top of page

Je Leeftijd als Goudmijn BoekenreviewJe leeftijd als goudmijn, van Martien van Winden, misschien heb je al wel eens van dit boek gehoord, het is namelijk een erg goed verkocht boek. Voor mij was dit één van de eerste boeken die ik heb gelezen over beleggen, en daarom wil ik dit boek graag met jullie delen.


Voordat we beginnen


Ten eerste wil ik graag aan je kwijt dat elke belegger zijn eigen blik heeft op beleggen, en elke belegger ook een eigen mening creëert over welke bedrijven goede beleggingen zijn en welke niet. De verschillende manieren waarop beleggers naar de wereld kijken zijn niet per se goed of slecht, maar wel gewoon anders.


Zo geef ik ook de tip om niet elk beleggingsboek als 'waarheid' te beschouwen, maar met een open blik te kijken naar hoe de belegger de wereld ziet.


Zo ook bij dit boek, je leeftijd als goudmijn, heeft de schrijver Martien een hele eigen kijk op beleggen wat erg interessant is om inzicht in te krijgen, maar vergeet niet om ook zelf na te denken over hoe jij graag wilt beleggen.


Het Boekenreview


Spoiler alert! In dit gedeelte zal ik interessante delen van het boek bespreken waardoor je misschien te veel informatie krijgt over het boek wat je graag zelf eerst wilt lezen.

Bij deze: je bent gewaarschuwd!


Gouden Tips uit het Boek


Hier zal ik interessante bevindingen delen die ik erg interessant vond aan 'Je leeftijd is een Goudmijn'.


1. de SUN-landen


Martien heeft zelf een hele positieve kijk op het investeren in de SUN-landen: Switserland, the United States and the Netherlands.


Hij heeft hier verschillende redenen voor maar de hoofdreden is dat deze landen volgens Martien het meest stabiel zijn in de economie.


In zijn boek krijg je ook voorbeelden te zien waarom bijvoorbeeld Duitsland en Italië helemaal niet zo stabiel zijn, en waarom júist de SUN-landen een erg stabiele keuze zijn. Hij zelf kiest er dan ook voor om alleen in deze landen te investeren.


Zelf vond ik dit een hele frisse, nieuwe kijk op investeren in verschillende landen, en heb ik zelf ook aandelen op mijn wishlist gezet van Zwitserland (USA en Nederland had ik al op mijn wishlist).


2. Waarom inflatie misschien niet iets goeds is


Voordat ik dit boek begon te lezen, hoorde ik overal om me heen dat inflatie iets goeds is, als het tenminste zich beperkt tot ongeveer 2% per jaar.


Door dit boek heb ik een hele andere mening gehoord over inflatie, Martien is namelijk van mening dat 0% inflatie het meeste voordeel zou geven aan alle beleggers en inwoners.


Daarnaast is hij ook nog van mening dat we achteraf beter niet naar de munt hadden moeten overstappen, maar hadden moeten blijven bij de Gulden, omdat deze zo stabiel is.


Zelf weet ik niet of ik het hier allemaal mee eens ben, maar gaf mij dit wel een nieuwe, frisse blik op deze concepten. Deze onderwerpen waren voor mij dus een pluspunt, omdat het een andere, maar goed onderbouwde mening is dan de meesten.


3. De beste bedrijven om in te beleggen


Martien geeft ook een mooie lijst van sterke bedrijven in zijn boek wat volgens hem goede bedrijven zijn om in te beleggen.


Deze bedrijven zijn onder andere: Givaudan, Schindler, Nestlé, Walt Disney en General Mills.


Omdat dit zelf voor mij één van de eerste boeken was die ik heb gelezen over beleggen, kende ik de bedrijven niet allemaal, maar was het wel interessant om zijn mening te horen over deze bedrijven, én waarom ze volgens hem zo goed zijn.


Redenen waarom Martien gek is op deze bedrijven zijn onder andere, omdat ze al zo lang bestaan, maar daarnaast ook omdat ze al heel lang dividend uit keren.


Let op: Persoonlijk vond ik dit een interessante strategie om te lezen, maar weet ook dat je als belegger er nog veel meer strategieën zijn om uit te kiezen.


In dit geval maakt Martien van Winden gebruik van de defensieve strategie, met veilige, oude bedrijven waarbij dividend wordt uitgekeerd.

Maar je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld groeiaandelen te kopen met een grotere potentie om erg hard te stijgen, maar daardoor ook te dalen.


Mindere kanten van het boek


Er zijn 2 kleine nadelen die ik graag met jullie wil bespreken.


1. Er wordt erg de nadruk gelegd op jongeren


Ten eerste, naast de titel 'Je leeftijd als goudmijn, de kracht van jong beginnen met beleggen', wordt de nadruk in het boek gelegd op jonge mensen. Het liefst zelfs 22 jaar of jonger.


Persoonlijk vind ik het jammer dat het boek daarom beperkt lijkt tot jonge mensen, terwijl ik zelf het idee heb (juist ook door de defensieve strategie) dat dit boek ook erg geschikt is voor wat oudere mensen.


Daarom zal ik bij deze zeggen: ben jij ouder dan 22 jaar, maar toch geïnteresseerd in beleggen, dan is dit boek zeker nog steeds interessant om te lezen!


2. Martien laat zijn eigen mening als waarheid klinken


Zoals ik al eerder aangaf hebben beleggers hun eigen kijk op de beleggerswereld, waarbij er niet per se een 'goede' of 'foute' kijk is in de meeste gevallen.


Elke belegger heeft nou eenmaal een eigen strategie wat goed bij de belegger past, sommigen beleggen in REITs, anderen in groeiaandelen, en anderen in defensieve aandelen.


Persoonlijk had ik het wel fijn gevonden, vooral voor nieuwe beleggers die daar misschien minder kennis over hebben, als hij had aangegeven dat dit niet dé juiste manier is, maar zíj́n manier wat wel bewezen heeft te werken in het verleden.


Conclusie


Al met al vind ik het een interessant boek wat mij veel nieuwe inzichten heeft gegeven over beleggen.


Het is goed te merken dat Martien veel verstand heeft van beleggen, en hij raadt goede bedrijven aan.


Daarnaast was ik ook erg geïnteresseerd over zijn mening over inflatie en de euromunt, wat zeker een extra pluspunt is.


De 2 kleine nadelen over de nadruk op jongeren, en dat hij zijn mening laat doen klinken als de waarheid, maken mij niet minder enthousiast over dit boek.


Ben jij geïnteresseerd in beleggen? Dan geeft dit boek zeker een interessante kijk op de beleggingswereld, als beginner maar ook voor gevorderden!


Link naar het boek: https://amzn.to/3sONC9I

(Als je het boek via deze link koopt krijg ik een deel van de opbrengst, het boek zal niet duurder worden voor jou als koper).


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page