top of page

Eerste indruk: Hou Je Vastgoed Podcast

Podcasts zijn sinds een paar jaar erg populair. Ineens bedacht ik me: Ik ben zo gek van vastgoed en wil er graag meer over leren, bestaat er niet ook een podcast over vastgoed? Zo gezegd, zo gedaan, en bovenin kwam als aanrader de podcast: Hou je Vastgoed van Maarten de Gruyter en Sander Schimmelpenninck. Helaas is mijn eerste indruk van de eerste 4 afleveringen niet erg goed, maar hier later meer over.

In deze review hoop ik jullie goed te informeren over wat Hou je Vastgoed, de podcast te bieden heeft en of dit misschien een interessante podcast is voor jullie om te beluisteren.Voordat ik over Hou je Vastgoed de podcast schrijf, wil ik erbij vermelden dat ik in totaal alleen de eerste 4 afleveringen heb geluisterd en ze misschien verbeterd zijn na het eerste seizoen. Ik wil de podcast graag nog een kans geven, want het lijkt me erg leuk om naar een interessante vastgoed podcast te luisteren. Dus in de toekomst kunnen jullie mijn eindreview vinden over deze podcast! :).


Mijn Verwachtingen


Wat ik graag wilde van een vastgoed podcast, was een soort 'Jong beleggen' Podcast, maar dan over vastgoed. Hiermee bedoel ik; de kijker leren wat vastgoed is, en hoe erin te investeren op een verantwoordelijke manier. Ook zou ik graag tips horen over hoe je kan beleggen in vastgoed zonder honderdduizenden euro's te bezitten (bijvoorbeeld REITs, ETFs of crowdfunding platformen). Daarnaast had ik graag handige tips gehoord om te beginnen met vastgoed.


Na het beluisteren van de Hou je Vastgoed podcast van Maarten de Gruyter en Sander Schimmelpenninck heb ik het idee dat zij een heel ander doel hadden voor de podcast namelijk; 'vastgoed kenners die al jaren in het vastgoed actief zijn een luchtige podcast bezorgen.'

Dit is natuurlijk geen verkeerde insteek, maar persoonlijk is dit voor mij een reden geweest om te stoppen met luisteren. Wel zoals eerder gezegd, geef ik het graag nog een tweede kans.


De Opzet van de Podcast


Hou je Vastgoed heeft in elke aflevering een aantal vaste onderwerpen: vaak hebben ze een gast waar ze praten over hoe ze in het vastgoed terecht zijn gekomen, de rubriek 'past goed' en een audio opname van Maarten de Gruyter en een architect die een 'lelijk', opvallend gebouw gaan afkraken.


1. Het praatje met de gast


Het praatje met de gast is tot nu toe best goed bevallen. Vooral in de eerste aflevering, met Pieter Monsma. Pieter Monsma is een vastgoed expert en beweert anderen ook te kunnen helpen met het slagen in de vastgoedwereld. Dit doet hij op een heftige manier door anderen enthousiast te maken dat iedereen het kan, terwijl we allemaal weten dat er veel geld nodig is om vastgoed te kunnen financieren.

Maarten de Gruyter en Sander Schimmelpenninck voelen Pieter Monsma goed aan de tand en geven aan dat ze het niet helemaal verantwoord vinden op de manier waarop Pieter Monsma zaken doet. Persoonlijk vond ik dit een grote pluspunt van de show.


Een negatief punt van dit praatje met de gast vind ik vaak de gespreksonderwerpen. Tot nu toe, in de eerste 4 afleveringen, gaan de gesprekken vooral over hoe de persoon in kwestie in vastgoed terecht is gekomen en hoe ze hun geld verdienen. Ze praten over vastgoed met het idee dat de luisteraar snapt hoe de wereld in elkaar steekt en persoonlijk had ik het leuk gevonden als ze de luisteraar over deze wereld probeerde te leren. Graag had ik bijvoorbeeld tips gehoord over hoe je je eerste vastgoed koopt en verhuurd en wat de 'ongeschreven regels' zijn binnen de vastgoedwereld.


2. 'Past Goed' rubriek


In de eerste helft van de aflevering wordt de outfit van de gast beoordeeld door een kledingbedrijf die de podcast sponsort. Deze outfit check duurt vaak enkele minuten en is naar mijn mening oninteressant. Ten eerste is het met de podcast niet mogelijk om als luisteraar te zien wat de gast draagt en ten tweede geef ik er weinig om hoe iemand gekleed is.

Ik snap dat ze ook geld willen verdienen door sponsoren, maar voor mij is dit ook een extra reden om niet meer naar de podcast te luisteren. In grote hoeveelheden is dit ook niet goed voor de zaken.


3. Review van een gebouw


Een laatste rubriek dat ze elke aflevering laten terugkomen is het beoordelen van een gebouw. Tot nu toe hebben ze alleen nog maar 'lelijke' gebouwen gekozen en hebben ze deze afgekraakt.

Persoonlijk vind ik deze rubriek ook niks toevoegen aan de podcast. Ten eerste kun je als luisteraar wéér niet zien hoe het gebouw eruit ziet, dus maakt het het extra oninteressant om te beluisteren en ten tweede houd ik er persoonlijk niet van om architecten hun werk ongegeneerd af te kraken tegenover het publiek. Iedereen heeft andere meningen over of gebouwen mooi zijn of niet, dus hierbij bouw je ook weinig kennis op.


Eindconclusie


Zoals jullie waarschijnlijk gemerkt hebben ben ik niet erg te spreken over deze podcast. Wel zal ik zeker nog proberen om een paar afleveringen te luisteren, waarschijnlijk van het derde seizoen om te kijken of ze de podcast verbeterd hebben.

De rubrieken van 'past goed' en het 'review van het gebouw' zouden er van mij uit mogen. Daarnaast zou ik graag meer willen leren over de vastgoedwereld waarbij ze jonge, onwetende luisteraars meer betrekken.


Natuurlijk is dit mijn eigen mening en kan jouw mening misschien wel heel anders zijn over deze podcast. Als je toch benieuwd bent, geef het dan een kans want misschien is het wel iets voor jou! Zo niet, dan snap ik dat ook zeker. Ik ga zeker opzoek naar een andere vastgoed podcast en ik zal jullie op de hoogte houden! :)


Jong beleggen de Podcast


Een podcast waar ik wél over te spreken ben is: Jong beleggen. Dit is geen podcast over vastgoed alleen (ze hebben er wel een paar afleveringen over), maar het gaat over beleggen in aandelen, ETFs, REITs en andere investeringsmogelijkheden. Lees hier meer over de podcast!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page