top of page

Hoe jouw visie over Geld, je leven kan veranderen
Jouw relatie met geld kan veel bepalen over hoe jouw vermogen zich ontwikkelt in de toekomst. Als jij geld ziet als een ruilmiddel voor mooie schoenen en dure kleding, zul jij ook vooral geld verdienen om het daarna ook weer snel te kunnen uitgeven. Als jij geld ziet als een soort 'God', wat heilig is en je behandelt als 'your precious', zoals in Lord of the Rings, zal je er ook geen beter mens op worden.


In deze blog zal ik verschillende visies van geld uitlichten van verschillende oogpunten en zal ik ook vertellen wat mijn visie is over geld.


Algemeen


De 'relatie' die jij met geld hebt kan veel invloed hebben op jouw financiële leven. Veel mensen zijn hier zich niet van bewust, maar door jou visie te veranderen zou jij jouw financiële leven erg kunnen verbeteren.

We zullen nu dan ook verschillende visies voor jou uitlichten en laten zien wat deze visies als gevolg kunnen hebben.


Disclaimer: Het is natuurlijk niet mogelijk om iedereen in een bepaald hokje te plaatsen, daar ben ik mij bewust van, maar vaak zul je je toch meer kunnen vinden in de ene visie, dan in de andere.


Visie 1: De Levensgenieter


We kennen allemaal wel deze levensgenieter en misschien ben jij er zelf ook een. Persoonlijk vind ik zelf dat ik ook nog deels onder deze categorie val, maar mede omdat ik ook nog niet zo veel inkomen heb en alsnog veel geld uitgeef.


De levensgenieter kijkt amper naar de prijzen en geeft gewoon geld uit aan alles wat goed voelt om geld aan uit te geven. De levensgenieter geeft ook niet zoveel om geld en ziet geld ook vooral als een middel om plezier mee te hebben.


Willen je vrienden een weekendje skiën last minute in Frankrijk? Tuurlijk lekker mee gaan! Met uiteten nog even snel 2 flessen wijn bestellen als aperitiefje, tuurlijk goed idee!


Onder de levensgenieters bedoel ik niet de mensen die ook super dure tassen en schoenen kopen, deze vallen weer onder een andere categorie.

Het gevaar van de levensgenieters is ook dat ze vaak het idee hebben dat het wel 'meevalt' hoeveel geld ze uitgeven, omdat ze geen 'gekke' dingen doen zoals een 5 sterrenhotel boeken. Ze leven redelijk 'normaal', alleen geven ze stiekem toch wel heel veel geld uit aan leuke activiteiten zoals uiteten en uitjes.


Persoonlijk vind ik deze visie op geld ook wel iets moois hebben, omdat je veel geniet van het geld. Een groot nadeel van deze levensstijl is wel dat je vaak niks spaart, omdat je niet zo bezig bent met geld. Je hebt het idee dat je best goed omgaat met geld, maar stiekem spaar je bijna niks en snoep je toch heel je inkomen op.

Wel is het zo dat deze 'levensgenieters' vaak wel sparen, als ze veel geld verdienen. Misschien zal hun gedrag met geld uitgeven iets veranderen als ze ook meer gaan verdienen, maar ze zullen niet ineens 10-duizenden euro's per maand uit gaan geven.


Visie 2: De Materialist


We zijn nu aangekomen bij de tweede visie: de materialist. Persoonlijk ken ik niet zo veel materialisten in mijn omgeving, maar we zien het allemaal wel op Social Media voorbij komen: de mensen die op elke foto weer de nieuwste Nike Jordans dragen en meerdere designertassen bezitten van Louis Vuitton, Prada en Gucci.


Materialisten zien geld als een middel om zichzelf te belonen met luxe producten en uitjes. Hoe meer geld ze zullen verdienen, hoe meer geld ze ook zullen uitgeven.


Dit is dan ook het gevaar van de materialist, misschien verdien je wel € 10.000,- per maand, maar vaak wordt hetzelfde bedrag uitgegeven aan auto's, schoenen en dure etentjes.


Daarnaast zie ik persoonlijk nog een gevaar voor de materialist. Namelijk: nooit genoeg hebben. Je hebt misschien wel eens van die video's gezien van rijke mensen die 500 dure tassen in hun garderobe hebben staan en nog steeds tientallen tassen op hun verlanglijstje hebben staan. Persoonlijk vind ik dit een ongezonde manier van leven, omdat je zo naar mijn idee minder dankbaar wordt voor wat je al hebt en ook nooit genoeg zal hebben.


Visie 3: De 'Arme Rijke'


De 'Arme Rijke', wat bedoel ik hier precies mee? Ik bedoel hiermee de 'Scrooge' figuren. De onwijs welvarende gieren die leven alsof ze maar € 10,- per dag hebben om uit te geven.


De 'Arme Rijken' zien geld bijna als een soort heilig, als een god. Misschien hebben ze € 40,- miljoen aan vermogen en liggen ze al wakker over een boete van € 20,-.


Persoonlijk vind ik dit de meest gevaarlijke visie van geld. Op deze manier beheerst geld jouw hele leven en kan je heel veel verliezen door jouw obsessie met geld. Vaak gunnen zijn deze Scrooge figuren andere geen cent en zijn ze eenzaam.


De naam 'Arme Rijke' heb ik ook bedacht, omdat je op deze manier eigenlijk heel arm leeft. Je kan mij niet vertellen dat je rijk bent als je op deze manier leeft. Het gevaarlijke van deze visie is dat je misschien het idee hebt dat je het goed doet en erg goed omgaat met geld, maar dat je eigenlijk je hele leven verpest door jouw obsessie. Ik heb ook het idee dat deze mensen moeilijk te verhelpen zijn, zeker omdat dit vaak oudere mensen zijn die al tientallen jaren zo leven.


Visie 4: De Rijke


De vierde en laatste visie heb ik 'De Rijke' genoemd. Hiermee bedoel ik niet dat je ook echt veel geld moet hebben om deze visie te kunnen hebben, maar je moet je wel rijk voelen om binnen deze visie te horen.


Deze visie houdt in dat je geld op een gezonde manier ziet als een 'energiemiddel' waar je verschillende dingen mee kan aansturen in jouw leven. Een voorbeeld: jij wilt graag een website maken voor je eigen bedrijf, dan zie je geld als een middel om een website mee te bouwen, reclame mee te maken voor je bedrijf en zo de website kunnen laten 'bewegen' richting wat jij graag wilt bereiken.


Voor mij betekent deze visie ook dat je jouw geld opsplitst in verschillende 'doeleinden'. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: nodig geld, pleziergeld en spaargeld.

Je ziet op deze manier geld ook niet als iets heiligs wat je zo dicht mogelijk bij je moet houden, maar als een manier om mooie dingen mee te kunnen laten gebeuren. Je kan er plezier mee hebben door een leuk uitetentje, je kan er je huis mee afbetalen en je kan er ook mee investeren in eigen dromen.


Naar mijn idee is dit de 'ideale' visie van geld en zitten er weinig nadelen aan vast. Wel is het zo dat je soms dingen moet laten als je een laag inkomen hebt, maar toch graag zou willen sparen.


Mijn Visie


Dan nu, mijn visie over geld. Persoonlijk heb ik het idee dat ik nog niet de visie van 'de Rijke' heb bereikt, maar dat ik voor nu 80% 'de Levensgenieter' ben en voor 20% 'de Rijke'.


Ik gaf vier jaar geleden nog wel veel om merkkleding, maar tegenwoordig koop ik bijna geen nieuwe kleding meer. Als ik dan wat koop, is het bij de H&M of de Zara. Mijn kledingkast bestaat ook het meest uit 'oude' kleren, omdat ik vroeger wel veel kleding heb gekocht. Ook kies ik voor een weekendje weg de goedkoopste hotels en geef ik weinig om dure spullen. Om deze redenen vind ik mezelf geen materialisten visie hebben.


Wel geef ik graag geld uit aan leuke uitjes zoals een High Beer, uiteten, lunchen, een weekendje weg of een dagje snowboarden in Snow World. Hierbij let ik dan niet altijd op de beste deals en ben ik soms meer geld aan kwijt dan ik zou willen.


Daarnaast ben ik me steeds bewuster van de 'Rijke' mindset van vermogen en geld door ook kleine hoeveelheden geld te investeren in aandelen en ETF's. Daarnaast lees ik er ook boeken over, zoals op dit moment Rich Dad, Poor Dad (willen jullie graag een boekreview?) en probeer ik mijn gedrag steeds meer te switchen naar 'de Rijke'.


Conclusie


In mijn ogen bestaan er dus 4 verschillende visies over geld: De Levensgenieter, de Materialist, de 'Arme rijke' en de Rijke. Elke visie heeft zijn eigen kenmerken en leidt op de lange termijn tot verschillende levensstijlen.


Ik ben benieuwd welke visie jij hebt over geld en hoor graag of jij het eens bent met mijn ideeën over de verschillende visies.Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page