top of page

Hoe Duur is een Uitwisseling?

Bijgewerkt op: 2 sep. 2022

Zoals je misschien hebt gelezen in de blog over mijn uitwisseling in Canada, of de blog over wat die uitwisseling mij gebracht heeft, ben ik erg te spreken over het doen van een uitwisseling. De uitwisseling heeft mij nu al vele voordelen gebracht en heeft een grote impact of hoe mijn leven nu is. Maar hoe duur is zo een uitwisseling?


Prijs uitwisseling buitenland engels, Uitwisseling Canada, Uitwisseling Calgary prijs, kosten uitwisseling buitenland, kosten minor
Een foto uit het koude Calgary ;)

Een uitwisseling is nu eenmaal duur, dat is bekend. Ik ben 2 weken op reis geweest in Vancouver en Vancouver Island en heb daarnaast 4 maanden gewoond en gestudeerd in Calgary. Wat denk je dat dit in totaal gekost heeft?


Wat Kost Zo een Gave Ervaring?


Alle kosten, inclusief de reis van 2 weken heeft mij in totaal € 8960,- gekost. Hieronder zie je een duidelijk overzicht (in het Engels ;)), wat alle kosten bedragen.


Alvast een disclaimer: het kan zeker goedkoper dan € 8960,-! Zonder de reis van 2 weken had het in totaal bijvoorbeeld € 7460,- gekost en als je kleding en cadeautjes weglaat zit je op de € 6715,-. Nog steeds is het duur, dat zal ik niet ontkennen, maar wel beter te doen dan bijna € 9000,-.


De Vliegtickets


Vliegen is nu eenmaal duur buiten Europa. Ik ben maar € 850,- totaal kwijt geweest aan vliegtickets, wat relatief goedkoop is voor Canadese vliegtickets. Zelf zou ik uitgaan van minimaal € 1000,-. Op de heenweg was ons ticket maar €200,-, waarschijnlijk omdat we op vrijdag de dertiende vlogen, een gelukje dus ;).


Op de terugweg was het ticket wel € 650,-, wat weer relatief duur is. Ik had mijn ticket pas in de laatste weken geboekt, dus als tip geef ik mee om maanden van te voren alvast een flexibel ticket te boeken, die je als het nodig is nog kan om boeken.


Accommodatie


Zoals je kan zien was ik € 2600,- kwijt aan de accommodatie. Ik woonde op een mooie plek op campus voor 4 maanden. Gemiddeld kostte dit appartement me dan ook € 650,- per maand. Dit kan zeker goedkoper. Ik ken bijvoorbeeld een vriendin die in de stad is gaan wonen van Calgary voor rond de € 400,- per maand. Weeg zelf af wat jij belangrijker vind en maak hier een keuze in.


Boodschappen + Mealplan


Op uitwisseling had ik gekozen voor een mealplan, waarbij ik 120 keer onbeperkt kon eten bij een uitgebreid buffet. Deze maaltijd kostte me zoals je ziet 10 euro per maaltijd en dus in totaal € 1200,-. Elke avond ging ik naar de 'Dining Hall' en at ik gezellig met anderen een lekker diner. Wel is het relatief duur en ben je met eigen pannen en boodschappen waarschijnlijk minder geld kwijt.


Het ontbijt en lunch wat ik erbij moest kopen was in totaal € 220,-. Ik ben dus aan 'nodig' eten (zonder uiteten), € 1440,- kwijt geweest in 16 weken. Dit is bijna € 100,- per week en kan dus zeker veel goedkoper! Wel zijn boodschappen in Calgary relatief aan de duurdere kant, dus houd hier rekening mee met jouw bestemming.


Extra kosten


Daarnaast heb ik ook veel extra kosten gemaakt, zoals uiteten, American football games, ijshockey games, uitgaan, alcohol en andere leuke activiteiten. Dit zijn de dingen die een uitwisseling natuurlijk écht leuk maken en raad ik ook aan om zeker te doen zonder al te veel op de uitgaves te letten als dit mogelijk is.


In totaal ben ik zo een € 1400,- kwijt geweest aan leuke activiteiten, € 280,- aan nodige uitgaves zoals de wasmachine en de PCR-test en € 120,- aan vervoer zoals een Uber. Binnen de leuke activiteiten valt bijvoorbeeld ook een weekend skiën :).


Kleding en cadeautjes


Aan kleding en cadeautjes ben ik meer dan € 700,- kwijt geweest, waar ik ook van schrik haha. Wel heb ik ook een nieuwe dure winterjas gekocht van ongeveer € 190,-, dus dit scheelt een hoop. Ook kwam ik net voor kerst thuis en heb ik dus al mijn kerstcadeautjes voor familie en schoonfamilie gekocht in Canada.


Twee weken reizen Vancouver + Vancouver Island


Als je het geld (ervoor over) hebt, raad ik je zeker aan om voor je uitwisseling eerst even te reizen en het gebied te verkennen. Deze twee weken ben ik samen met een goede vriendin gaan reizen en dit waren géweldige weken. We hebben veel vreemden ontmoet en bijzondere dingen meegemaakt. Veel gehiked, maar bijvoorbeeld ook gelift omdat we geen auto hadden.


Dit heeft me in totaal € 1500,- gekost, wat ik nog relatief vind meevallen. Wel waren de vliegtickets hiervan maar ongeveer € 200,- naar Vancouver, wat betekent dat we € 1300,- aan accommodatie + eten + leuke activiteiten hebben uitgegeven in 2 weken, wat dan wel weer veel is..


Dus, was het het waard?


Veel geld is het zeker, maar het is me dubbel en dwars waard. Hier kan je lezen wat voor voordelen de uitwisseling mij bijvoorbeeld al hebben gebracht in deze korte tijd. Een tip van de sluier; deze blog was er zonder mijn uitwisseling niet geweest ;).


Ga jij ook op uitwisseling?


Zit jij er aan te denken om ook op uitwisseling te gaan? Gaaf! Als het goed voelt, zeker doen! Ik snap dat het misschien spannend klinkt, maar als je er eenmaal zit zal het allemaal vanzelf gaan. Natuurlijk zijn er ook dagen die minder leuk zijn op uitwisseling, of kun je last hebben van bijvoorbeeld heimwee, maar uiteindelijk zal je zeker heel veel leren en veel plezier hebben.


Als je graag je vragen wilt stellen of met mij wilt kletsen over je toekomstige uitwisseling, laat dan een reactie achter of stuur me een berichtje via de contact pagina! :)

Comments


bottom of page