top of page

Alle ins en outs over 'Huis Flippen'

Huis flippen, ook wel house flipping genoemd, betekent huizen renoveren en hopelijk voor een flinke winst verkopen. Je hoort veel succesverhalen, maar wat zijn de risico's en is het mogelijk iets voor jou?


huizen flippen, huis flippen, house flipping, huis flipping, renoveren woning, voordelen huis flippen, nadelen huizen flippen, huizen flippen winst

Wat is 'Huis flippen'?


Huis flippen is het kopen van een onroerend goed met de bedoeling het te renoveren en vervolgens te verkopen met winst. Dit houdt meestal in dat een pand wordt gekocht dat ondergewaardeerd is of dringend reparaties nodig heeft, dat de benodigde renovaties worden uitgevoerd en dat het vervolgens wordt doorverkocht voor een hogere prijs.


Huisflipping kan een risicovolle investeringsstrategie zijn, omdat het aanzienlijke kapitaalinvesteringen vereist, expertise in onroerend goed en constructie en de mogelijkheid om marktwaarden en renovatiekosten nauwkeurig te schatten. Succesvolle huisflippers kunnen echter aanzienlijke winsten maken in een relatief korte periode.


Wat zijn de voordelen van Huis Flippen?


huizen flippen, huis flippen, house flipping, huis flipping, renoveren woning, voordelen huis flippen, nadelen huizen flippen, huizen flippen winst

Huis flippen kan erg interessant zijn. Hieronder een rijtje met alle voordelen van huis flippen.


Potentiële winst


Het grootste voordeel van huis flipping is de potentiële winst die kan worden behaald. Door een woning te kopen onder de marktwaarde, deze te renoveren en vervolgens te verkopen voor een hogere prijs, kan de huisflipper aanzienlijke winst maken. Er zijn dan ook veel succes verhalen van huizenflippers die binnen een korte tijd soms wel € 100.000,- winst maken met 1 woning.


Snelle verkoop


Het renoveren van een woning kan de verkoop van het pand versnellen door de aantrekkelijke looks. Als de woning in goede staat verkeert en voldoet aan de eisen van potentiële kopers, kan het gemakkelijker zijn om het pand te verkopen dan wanneer het in slechte staat verkeert. Dit helpt om de winst sneller te realiseren.


Flexibiliteit


Huis flipping biedt flexibiliteit in termen van het type woning dat kan worden gekocht en gerenoveerd. Een huisflipper kan bijvoorbeeld kiezen voor kleine appartementen of grote villa's, afhankelijk van zijn/haar voorkeuren en vaardigheden.


Creativiteit


Huisflipping biedt een kans om creatief te zijn met het ontwerp van de woning. Huisflippers kunnen bijvoorbeeld de lay-out wijzigen, nieuwe afwerkingen toevoegen of de buitenkant van het pand aanpassen. Je kan dus ervoor kiezen om het huis aan te passen zoals jou dat mooi lijkt en zo je eigen draai geven aan de woning.


Wat zijn de nadelen?


huizen flippen, huis flippen, house flipping, huis flipping, renoveren woning, voordelen huis flippen, nadelen huizen flippen, huizen flippen winst

Huizen flippen lijkt misschien een bijzonder gaaf idee, maar er zijn zeker ook nadelen die besproken moeten worden.


Vereiste Kennis


Zonder kennis van klussen of zonder handig te zijn is het niet slim om zomaar een renovatie woning te kopen. Het is vaak niet rendabel om alles te laten renoveren door buitenstaanders en daarnaast is het zonder kennis onmogelijk om te weten of iets winstgevend zal zijn. Overweeg daarom alleen om huizen te flippen als je zelf ook heel handig bent en kennis hebt van renoveren.


Tijdsintensief en Hoge Druk


Huisflipping kan een tijdsintensief proces zijn, vooral als de renovatie omvangrijk is. Dit kan de huisflipper beperken in zijn/haar vermogen om meerdere projecten tegelijkertijd aan te nemen. Daarnaast is er een ook hoge druk. De huisflipper moet namelijk snel handelen om de woning tegen een lage prijs te kopen, en vervolgens snel en efficiënt renoveren om de woning zo snel mogelijk te kunnen verkopen.


Kapitaalintensief


Huis flipping vereist vaak een aanzienlijke investering in renovatiekosten en financieringskosten. Dit kan een hoge mate van kapitaalintensiteit met zich meebrengen, wat betekent dat de huisflipper genoeg kapitaal nodig heeft om de renovatie te kunnen betalen en te overbruggen tot de woning is verkocht. De investering krijg je namelijk pas terug, als de woning verkocht is.


Onzekerheid


Het is mogelijk dat de huisflipper niet in staat is om de woning snel te verkopen, of niet in staat is om de woning te verkopen voor de gewenste prijs. Dit kan leiden tot financiële verliezen en zelfs faillissement.


Concurrerend


Huisflipping kan een concurrerende industrie zijn, omdat er veel investeerders en vastgoedontwikkelaars zijn die dezelfde woningen willen kopen en renoveren om te verkopen voor winst.


Wat zijn de risico's?


huizen flippen, huis flippen, house flipping, huis flipping, renoveren woning, voordelen huis flippen, nadelen huizen flippen, huizen flippen winst

Huizen flippen kent behoorlijk wat risico's die er altijd bijhoren bij het renoveren van woningen. Hieronder staan de belangrijkste op een rijtje.


Kostenoverschrijdingen


Een van de grootste risico's van huisflipping zijn onverwachte renovatiekosten. Als er bijvoorbeeld structurele problemen worden ontdekt of als er extra reparaties moeten worden uitgevoerd, kunnen de kosten snel oplopen en het oorspronkelijke budget overschrijden. Dit kan de potentiële winst aanzienlijk verminderen of zelfs tot verlies leiden.


Vertragingen


Vertragingen bij de renovatie kunnen ook leiden tot extra kosten. Als de renovaties langer duren dan gepland, kan dit leiden tot hogere financieringskosten, verzekeringen, belastingen en nutsvoorzieningen. Bovendien kan de woning langer leeg staan, wat de potentiële winst vermindert.


Marktfluctuaties


Een ander risico van huis flipping is dat de vastgoedmarkt kan fluctueren. Als de markt bijvoorbeeld verslechtert en er minder vraag is naar woningen, kan het moeilijker zijn om de woning te verkopen voor de gewenste prijs. Dit kan leiden tot langere verkooptijden en hogere kosten.


Wel moet je er rekening mee houden als huizen flipper, dat in ieder geval één van deze risico's zich hoogstwaarschijnlijk gaan voordoen bij het flippen van een woning. Bij bijna elk bouwproject zijn er vertragingen of onverwachte kosten. Houd dus rekening met extra kosten en vertraging met de rendementsberekening.


Wat moet je weten voordat je begint aan huizen flippen?


huizen flippen, huis flippen, house flipping, huis flipping, renoveren woning, voordelen huis flippen, nadelen huizen flippen, huizen flippen winst

Huizen flippen kan voor hoge potentiële winsten zorgen, maar is niet voor iedereen weggelegd. Naast dat je een 'handige Harrie' moet zijn, is het ook belangrijk om stressbestendig te zijn en goed tegen onzekerheden te kunnen. Daarnaast heb je dus ook al flink wat kapitaal nodig om te kunnen starten met huizen flippen.


Ook is het goed om met andere professionals samen te werken die al ervaring hebben met huizen flippen. Netwerk met huizen flippers en voorkom op deze manier beginnersfouten. Als laatste tip wil ik meegeven dat je nooit met je laatste spaargeld zo een risicovol project moet gaan starten. Het is namelijk ook mogelijk, zeker de eerste keer, dat er verliezen worden gemaakt of dat de verkoop van de woning tegenvalt.


Wat denk jij over huizen flippen?


huizen flippen, huis flippen, house flipping, huis flipping, renoveren woning, voordelen huis flippen, nadelen huizen flippen, huizen flippen winst

Ik ben erg benieuwd wat jij al weet over huizen flippen en of jij er mogelijk over na denkt om dit te gaan doen. Laten we van elkaar leren in de reacties. Door samen te leren, kom je vele malen verder.


Bij het Vastgoed Groentje helpen we elkaar door vragen te beantwoorden in de reacties en je kan zelfs je eigen blogs schrijven over onderwerpen waar jij veel van weet. Ik hoop je te zien in de reacties of bij een zelf geschreven blog ;).


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page