top of page

Alles Wat Je Moet Weten Over Nederlandse REITs

Als er over REIT's wordt gesproken, wordt er vaak gepraat over de Amerikaanse REIT's. Ook bestaan er Nederlandse REIT's. Daar wordt in dit artikel uitgebreid informatie over gegeven.Wat is een REIT?


Een Nederlandse REIT (Real Estate Investment Trust) is een beleggingsinstrument dat beleggers de mogelijkheid biedt om te investeren in vastgoed. Het is vergelijkbaar met een beursgenoteerd vastgoedfonds, maar heeft een aantal specifieke kenmerken en voordelen.


Wanneer is iets een REIT?Een Nederlandse REIT is een bedrijf dat investeert in vastgoed en een speciale fiscale status heeft die is vastgelegd in de Nederlandse wetgeving. Om te kwalificeren als een REIT, moet het bedrijf minstens 80% van zijn inkomsten uit vastgoed halen en minstens 90% van de winst uitkeren aan de aandeelhouders in de vorm van dividend.


Bovendien moeten de aandeelhouders van een REIT aan bepaalde vereisten voldoen, zoals het bezitten van minimaal 5% van de aandelen.

De voordelen van investeren in een Nederlandse REIT zijn onder meer het feit dat het een beursgenoteerd instrument is, waardoor het gemakkelijk verhandelbaar is. Bovendien biedt het beleggers de mogelijkheid om te investeren in vastgoed zonder daadwerkelijk vastgoed te hoeven kopen, wat een hoge kapitaalinvestering vereist.


Daarnaast kunnen Nederlandse REIT's ook een hoger rendement bieden dan andere beleggingsinstrumenten, omdat ze verplicht zijn om het grootste deel van hun winst uit te keren aan de aandeelhouders in de vorm van dividend.

6 Voorbeelden van Nederlandse REIT'sEr zijn verschillende Nederlandse REIT's (Real Estate Investment Trusts) beschikbaar op de beurs. Hieronder vind je een overzicht van enkele van de belangrijkste Nederlandse REIT's:


1. Wereldhave (WHA)


Wereldhave is een vastgoedbeleggingsmaatschappij die zich richt op winkelcentra in Nederland, België en Frankrijk. Het bedrijf is genoteerd aan de Euronext Amsterdam en maakt deel uit van de AScX-index.


2. Eurocommercial Properties (ECMPA)


Eurocommercial Properties is een vastgoedbeleggingsmaatschappij die zich richt op winkelcentra in Frankrijk, Italië, België en Zweden. Het bedrijf is genoteerd aan de Euronext Amsterdam en maakt deel uit van de AEX-index.


3. NSI (NSI)


NSI is een vastgoedbeleggingsmaatschappij die zich richt op kantoren en bedrijfsruimten in Nederland. Het bedrijf is genoteerd aan de Euronext Amsterdam en maakt deel uit van de AScX-index.


4. Vastned Retail (VASTN)


Vastned Retail is een vastgoedbeleggingsmaatschappij die zich richt op winkelpanden in Nederland, België, Frankrijk en Spanje. Het bedrijf is genoteerd aan de Euronext Amsterdam en maakt deel uit van de AScX-index.


5. Aedifica (AED)


Aedifica is een vastgoedbeleggingsmaatschappij die zich richt op zorgvastgoed in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf is genoteerd aan Euronext Brussel.


6. Annexum (ANNX)


Annexum is een vastgoedbeleggingsmaatschappij die zich richt op woningen, winkels, zorgvastgoed, kantoren en bedrijfsruimten in Nederland. Het bedrijf is niet genoteerd aan een beurs, maar biedt beleggingsfondsen aan waarin beleggers kunnen participeren.


Het is belangrijk op te merken dat dit niet een volledige lijst is en dat er nog andere Nederlandse REIT's bestaan die niet in deze lijst zijn opgenomen.


Nederlandse vs Amerikaanse REIT'sAmerikaanse REIT's zijn over het algemeen populairder dan Nederlandse REIT's. Het is interessant om even een kijkje te nemen naar de verschillen tussen de twee.


Belastingen


In de Verenigde Staten worden REIT's als pass-through entiteiten beschouwd, wat betekent dat ze geen federale inkomstenbelasting betalen op het niveau van de onderneming. In plaats daarvan worden de belastingen op het niveau van de aandeelhouders betaald. In Nederland worden REIT's ook gedeeltelijk vrijgesteld van vennootschapsbelasting als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.


Diversificatie


Nederlandse REIT's hebben vaak een meer geconcentreerde portefeuille dan Amerikaanse REIT's. In de Verenigde Staten zijn er talloze REIT's die zich richten op verschillende soorten vastgoed, zoals kantoren, winkelcentra, woningen en opslagruimten. Nederlandse REIT's richten zich meestal op één of twee soorten vastgoed, zoals kantoren, winkelcentra of logistiek vastgoed.


Omvang


De Amerikaanse REIT-markt is veel groter dan de Nederlandse REIT-markt. Dit betekent dat Amerikaanse REIT's vaak meer kapitaal hebben om te investeren en ook meer investeringsmogelijkheden hebben.


Regulering


De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft meer strenge regels en voorschriften voor REIT's dan de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit betekent dat Amerikaanse REIT's aan meer regelgevende eisen moeten voldoen dan Nederlandse REIT's.


Overeenkomsten NL en Amerikaanse REIT'sHet is ook interessant om te kijken naar de overeenkomsten tussen Amerikaanse en Nederlandse REIT's. Deze zijn er namelijk zeker ook.

Belastingvoordelen


Zowel Nederlandse als Amerikaanse REIT's genieten van belastingvoordelen. In de Verenigde Staten zijn REIT's vrijgesteld van federale inkomstenbelasting op het niveau van de onderneming, zolang ze het grootste deel van hun inkomsten als dividend uitkeren aan aandeelhouders en aan andere voorwaarden voldoen. In Nederland worden REIT's ook gedeeltelijk vrijgesteld van vennootschapsbelasting als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.


Uitkeringen


Beide typen REIT's hebben de verplichting om het grootste deel van hun inkomsten als dividend uit te keren aan aandeelhouders. In de Verenigde Staten is dit ten minste 90% van de fiscale winst, terwijl in Nederland de uitkering minimaal 70% van het fiscale resultaat moet zijn.


Vastgoed


Zowel Nederlandse als Amerikaanse REIT's zijn verplicht om ten minste 75% van hun activa in vastgoed te hebben. Dit betekent dat beleggers via REIT's kunnen investeren in vastgoed zonder het eigendom of beheer van vastgoed zelf op zich te nemen.


Liquiditeit


Beide typen REIT's zijn genoteerd op beurzen, waardoor het voor beleggers gemakkelijk is om te investeren in REIT's en aandelen te kopen en verkopen.


Wat kies jij?We hebben het uitgebreid gehad over de kenmerken van Nederlandse REIT's en deze vergeleken met Amerikaanse REIT's. Ik ben erg benieuwd wat je van deze beleggingsinstrumenten vindt. Laat het zeker achter in de reacties :).


Ook hebben we andere blogs over vastgoed, investeringstips en studeren. Bijvoorbeeld geïnteresseerd in het gemiddeld rendement van vastgoed? Neem zeker een kijkje.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page