top of page

een Huis Huren of Kopen?Sommigen zijn van mening dat het altijd beter is om een huis te kopen dan om een huis te huren, klopt dit? En waarom is dit dan zo?


Ik ben van mening dat het niet altijd beter is om een huis te kopen, en in dit artikel zul je lezen waarom het soms ook een goed idee is om te huren!


Algemeen: Huren óf Kopen?


Over het algemeen, als je van plan bent om minimaal 5 à 10 jaar in hetzelfde huis te wonen, en je graag ook investeert in een huis, omdat je wilt profiteren van stijgende huizenprijzen, zou ik zeggen: koop een huis!


Natuurlijk zitten er zowel voor- en nadelen aan het kopen van een huis, en huren kan dan tóch soms de betere uitkomst zijn.


In deze blog zullen verschillende situaties worden geanalyseerd en zal er advies worden gegeven per situatie.


Situatie 1: Wonen voor de korte termijn


Stel je bent 21 jaar en je wilt graag uit huis en je besluit met 2 vrienden te willen samenwonen. Jullie bespreken over de mogelijkheden, en praten over het kopen van een huis.


Nu is het in Nederland, en veel andere landen, niet mogelijk om zomaar een huis te kopen onder naam van meerdere vrienden.


Nu zijn er 2 mogelijkheden: of jullie huren van een huurbaas met zijn drieën een huis, of 1 van jullie koopt het huis, en verhuurt het aan de andere 2 vrienden.


Nu zijn beide ideeën leuke en interessante ideeën, maar zal er rekening moeten worden gehouden met het volgende: het termijn.


Als jullie namelijk alle 3 niet bereid zijn om mogelijk langer dan 5 jaar te wonen in het huis, is het slimmer om het huis te huren.


Maar waarom?

De extra kosten van een huis kopen, zoals makelaarskosten, aanbetalingskosten, en mogelijk ook kosten van reparatie van het huis, zijn vaak zó groot dat ze pas na meer dan 5 jaar 'rendabel' zijn.


Het huis is namelijk gemiddeld pas na 5 jaar genoeg gestegen in prijs dat het meer waard is dan de koopprijs + de extra kosten.


Dus: Wil jij graag met vrienden wonen? Denk goed na of 1 van jullie bereid is om langer dan 5 jaar in het huis te wonen voordat jullie van plan zijn om het huis te kopen en daarna onder te verhuren!

Willen jullie wel maar tijdelijk wonen? Dan zou ik zeggen: lekker huren!


Situatie 2: Ik heb Niet Genoeg Geld voor Mijn Droomhuis


Deze situatie komt vaak voor, en is interessant om te bespreken. Stel jouw droomhuis is rond de €500.000,- maar jij hebt de financiële beperking met spaargeld en salaris om maar maximaal een huis te kopen van €300.000,-. Wat doe jij in dit geval?


Ten eerste is het belangrijk om na te gaan of het realistisch is dat jij binnen een korte tijd jouw droomhuis kan kopen.


Zal jij binnen een korte tijd bijvoorbeeld geld erven, of ga jij jouw bedrijf verkopen waar je verwacht veel geld uit te halen?


In dit geval raad ik aan om een huis te huren voordat je jouw droomhuis gaat kopen. Als je weet dat je binnen een korte tijd zal gaan verhuizen, is het (net als in situatie 1) onwaarschijnlijk dat je een winst zal halen uit het kopen van een huis voor de korte termijn.


Situatie 3: Ik heb Geen Geld om een Huis te Kopen


Misschien heb je nog niet de financiële middelen en een vast salaris om een huis te kunnen kopen. In dit geval is het makkelijk: er is geen andere keus dan om te gaan huren!


Wel wil ik hierbij een tip geven: probeer te kijken naar een sociale huurwoning. Deze woningen zijn goedkoop om te huren waarbij je dus ook direct kan sparen om later misschien wel een huis te kopen!


Voor een sociale huurwoning is er wel een maximaal salaris wat je mag hebben per jaar (dit verschilt per gemeente), maar dit ligt vaak nog redelijk hoog, namelijk rond de €40.000,- per jaar.


Ook heb je een huisvestingsvergunning nodig, maar deze krijg je hoogstwaarschijnlijk als je voldoet aan de eisen zoals een maximum inkomen!


Conclusie


Per situatie is het dus belangrijk om te kijken wat voor- en nadelen zijn van een huis kopen of huren.

Mijn advies is om over het algemeen te kopen, behalve als jouw horizon erg kort is of als je het geld er niet voor hebt.


Ik ben benieuwd wat jij van deze blog vond, en of jij misschien nog meer situaties weet waarbij het moeilijk is om te beslissen of huren of kopen een betere beslissing is!Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page