top of page

Is Vastgoed iets voor mij?

Het algemene beeld van vastgoedinvesteerders: rijke, witte mannen die geen empathie hebben voor hun huurders en zoveel mogelijk geld legaal proberen te verkrijgen en zo de belasting proberen te ontwijken. Klopt dit een beetje? Heb jij dit beeld ook bij vastgoedinvesteerders? Is dit de reden waarom jij het misschien niet ziet zitten?

is vastgoed iets voor mij?, algemeen vastgoedbeeld, rijke witte mannen vastgoed

Is in Vastgoed Investeren Onethisch?


Misschien twijfel je of vastgoed investeren iets voor jou is, omdat je het onethisch vindt. Je verdient jouw geld aan iemands anders huur. Je koopt misschien wel woningen die anders een gezin zouden kopen als eerste woning. Daarnaast betaal je ook nagenoeg geen belasting. Voelt dit wel goed?

is vastgoed onethisch, is vastgoed iets voor mij, vastgoed investeren ethisch

Zelf heb ik de mening dat in vastgoed investeren op ethische en onethische manieren kan. Persoonlijk vind ik het niet ethisch om de hoogste huurprijzen te vragen en je huur altijd maar te verhogen waar mogelijk zonder te kijken naar het welzijn van de huurders. Daarentegen is het zeker wél mogelijk om ethisch in vastgoed te investeren.


Hoe investeer je in vastgoed op een ethische manier?


is vastgoed iets voor mij, ethisch vastgoed investeren, is vastgoed onethisch
Kun je in vastgoed investeren op een ethische manier?

Deze vraag zal door iedereen anders beantwoord worden. Hoe ik deze vraag zal beantwoorden: als jij het gevoel hebt dat je onder de streep meer goed dan slecht doet met jouw investeringen, ben je ethisch bezig.


Een voorbeeld: Jij koopt 10 sociale huurappartementen van een investeerder over (die normaal ook verhuurd worden) in Den Haag, kijkt naar hoeveel 'punten' de appartementen waard zijn en vraagt de huurprijs die wordt aangeraden. Deze huurprijs blijkt lager te zijn dan hoeveel de vorige investeerder vroeg, maar je maakt nog steeds een prima winst.


In dit geval koop je geen huizen op die normaal door een gezin zouden worden gekocht en verlaag je de huurprijs. In dit geval vind ik dus dat je ethisch in vastgoed investeert, maar het kan zijn dat jij hier anders over denkt. Wel kan dit natuurlijk nóg ethischer.


is vastgoed iets voor mij, vastgoed investeren ethisch, ethisch vastgoed investeren
Een voorbeeld van een omgebouwd bedrijfspand ;)

Een voorbeeld: Je koopt een oud, verlaten bedrijf op en besluit hier woningen in te creëren. De architect creëert een prachtig design waarbij er meer ramen worden geplaatst in het bedrijf en de middelste ruimte wordt gebruikt als gezamenlijke ruimte. Je vraagt een normale huurprijs en kiest zelf gepaste huurders uit die allemaal graag een gezellige community willen creëren binnen het gebouw. Ze vragen je of je naast het gebouw een gezamenlijke picknickplek kunt creëren en je voert dit uit met als verassing een lekkere welkomsttaart.


In dit voorbeeld creëer je woningen die er anders niet zouden zijn geweest en zorg je voor het welzijn van de huurders. Wat is jouw mening over deze twee voorbeelden? Laat het achter in de reacties ;).


Alleen maar rijke, witte mannen


is vastgoed iets voor mij, vastgoed investeren ethisch, is vastgoed onethisch
Het stereotype van een vastgoedinvesteerder

Misschien twijfel jij wel om in vastgoed te investeren, omdat je jezelf niet vindt passen binnen het stereotype. Deze reden snap ik goed, omdat ik me zelf ook niet thuis voel binnen deze 'wereld'.


Gelukkig blijkt uit onderzoek dat er steeds meer vrouwen in vastgoed investeren en dat de vastgoedwereld echt niet alleen maar een mannenwereld is. Daarnaast moeten we denk ik met z'n allen een beetje lak hebben aan dit stereotype, want elke sector heeft wel zijn slechte stereotypes. Je herkent vast wel de stereotypes van de gladde verkopers en de saaie techneuten, maar houdt dat je tegen om je hart te volgen? Ik dacht het ook niet ;).


Is het iets voor mij?


is vastgoed iets voor mij, vastgoed ethisch, past vastgoed bij mij?
Is vastgoed iets voor mij?

Nu gaan we jouw vraag beantwoorden: is vastgoed iets voor mij? Naar mijn mening is investeren in vastgoed voor iedereen die het leuk lijkt om een kijkje te nemen in de vastgoedwereld en een goed hart heeft. Het is belangrijk dat je niet alleen wilt investeren in vastgoed voor het geld, omdat dan de kans groot is dat je onethische keuzes zal maken. Vastgoed is namelijk mensenwerk en de huur van jouw huurders 3 keer verhogen in 1 jaar zal jou en je huurders geen goed doen.


Doe het vooral omdat je het leuk vindt, je er graag geld mee wilt verdienen en omdat je het interessant vindt om je erin te verdiepen. Denk er wel aan dat je écht een invloed hebt op de huurders hun leven. Zorg ervoor dat je een goede huurbaas wordt ;).


Meer weten over vastgoed? Neem een kijkje op de blogs ;).Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page