top of page

Max Crowdfund: Mijn Ervaring

Bijgewerkt op: 17 nov. 2023

Vastgoed investeren kan op veel verschillende manieren, waaronder je geld uitlenen via Real Estate Crowdfunding. Max Crowdfund is een van de bekendste Nederlandse vastgoed crowdfunding platformen. Ik investeer al ruim 15 maanden bij Max Crowdfund en zal mijn (slechte) ervaringen met je delen.


max crowdfund, max crowdfund ervaring, vastgoed crowdfunding, crowdfunding vastgoed ervaring, investeren vastgoed leningen, lening vastgoed ervaring

Wat is Crowdfunding?


Crowdfunding is een andere benaming voor: geld binnen halen bij het publiek. Als jij bijvoorbeeld een plan hebt om een eigen product te lanceren en hiervoor € 300.000,- nodig hebt, kun je ervoor kiezen om jouw idee te promoten en anderen hier geld in te laten investeren tegen betaling. Deze betaling kan van alles zijn, maar vaak is dit een rentepercentage.


Crowdfunding kun je dus doen als je je eigen product wil lanceren, als je voor het goede doel een marathon gaat rennen, maar ook voor vastgoed. De lener leent geld van het grote publiek om vastgoed mee te kopen en dit later hopelijk met winst te verkopen. De uitleners krijgen hierbij vaak elke maand een rentebedrag gestort op de rekening.


Wat is Max Crowdfund?


max crowdfund, max crowdfund ervaring, vastgoed crowdfunding, crowdfunding vastgoed ervaring, investeren vastgoed leningen, lening vastgoed ervaring

Max Crowdfund is tot op heden een vastgoed crowdfunding bedrijf. Dit betekent dat je als lener alleen bij Max Crowdfund terecht kan, als jij geld nodig hebt om in vastgoed te investeren. Als investeerder bij Max Crowdfund kun je kiezen in welke projecten je wilt investeren tegen welk risico en een bijpassend rentepercentage.


De Kosten


De kosten van Max Crowdfund zijn 1,2% per jaar per investering. Dus stel jij ziet een interessant project waarbij je 10% rente per jaar kunt verdienen, moet je dus rekenen op een netto rendement van 8,8% per jaar.

De Oprichting


Max Crowdfund bestaat sinds 2016. Het is een redelijk 'nieuw' bedrijf. In 2020 zijn ze goedgekeurd door de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Tegenwoordig zijn ze bezig met het platform uit te breiden, zodat het later ook mogelijk is om niet alleen voor vastgoedprojecten geld op te halen, maar bijvoorbeeld ook voor ondernemingen.


Voordelen Max Crowdfund

max crowdfund, max crowdfund ervaring, vastgoed crowdfunding, crowdfunding vastgoed ervaring, investeren vastgoed leningen, lening vastgoed ervaring

Zelf investeer ik ruim 15 maanden bij Max Crowdfund en is het daarbij mijn eerste crowdfunding platform waar ik in investeer. Het is dus moeilijk om te vergelijken met andere platforms, maar ik zal hier de voordelen noemen die ik zelf ervaar bij Max Crowdfund.


Live sessies en Q&A's


Max Crowdfund geeft regelmatig live sessies waar je ook vragen kunt stellen via Youtube. In deze live sessies zijn ze transparant over waar ze mee bezig zijn en wat je kunt verwachten. Deze kun je ook later terugkijken. Dit geeft een vertrouwensband.


Hoog Rendement


Max Crowdfund heeft leningen met een gemiddeld rendement van 10%. De kosten van Max Crowdfund gaan hier nog vanaf wat 1,2% kost per jaar. Gemiddeld houd je dus een rendement over van 8,8% per jaar. Dit is een prima rendement voor een lening. Wel zit er natuurlijk risico aan zoals te late rentebetalingen of mogelijk zelfs dat de lener de lening pas later terug kan betalen. Houd hier dus wel rekening mee. Daarnaast, zijn bij mij projecten zelfs gedefault, hierover meer in 'mijn ervaring'.


Vanaf € 100,-


Bij Max Crowdfund kun je in honderden euro's investeren in leningen. Je kunt er dus voor kiezen om € 100,-, € 500,- of € 2.000,- te investeren in een project, maar € 50,- of € 250,- is niet mogelijk. Het moet per € 100,-. Dit is relatief een laag bedrag en maakt het gemakkelijker om te beginnen. Ook kun je zo je risico gemakkelijker verspreiden door in meerdere projecten te investeren.


Nadelen Max Crowdfund


max crowdfund, max crowdfund ervaring, vastgoed crowdfunding, crowdfunding vastgoed ervaring, investeren vastgoed leningen, lening vastgoed ervaring

Zelf heb ik ook een aantal nadelen ervaren bij Max Crowdfund die ik hieronder zal uitlichten.


Slecht Platform


Het platform van Max Crowdfund vind ik persoonlijk slecht. Als je geld hebt gestort om een investering te doen, duurt het vaak een paar uur voordat het geld op je account staat en je het kunt investeren. Daarnaast loopt de website niet soepel en dit kan ervoor zorgen dat het minder betrouwbaar aanvoelt. Gelukkig geven ze aan dat ze met een nieuw platform bezig zijn, dus hopelijk komt dit er snel aan.


Relatief Weinig Keus


Als jij bijvoorbeeld het idee hebt om elke 1e van de maand € 100,- te investeren in een project, is de kans groot dat je maar keuze heeft uit 1 of 2 projecten. Bij Max Crowdfund is het dus belangrijk om een langere tijd open te staan voor het investeren in 1 project om zo geen overhaaste beslissingen te maken.


Voelt als een Start-up


Net als elke start-up, maakt Max Crowdfund af en toe een fout en loopt het nog niet helemaal op rolletjes. Zowel de voor- als nadelen zijn hierbij van toepassing. Een groot nadeel is wel dat Max Crowdfund 'nog' niet als een stabiel bedrijf voelt en dat maakt het spannender om erin te investeren.


Niet Betrouwbaar


Na 15 maanden ben ik erachter dat Max Crowdfund voor mij niet betrouwbaar aanvoelt. 2 van de 5 projecten waarin ik investeer, zijn nu al gedefault, zonder enige uitleg, mail of belletje. Je bent in dit geval zomaar de gehele inleg van je investering kwijt.


Is Max Crowdfund Betrouwbaar?


max crowdfund, max crowdfund ervaring, vastgoed crowdfunding, crowdfunding vastgoed ervaring, investeren vastgoed leningen, lening vastgoed ervaring

Na 15 maanden kan ik delen dat Max Crowdfund voor mij niet betrouwbaar aanvoelt. Voorheen dacht ik dat het een betrouwbaar bedrijf was, maar ik heb mijn mening hierin veranderd. Voordat ik begon gaf het bedrijf aan 0% aan defaults te hebben (projecten die stoppen), maar van de 5 projecten waarin ik heb geïnvesteerd zijn er 2 gedefault, en mogelijk wordt er een derde ook niet terugbetaald.

Dit betekent dat mijn totale rendement ongeveer -40% is, wat enorm negatief is.

Daarnaast hebben ze totaal niet duidelijk gecommuniceerd over projecten die zijn gedefault. Hier moet je zelf achterkomen door in te loggen.


Max Crowdfund is naar mijn mening totaal niet betrouwbaar en ik zou het zeker niet aanraden om hier in te investeren. Bij vragen of andere opmerkingen kun je altijd iets achter laten in de reacties.


Wat denk jij?


max crowdfund, max crowdfund ervaring, vastgoed crowdfunding, crowdfunding vastgoed ervaring, investeren vastgoed leningen, lening vastgoed ervaring

Nogmaals: mijn ervaringen zijn slecht met Max Crowdfund en ik zou aanraden er niet in te investeren. Ik ben benieuwd wat voor ervaringen jij hebt met Max Crowdfund. Deel ze zeker in de reacties om zo elkaar een handje te helpen.


Meer weten over investeren in vastgoed bijvoorbeeld via REIT's? Of ben je überhaupt benieuwd of vastgoed investeren wel iets voor jou is? Lees meer blogs over vastgoed en investeringstips! :)



Recente blogposts

Alles weergeven

3 Comments


M R
M R
May 31, 2023

100% percentage van slagen, dat krijg je als je 100% van je leningen gewoon verlengd. Technisch gezien is er dan geen default, maar effectief heb je geen geld en geen rente, want het worden allemaal Bullets.

Als ik nu zou moeten beslissen met de kennis die ik nu heb, dan zou ik geen stuiver hun kant op laten gaan.


Like
M R
M R
Jul 23, 2023
Replying to

En de eerste defaults zijn nu dan een feit. Zoals te verwachten was.

Een eerste waarschuwing van MAX crowdfund geeft aan dat de opbrengsten van de verkoop plus alle kosten, hoogst waarschijnlijk niet genoeg zullen zijn om alle schuldeisers te betalen. Rarara.

Of te wel een "write off".

Is alsof je een trein ziet ontsporen. Je weet dat het uiteindelijk gaat gebeuren, maar je weet niet precies wanneer en wat de schade gaat zijn. Maar dat het zou gaan gebeuren, dat wist je (helaas te laat).


Like
bottom of page