te bouwen, maar als dit is gelukt kost het je mogelijk maar 1 uur per maand om toch honderden euro's inkomens te genereren.


Dit maakt een passief inkomen zo aantrekkelijk. Je investeert namelijk in een toekomstig oneindig inkomen. Mensen verdienen passieve inkomsten bijvoorbeeld door investeringen, royalty's en verhuur van onroerend goed.


Wat is een Actief Inkomen?


passief inkomen vastgoed, passieve inkomsten door vastgoed, vastgoed passieve inkomsten, vastgoed passief vermogen, vastgoed passief rendement, vastgoed passief

Om beter te begrijpen wat een passief inkomen is, gaan we ook kijken naar een actief inkomen. De meesten werken bijvoorbeeld 40 uur per week en krijgen in ruil daarvoor een maandelijks salaris. Zonder die 40 uur te werken, verdien je ook geen salaris. Een actief inkomen is het inkomen dat je verdient door actief te werken en een salaris of loon te ontvangen voor de geleverde arbeid. Dit kan bijvoorbeeld het salaris zijn dat je verdient in jouw baan, als freelancer of ondernemer.


In tegenstelling tot passief inkomen, dat wordt gegenereerd zonder dat je er actief voor hoeft te werken, vereist actief inkomen dat je voortdurend blijft werken om het inkomen te blijven ontvangen.


Passief inkomen door Vastgoed


passief inkomen vastgoed, passieve inkomsten door vastgoed, vastgoed passieve inkomsten, vastgoed passief vermogen, vastgoed passief rendement, vastgoed passief

Het is mogelijk om een passief inkomen te genereren door vastgoed investeringen. Dit kan op verschillende manieren. Hieronder hebben we wat voorbeelden voor je uitgelicht.


1. Verhuur van onroerend goed


We beginnen meteen met de bekendste vorm van passieve inkomsten via vastgoed voor particulieren. Het is mogelijk om je eigendom te verhuren aan huurders en maandelijkse huurinkomsten genereren. Dit kan zowel voor residentiële als commerciële eigendommen gelden.


Het kan wel wat werk zijn om het pand in goede staat te houden en om huurders te vinden en te beheren, maar als het goed wordt gedaan, kan het een stabiele inkomstenbron zijn. Lees hier de 10 meest gemaakte fouten bij verhuur om deze te voorkomen.


2. Real Estate Investment Trusts


Een REIT is een bedrijf dat investeert in onroerend goed en een deel van de winst aan aandeelhouders uitkeert. Je kunt investeren in een REIT en passieve inkomsten genereren uit dividenden. Dit kost relatief weinig tijd (alleen onderzoekstijd) en toch kun je passieve inkomsten genereren. Wel ligt dit dividend vaak lager dan het gemiddeld rendement van eigen vastgoed verhuren.


3. Airbnb Verhuur


Ook kun je je eigendom via Airbnb verhuren aan kortetermijnhuurders en zo extra inkomsten genereren. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn als je in een toeristische regio woont of als je een eigendom heeft dat anders leeg zou staan. Ook kan het door middel van een kamer verhuren in je eigen woning, al lever je hier wel een deel van je eigen privacy voor in.


Een vakantiewoning is vaak goedkoper dan een normale woning en kan ook een goed passief inkomen genereren. Let er wel op dat Airbnb verhuur seizoensgebonden is. Dit betekent dat je in bepaalde seizoenen meer verhuur zal hebben dan andere seizoenen.


4. Crowdfunding van vastgoed


Crowdfunding platforms zoals de bekende RealtyMogul en Fundrise bieden investeerders de mogelijkheid om in vastgoed te investeren zonder een groot startkapitaal te hebben. Deze platforms beheren vastgoedprojecten en bieden investeerders de mogelijkheid om te investeren in deze projecten. Investeerders kunnen passieve inkomsten verdienen door middel van huurinkomsten en winst uit verkoop.


Meestal wordt er van te voren een vast rentepercentage afgesproken wat je maandelijks of per kwartaal op je rekening gestort krijgt. Aan het eind van de leenperiode krijg je je inleg terug. Zelf doe ik aan crowdfunding via Max Crowdfund, waarbij je hier mijn review kunt lezen.


5. Aandelen in vastgoedfondsen


Door te investeren in vastgoedfondsen kunt u passieve inkomsten genereren door middel van dividenduitkeringen. Vastgoedfondsen kunnen beleggen in verschillende soorten vastgoed, zoals residentieel vastgoed, commercieel vastgoed, winkelcentra en opslagfaciliteiten.


Het verschil tussen crowdfunding en vastgoedfondsen is dat bij een vastgoedfonds je investeert in een portfolio van vastgoed, terwijl je bij crowdfunding vaak in 1 project investeert. Dit is niet altijd het geval, maar meestal wel. Hier een overzicht van de Nederlandse vastgoedfondsen.


Is Vastgoed Iets voor Jou?


passief inkomen vastgoed, passieve inkomsten door vastgoed, vastgoed passieve inkomsten, vastgoed passief vermogen, vastgoed passief rendement, vastgoed passief

Een passief inkomen zou iedereen wel willen, maar dit kan ook op andere manieren dan via vastgoed. We hebben ook een artikel voor je geschreven tussen de verschillen van vastgoed en aandelen en een artikel over of vastgoed wel iets voor jou is.


Een korte test:


Als jij bereid bent om huurders goed te helpen en het leuk vindt om onderzoek te doen naar goede investeringswoningen, kan het mogelijk iets voor jou zijn.


Een tweede optie is dat je bereid bent om rendement in te leveren door het inhuren van een vastgoedbeheerder, zodat je hier zelf geen tijd in hoeft te steken.


Als laatste optie is er ook nog het kopen van REIT's of aandelen in vastgoedfondsen, dit kost weinig tijd maar levert vaak ook minder rendement op (omdat de beheerders er ook aan willen verdienen).


Past minimaal één van deze drie opties bij jou? Dan zou het goed kunnen dat het investeren in vastgoed voor een passief inkomen goed bij je past.


Wil jij ook een passief inkomen?


passief inkomen vastgoed, passieve inkomsten door vastgoed, vastgoed passieve inkomsten, vastgoed passief vermogen, vastgoed passief rendement, vastgoed passief

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen met de verschillende opties die er zijn met betrekking tot het investeren in vastgoed voor een passief inkomen. Laat vooral in de reacties achter of het bij jou past en wat je vond van het artikel.


Bij het Vastgoed Groentje helpen we elkaar door vragen te beantwoorden in de reacties en je kan zelfs je eigen blogs schrijven over onderwerpen waar jij veel van weet. Door samen te leren, kom je vele malen verder. Ik hoop je te zien in de reacties of bij een zelf geschreven blog ;).

Comments


bottom of page