top of page

Het 'Tree house' Investeringsplan, wat is dat?
Het 'Tree house' investeringsplan, Ik kwam het tegen in het boek 'Happy Ever After, financial freedom isn't a fairy tale' geschreven door de Seven Dollar Millionaire. Dit is een interessant boek over hoe je zo snel mogelijk met pensioen kunt en ik zal hier ook nog een review over schrijven. In deze blog wil ik één van de ideeën van deze schrijver met jullie delen, namelijk het 'Tree house' plan, en nee hier wordt geen boomhut mee bedoeld ;).


In het boek staat omschreven dat het ideaal is om maximaal 1/3 van je totale inkomen uit te geven aan een woning. Dus stel je inkomen is €3000,- per maand, dan zou je dus maximaal €1000,- per maand mogen uitgeven aan de huur of een hypotheek. Dan zou je dus nog €2000 overhouden om andere essentiële en leuke dingen te doen, en natuurlijk om te sparen en investeren voor de toekomst. In de boekreview zal ik nog meer vertellen over dit principe van het boek.

Het Driehuizen plan houdt in dat je 1 huis koopt om in te wonen, en daarnaast 2 huizen koopt om te verhuren. Als dit lukt, zou je dus uiteindelijk een inkomen hebben van 2 keer 1/3 = 2/3 van een salaris. Stel je verhuurt de huizen voor €1000,- per maand, verdien je dus €2000,- per maand aan de verhuur, en heb je ook nog een huis om in te wonen.


Als we dan kijken naar situatie 1: waarin er €3000,- wordt verdiend met een baan, en daarnaast €1000,- wordt uitgegeven aan de huur, hou je dus €2000,- over na het betalen van de huur.

Bij situatie 2, Heb je als huurinkomsten €2000,-, maar betaal je daarnaast niks voor de woning, dus houd je hetzelfde bedrag over als in situatie 1.


Natuurlijk kunnen de meeste mensen geen drie huizen betalen zonder hypotheek, maar alsnog is het interessant concept om te bekijken. Daarnaast geeft de schrijver ook nog een berekening om na te gaan of het überhaupt een slim idee is om dit principe toe te passen, omdat dit per land, regio en tijdstip erg verschilt.


Om na te gaan of het slim is om in meerdere huizen te investeren kan er gekeken worden naar de 'Yield', ook wel opbrengst genoemd. De yield is een percentage dat kan worden vergeleken met een ander percentage zoals de rente, maar hierover later meer voorbeelden.

De volgende formule wordt gebruikt om de 'yield' te berekenen:

(maandelijkse huuropbrengst x 12 maanden)/(totale waarde van de woning)

Dus stel een woning kan worden gekocht voor €300.000,-, en kan worden verhuurd voor €1000,- per maand dan is de yield als volgt:

(1000 x 12)/300.000 = 4%.

Deze yield houdt dus in dat er een rendement per jaar wordt verdiend van 4% op de investering van €300.000,-. Om na te gaan of dit een goede investering is, kan je deze 4% zelf vergelijken met andere rendementen die voor jou van belang zijn. Als jij normaal gesproken dat geld op de bank had laten staan, had je in deze tijd bijna 0% rente verdiend, of zelfs een negatieve rente. Als je dit dan vergelijkt met 4% rente, is het dus een goed idee om te investeren in het huis.


Daarentegen als jij normaalgesproken deze €300.000,- in de aandelenmarkt had geïnvesteerd, waar een gemiddeld jaarlijks rendement is van 7%, is het weer een minder goed idee om in dit huis te investeren.


Wel ben ik ervan bewust dat er niet met alle factoren wordt rekening gehouden met dit concept en deze formule. Ten eerste wordt met de 'yield' formule alleen rekening gehouden met de huurinkomsten en niet met de mogelijke waardeverhoging of waardevermindering van de woning. Als je dus kijkt naar de afgelopen jaren, omdat de huizenwaarde zoveel is gestegen, was de yield voor de meeste vastgoed eigenaren veel hoger dan 4%.

Ten tweede is het ook onwaarschijnlijk om 3 huizen te kunnen kopen zonder hypotheek, of zelfs mét hypotheek, dus de uitvoering van het idee is moeilijk uit te voeren.


Daarentegen is het wel een interessant concept, en zeker iets om over na te denken. Want één groot verschil tussen situatie 1 en situatie 2 die we besproken hebben, is dat situatie 1 moet werken voor €3000,- per maand, en situatie 2 niks meer hoeft te doen voor die €2000,-. Dus in principe zou situatie 2 alle tijd hebben om daarnaast ook nog te werken en nog meer geld te verdienen.


Al met al vond ik het leuk om dit concept met jullie te delen, en ben ik benieuwd wat jullie hiervan denken. Laat het weten in de reacties!
Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page