"Nice Girls don't get the corner office" is een uitermate populair boek van Lois P. Frankel. Het is het eerste boek in een welbekende serie "nice girls don't" en leert vrouwen tactischer in het bedrijfsleven te worden. Is het boek iets voor jou?
Wat probeert Lois Frankel ons te leren in het boek?
Lois Frankel probeert in "Nice girls don't get the corner office' vrouwen te leren hoe ze zich het beste kunnen gedragen op de werkvloer om veel gezag te krijgen. Met dit gezag kun je ook promotie maken, aanzien krijgen en dingen laten lopen zoals jij dat wilt op je werk. Het is niet zo dat je niet aardig kunt zijn om het goed te doen op werk, maar je moet wel van 'meisje' naar 'vrouw' gaan volgens Lois Frankel.
Een voorbeeld is dat veel vrouwen op de werkvloer tijdens een discussie niet hebben geleerd om ook hard hun mening te geven. Het is natuurlijker voor veel vrouwen om iedereen tevreden te stellen en op een compromis uit te komen, terwijl op de werkvloer het vaak nodig is om wél hard te zijn bij keuzes. Zelf ben ik ook een vrouw en heeft dit boek me erg geholpen met assertiever te zijn.
Hoe zit het boek in elkaar?
Het boek 'Nice girls don't get the corner office' begint met een uitleg over het bedrijfsleven en hoe mannen en vrouwen hier vaak verschillend in opereren. 'Hard werken' is niet wat je ver brengt, legt Lois P. Frankel uit, maar 'slim werken' wel. Na het eerste hoofdstuk is er een quiz die je kunt invullen waarbij je jezelf bij elke uitspraak een cijfer kunt geven.
Daarna zijn er 133 kleine hoofdstukken met 133 'fouten' die vaak gemaakt worden op de werkvloer. Je hoeft ze niet allemaal te lezen, maar lees in ieder geval de hoofdstukken waarin jij jezelf herkent. Elk hoofdstuk is een paar bladzijdes en omschrijft de fout met vaak een voorbeeld. Hierna volgt een bladzijde met coaching tips hoe je deze fout in de toekomst kunt vermijden.
Waarom voor Vrouwen?
Lois P. Frankel probeert met dit boek niet te vertellen dat 'vrouwen het vaak fout doen', maar wilt juist vrouwen helpen met dit boek door ze te vertellen wat beter kan. Tuurlijk doen mannen ook vaak dingen fout op de werkvloer, maar omdat vrouwen pas sinds enkele decennia in de werkwereld komen kijken, is het voor vrouwen een nieuwere wereld.
Daarnaast heeft ze zelf vrouwen geholpen in de werkvloer voor tientallen jaren en heeft ze dus vooral veel ervaring met waar vrouwen tegenaan lopen. Lois P. Frankel is een expert in vrouwen op de werkvloer en kan ons er veel over leren. Vandaar dat ze ook een hele serie 'Nice girls don't...' heeft uitgebracht ;).
Wat wordt bedoeld met 'de corner office'?
'De corner office' in 'nice girls don't ...' verwijst naar het mooiste kantoor van het bedrijf. Heb je toevallig de serie 'Suits' gekeken? Daarin is duidelijk te zien dat het hebben van 'de corner office' laat zien dat je status hebt binnen het bedrijf en je beloond wordt met een mooi uitzicht met veel ramen.
Wat leert 'Nice girls don't get the corner office'?
Het boek van Lois P. Frankel heeft me erg laten nadenken over gedrag op de werkvloer. Hieronder de belangrijkste lessen op een rijtje.
Elke werkcultuur is anders
Één van de belangrijkste lessen uit 'nice girls don't get the corner office' is dat elk bedrijf zijn eigen cultuur heeft met eigen regels, normen en waarden. Was je bij je vorige bedrijf een succes met het gedrag wat je vertoonde? Misschien wordt bij je volgende werkgever jouw gedrag minder gewaardeerd. Dit is niet gek, maar is juist logisch bij verschillende bedrijven.
Vrouwelijk is goed
Misschien lijkt dit niet zo uit de titel, maar het is niet het doel 'om zo mannelijk mogelijk' te zijn op de werkvloer. In tegendeel, het gaat erom om een 'sterke vrouw' uit te stralen. Vrouwelijkheid is erg goed op de werkvloer, alleen 'meisjesgedrag' niet. Je kan ook hard zijn als vrouw en duidelijk je grenzen stellen, alleen doe dit niet op een 'prinsesjes' manier. Leer duidelijk je grenzen aan te geven en ook aan te nemen wat je hebt verdiend.
Neem wat je verdiend
Vaak vinden vrouwen het moeilijker om voor een loonsverhoging te vragen, te vragen waarom ze geen bonus hebben gehad of een 'business class' ticket te boeken vanuit het budget van het bedrijf. Als jij vindt dat je een loonsverhoging verdient, leg uit aan de werkgever waarom je er recht op hebt. Kom voor jezelf op.
Daarnaast is het bij veel bedrijven vanzelfsprekend dat je bepaalde kosten maakt op een werktrip. Je hoeft niet het goedkoopste vliegticket of het goedkoopste hotel te boeken, vraag maar aan je mannelijke collega's wat zij vaak voor mooie hotels boeken. Bedrijven vinden het ook belangrijk dat jij goed uitrust en goed behandeld wordt.
assertief zijn zonder onaangenaam te zijn
Het is best moeilijk om wél duidelijk aan te geven wat er moet gebeuren en wat je ergens van vindt, maar niet een vervelend mens te zijn binnen de werkomgeving. Lois P. Frankel kan goed uitleggen hoe je dit aanpakt in 'Nice girls don't get the corner office'.
Is het boek iets voor jou?
Ik raad iedere vrouw aan om het boek 'Nice girls don't get the corner office' van Lois P. Frankel te lezen die graag carrière wilt maken binnen haar bedrijf. Het boek geeft interessante en belangrijke inzichten over hoe je je het beste kunt gedragen en leert je assertief te worden. Zelf studeer ik nog, maar alsnog heeft het boek me al dingen geleerd die ik in het dagelijks leven nu al kan toepassen, bijvoorbeeld in groepsprojecten en stages.
Al met al raad ik het boek zeker aan. De andere 'Nice girls don't...' heb ik nog niet gelezen. Ik ben benieuwd of jij die mogelijk wel hebt gelezen en wat je ervan vond. Laat het weten in de reacties.
Bij het Vastgoed Groentje helpen we elkaar door vragen te beantwoorden in de reacties en je kan zelfs je eigen blogs schrijven over onderwerpen waar jij veel van weet. Door samen te leren, kom je vele malen verder. Ik hoop je te zien in de reacties of bij een zelf geschreven blog ;).
Comments