top of page

Is in Vastgoed Investeren Haram?

Volgens de Islam is het niet toegestaan om geld te verdienen met geld. Dit houdt in dat bijvoorbeeld rente ontvangen of betalen verboden is. Hoe zit het dan met het investeren in vastgoed?


is vastgoed haram, vastgoed haram halal, islamtische regels omtrent vastgoed
Is in vastgoed investeren haram?

Disclaimer: zelf ben ik niet gelovig en ik ben ook niet Islamitisch. Wel doe ik zo goed mogelijk onderzoek om dit concept zo goed mogelijk te omschrijven. Ik hoop dat ik je zo goed op weg kan helpen :).


Wat betekent Haram?

is vastgoed haram, vastgoed investeren haram, halal hypotheek nederland
Het verschil tussen Halal en Haram

Haram is het tegenovergestelde van Halal en betekent dat iets niet is toegestaan volgens het Islamitische geloof. Geld verdienen met geld is haram waardoor rente ontvangen van bijvoorbeeld een bank, niet toegestaan is. Er bestaan dus ook speciale Islamitische banken die op andere manieren een hypotheek uitlenen, om te voldoen aan de regels van het Islamitische geloof.


Hoe mag je wel geld verdienen?

is vastgoed haram, is vastgoed halal, hypotheek halal nederland
Hoe mag je wel geld verdienen binnen het Islamitische geloof?

Geld mag wel verdiend worden door handel. Als jij een woning koopt en deze verhuurt aan een huurder en er zo geld aan verdient, verdien je geld door handel. Dit is dus toegestaan. Vastgoed kopen, verhuren en hier geld aan verdienen is dus toegestaan.


Máár het hefboomeffect binnen het vastgoed is juist zo interessant om veel geld mee te verdienen. Het hefboomeffect houdt in dat je een groot deel van het geld leent voor de woning, om zo het winstpercentage per geïnvesteerde euro te verhogen. Voor het hefboomeffect moet dus geld worden geleend, kan dit als moslim op een halal manier?


Bestaan er Halalhypotheken?

is vastgoed haram, is vastgoed investeren halal, halal hypotheek opties, musharaka hypotheek, murabarah hypohteek
De mogelijkheden voor halalhypotheken

Om tóch ook van de voordelen van het hefboomeffect te kunnen profiteren is het op twee manieren mogelijk om een hypotheek halal af te sluiten.


1. Musharaka hypotheek


Door een Musharaka hypotheek aan te gaan, wordt de bank mede-eigenaar van het huis dat je koopt. Tijdens de aflosperiode, betaal je huur aan de bank totdat het huis van jou is. Dit lijkt dus op een huurkoopcontract.


2. Murabaha hypotheek


De tweede optie is de Murabaha hypotheek. Bij deze optie koopt de bank het huis eerst zelf en verkoopt de bank het met een winst aan jou. Dit totaalbedrag los jij dan af in termijnen, zonder rente.


Bestaat dit in Nederland?


Is vastgoed haram, vastgoed investeren halal, halalhypotheek
Kan je in Nederland een halalhypotheek afsluiten?

In Nederland zijn er op dit moment meerdere kleine bedrijven die het mogelijk maken om halal een hypotheek te verkrijgen. Grote banken, zoals ING, Rabobank of Triodos laten helaas nog geen tekens zien van halal hypotheek initiatieven voor in de toekomst.


Disclaimer: ik zal geen banken aanbieden die halal hypotheken aanbieden, omdat ik geen bedrijven wil promoten waar ik geen zaken mee doe en die ik niet goed ken.


Heeft deze blog je verder geholpen?


Ik hoop dat je nu iets wijzer bent over de verschillende opties van halal investeren in vastgoed en vooral in op welke manieren je halal een hypotheek kunt aangaan.

halal hypotheek, is vastgoed haram, is vastgoed investeren haram
Laat als je het leuk vindt een reactie achter :)

Als je meer wilt lezen over vastgoed, studeren en investeringstips kun je hier terecht voor meerdere blogs :). Heb je een persoonlijke vraag? Je kunt me altijd contacten!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page