top of page

Inkomen als Statussymbool
Naast dat ik graag kennis deel over vastgoed, vind ik het ook leuk en belangrijk om kennis te delen met jullie over andere financiële onderwerpen. Vandaag wil ik jullie graag een kort en interessant inzicht geven over inkomen als een statussymbool.


Geïnspireerd door Kilian Wawoe, met een erg interessant artikel over hoe vele mensen geen rationele keuze maken over wat voor inkomen ze liever zouden hebben, heb ik deze blog geschreven.


Wat zou jij kiezen?


Keuze A: Jouw salaris is € 50.000,-, andere hun salaris is € 25.000,-


Keuze B: Jouw salaris is € 100.000,-, andere hun salaris is € 200.000,-.


Assumptie: in beide gevallen is geld evenveel waard. Je kan dus even veel kopen met € 1,- in keuze A en keuze B.


Eerlijk zeggen, wat zou jij kiezen?


De meeste kiezen dus voor A. Ze hebben dus liever dat ze meer verdienen dan anderen en minder kunnen kopen met hun salaris, dan vice versa.


Wat vertelt deze studie?


Deze studie geeft dus aan dat wij mensen erg veel onnodig vergelijken met mensen die dicht bij ons staan. Vandaar het gezegde: 'Het gras is altijd groener bij de buren.'


Het gaat zelfs zo ver dat we een salaris van € 50.000,- extra per jaar laten liggen, om meer te verdienen dan onze naasten.


Een ander voorbeeld is een familie die in een nieuw, groter huis gaat wonen in een rijke buurt met allemaal millionaires en zich plots niet meer zo rijk voelen als ze zich ervoor voelden. Zij hebben nu eenmaal maar 1 supercar, terwijl de buren er 3 hebben.

Dit zie je ook terug in andere studies. Als westerse inwoners behoren wij tot de rijkste 10% van de wereld, maar tóch voelen we ons niet altijd zo rijk.


Wat kun je hiervan leren?


Probeer te kijken naar wat je wél hebt en probeer het niet 'beter' te hebben dan anderen. Als jij je gaat focussen op dingen die jij nog niet hebt, zul je alleen maar ongelukkiger worden.


Probeer te denken en zien wat je wél al hebt en probeer het vanaf daar op te bouwen.


Conclusie


Ik ben benieuwd wat jij van dit inzicht vond en of je hier nog graag iets aan wilt toevoegen. Daarnaast ben ik benieuwd wat jij zou kiezen: A of B?

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page