top of page

Hoe maak ik een haalbaar investeringsplan?

Een haalbaar investeringsplan maken, waarmee je op de lange termijn toch plots veel vermogen creëert. Dat klinkt ideaal!


vastgoed investeringsplan, plan van aanpak investeren, consistentie investeren
Een investeringsplan zorgt voor een groot vermogen op de lange termijn


Consistent vermogen opbouwen


In de Rijkste man van Babylon kwam duidelijk naar voren dat het allerbelangrijkste consistentie is op het gebied van welvaart opbouwen. Door consistent elke maand minimaal 10% van je inkomen te investeren, kun je al rijk zijn over tientallen jaren. Stel je eens voor als je besluit om in plaats van 10%, 25% te beleggen, dan wordt je nog sneller rijk!


investeringsplan consistentie, consistentie investeren
Consistency is key

Consistentie is belangrijk en daarom is het een goed idee om een investeringsplan voor jezelf te creëren. Op deze manier kan je meten of je je aan je gekozen plan houdt en denk je serieus na over investeren vóórdat je zomaar ineens duizenden euro's ergens in investeert.


Nu al geld investeren?


investeringsplan leeftijd, investeringsplan te jong
Ben je te jong om te beleggen?

Misschien ben jij pas 18 jaar en denk je dat het niet nodig is om al te investeren. Toch weten we dat het exponentieel effect een enorm effect heeft als je al jong gaat beleggen. Hoe eerder je belegt, hoe meer waarde jouw geld heeft in de toekomst.


Nu al een investeringsplan bedenken?


Misschien ben je nog niet begonnen met je geld investeren in vastgoed, ETF's, aandelen, REIT's of andere interessante beleggingen. Toch raad ik je aan om een investeringsplan niet later dan 6 maanden nadat je begonnen bent met investeren te schrijven. Waarom? binnen 6 maanden doe je genoeg kennis op om te weten welke investeringen interessant voor jou zijn en daarna kan je door jouw plan jezelf goed in de gaten houden. Daarnaast is het natuurlijk niet verboden om jouw investeringsplan na een tijdje aan te passen als dit beter blijkt te zijn!

investeringsplan consistentie, investeringsplan
Investeringsplan bedenken

Hoe maak ik een investeringsplan?


Ik beleg nu ongeveer 1,5 jaar in verschillende financiële producten. Ik beleg in ETF's, losse aandelen, Peaks, een crowdfunding platform van real estate, in crypto en in een e-commerce bedrijf van een vriend. Onderhand heb ik wel een idee hoe ik graag mijn portfolio verdeeld zou willen hebben.


Stap 1: zet je huidige portfolio percentage en doelpercentage uiteen


Persoonlijk wil ik minder risico dan in mijn huidige portfolio en kies ik ervoor om mijn vermogen in ETF's te verhogen om zo minder risico te lopen. Peaks zou ik uiteindelijk uit mijn portfolio willen hebben. Crypto, losse aandelen en e-commerce zou ik een kleiner onderdeel van mijn portfolio willen laten uitmaken en ETF's en crowdfunding van vastgoed zou ik groter willen maken. Ik verwacht hierbij minder risico en vind het daarnaast leuk om een kwart van mijn vermogen in vastgoed te investeren.

Mijn huidige en ideale verdeling zien er zo uit:


haalbaar investeringsplan omschrijven percentage en doel, investeren vastgoed plan
Huidige percentage en doelpercentage van investeringen

Stap 2: Bedenk een investeringsplan voor minimaal 6 maanden


Om jouw ideale portfolio verdeling te bereiken, moet je meer investeren in de financiële producten waarbij je onder de norm ligt en niets of in verhouding minder investeren in de producten die al boven je percentage norm liggen.


investeringsplan per categorie per tijdstip, investeringsplan vastgoed en ETF's, investeren plan
Investeringsplan uitgewerkt voor 6 maanden

Zoals je hierboven kunt zien, heb ik er zelf voor gekozen om een investeringsplan te creëren voor de laatste 6 maanden van 2022. Ik vind het fijn om (nu nog) op de korte termijn investeringsplannen te maken, om zo na 6 maanden te kunnen reflecteren op het plan en een beter plan te bedenken.


Tip: Beleg jij al meer dan 5 jaar? dan heb jij waarschijnlijk al een goed beeld van wat voor investeringsplan voor jou werkt en wat niet. In dit geval kun je een investeringsplan bedenken voor bijvoorbeeld 1, 2 of 5 jaar voordat je een nieuwe maakt.


Stap 3: Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk


Zo, nu heb je een investeringsplan, maar moet het échte werk nog beginnen. Zorg ervoor dat je op elke datum dat jij geld wilt investeren een notitie in je agenda hebt staan. Wees daarnaast lief voor jezelf en laat jezelf ook de dag erna investeren als je het per ongeluk 1 dag bent vergeten.


Tip: Investeer op de dag dat jij je salaris krijgt. Nu moet je wel en kun je geen excuses meer bedenken ;).


Een andere tip: zorg ervoor dat het bedrag dat jij wilt investeren haalbaar is. In het geval van een beginnende belegger, is het belangrijker dat jij consistent belegt, dan dat jij zoveel mogelijk belegt. Stel jij zou graag € 500,- per maand beleggen, maar je weet niet zeker of je dit overhoudt, maar je weet wel zeker dat je elke maand € 200,- kan beleggen, begin dan met € 200,-! In het begin is consistentie belangrijker dan het bedrag zelf. Bij je tweede investeringsplan kan je het bedrag altijd nog verhogen ;).


Hoe ziet jouw investeringsplan eruit?

investeringsplan reactie en feedback, investeringsplan, hoe ziet jouw investeringsplan eruit?
Laat een reactie achter met feedback of een compliment :)

Nu ben ik benieuwd naar jouw investeringsplan en of je deze tips handig vond! Laat in de reacties weten hoe ver jij al bent met investeren en of jij je al goed houdt aan je investeringsplan.


Klik hier voor andere interessante blog over vastgoed, investeren en studeren!


Ook nog noemen: Jong Beleggen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page