top of page

Het Verschil tussen 'Goede' en 'Slechte' Schulden

Bij de meesten is het aangeleerd dat geld lenen iets slechts is. Het liefst zou iedereen een huis hypotheekvrij willen kopen, dat wordt vaak gezien als iets goeds. Credit card schulden worden gezien als slecht en het liefst wil niemand een studieschuld. Klopt het dat alle leningen slecht zijn? Is het wel het slim om alles uit eigen zak te willen betalen?

verschil good and bad debt, verschil goede en slechte schulden, bestaan er goede schulden?
Het is aangeleerd dat geld lenen iets slechts is, is dit altijd het geval?


'Good Debt' en 'Bad Debt'


De wereld van financiën maakt een verschil tussen 'Goede Schulden' en 'Slechte Schulden'. Het onderscheid van goede en slechte schulden wordt gemaakt door de functie van de schulden. Een algemene regel is:


Als de kans groot is dat je financieel erop vooruit gaat door de schuld aan te gaan, is het een 'goede schuld'. Als de kans groot is dat je er financieel op achteruit gaat is het een 'slechte schuld'.


Een andere regel die je misschien ook kan helpen bij de keuze of iets goede of slechte schulden zijn is:


Als je met de lening geld probeert te verdienen waarmee je de lening terug kan betalen is het een 'goede schuld'.


goede en slechte schulden, good and bad debt, is lenen altijd slecht?


3 voorbeelden om zelf mee te oefenen


Ik zal je 3 voorbeelden geven van het aangaan van schulden en je mag zelf een keuze maken of jij denkt dat dit een 'goede schuld' of een 'slechte schuld' is.


Situatie 1


Margot krijgt over 3 dagen haar salaris en heeft nog maar € 20,- op haar rekening. Ze kijkt online en ziet een advertentie dat ze het nieuwe Harry Potter Hogwarts Legacy spel alvast kan pre-orderen voor Kerst. Het spel is € 60,- en ze wilt het alvast bestellen. Ze besluit het met haar credit card te betalen en staat voor 3 dagen € 40,- in de min.


Je krijgt nu 1 minuut de tijd om te bepalen of dit een goede of slechte schuld is en waarom je dit denkt..


goede of slechte leningen, schulden goed of slecht, good and bad debt


Antwoord: voor een schuld op de credit card, betaal je op jaarbasis vaak tussen de 12% en 14%. We gaan in dit geval uit van een rente van 13%. In Margot's situatie heeft ze € 40,- geleend voor 3 dagen, wat dus een totale rentekosten heeft van ongeveer € 0,04 (€ 40 x (3/365) x 0,13). Daarnaast zal het computerspel in waarde dalen nadat ze het spel binnen heeft. Deze lening levert haar financieel gezien geen geld op en ze gaat dus door deze lening € 0,04 achteruit op haar totale vermogen + de mogelijke waardevermindering van het spel.


De regel is: als je er financieel hoogstwaarschijnlijk op achteruit gaat, zijn het slechte schulden. Dus in dit geval is het een 'bad debt'.Wil je er nog een proberen? Deze is iets moeilijker...


Situatie 2


Rox wilt graag aandelen kopen en heeft € 1000,- over om te investeren. Hij ziet video's en advertenties over dat beleggen met schulden voor een hefboomeffect kan zorgen en hem dus meer geld kan opleveren. Hij besluit veel risico te nemen en zijn aandelen voor 50% te financieren met schulden. Hij koopt voor € 2000,- aandelen van 100% Apple (50% eigen geld, 50% schuld). De schuld heeft een rentepercentage van 6% per jaar.

Na 30 dagen zijn de aandelen van Apple 20% gestegen en zijn de aandelen € 2400,- waard. Hij besluit de aandelen te verkopen.


Je krijgt bij deze situatie 2 minuten de tijd om te bepalen of dit 'goede' of 'slechte' schulden zijn en waarom..


good and bad debt, goede en slechte schulden, leningen wanneer


Antwoord: Het doel van Rox met het lenen van het geld is om zijn absolute winst te verhogen en dus om zijn algemene welvaart te verhogen. Volgens de regel is het dus een 'goede schuld'. Wél doet Rox dit op een hele risicovolle manier, door al het geld op 1 aandeel te zetten en überhaupt is geld lenen voor aandelen erg risicovol. Het lijkt dus een 'goede schuld', maar kan snel uitvallen in een slechte keus als het aandeel was gedaald. Persoonlijk zou ik dit dus niet classificeren als een 'goede schuld'. Hieronder nog uitleg voor het verschil in winsten mét en zonder lening voor de wiskunde liefhebbers ;)


Verdieping: Om te bepalen of Rox er financieel op vooruit of achteruit is gegaan zullen we twee situaties met elkaar vergelijken: de situatie zonder schulden en de situatie mét schulden. Als Rox Apple aandelen had gekocht voor € 1000,- met 100% eigen geld, had Rox na 30 dagen een winst van € 200,- (0,20 x 1000) als hij de aandelen had verkocht.

Nu heeft Rox voor € 2000,- aandelen gekocht waar 50% niet van zijn eigen geld. De kosten van de lening, ongeacht de uitkomst van de gestegen aandelen zijn € 5,-, namelijk 6% x € 1000,- x (1/12). Nu zijn de aandelen gestegen met een waarde van € 400,- en houdt Rox nog € 395,- over als winst.


Bij het vergelijken van de twee situaties is het duidelijk dat Rox mét de schulden financieel beter af is dan zonder schulden. In dit geval heeft de 'goede schuld' dus goed uitgepakt. Als de aandelen waren gezakt, had Rox wel een groot probleem.Nog eentje dan... ;)


Situatie 3


Mick heeft € 30.000,- gespaard om een woning te kopen die hij graag wilt verhuren. Hij vult een online vragenlijst in en kan € 170.000,- lenen tegen een rente van 5% per jaar. Hij besluit een woning te kopen van € 200.000,- en verhuurt de woning voor € 1.100,- exclusief per maand.


Neem 1 minuut de tijd om erover na te denken...


goede en slechte schulden, credit card debt goed of slecht

Antwoord: In dit geval probeert Mick met de lening zijn vermogen te vergroten door de woning af te betalen met de inkomsten van de huurder. Dit is nog steeds risicovol, maar een stuk minder risicovol dan situatie 2. De waarde van woningen blijft namelijk vaak gelijk of stijgt en daarnaast ben je bijna zeker van maandelijkse inkomsten om de hypotheek mee te betalen. Dit is zoals je al hebt geraden dus een vorm van 'goede schuld'.


Verdieping: Nog een rekenvoorbeeld voor de echte diehard ;). Mick betaald als hypotheek € 8.500,- per jaar, wat ongeveer gelijk is aan € 709,- per maand (0,05 x 170.000 x (1/12)). Hij ontvangt een exclusieve huur van € 1.100,- per maand en houdt dus ongeveer € 391,- over elke maand. € 391/€ 30.000 = 1,3% rendement per maand en ongeveer 15,6% rendement per jaar.


Als Mick het huis had gekocht met alleen maar eigen geld, dus € 200.000,- eigen geld had ingelegd, was de winst € 1.100,- geweest. Hier gaan geen kosten vanaf, omdat Mick in dit geval geen hypotheek hoeft te betalen. €1.100/ €200.000 = 0,5% per maand is 6,6% rendement per jaar.


In dit geval helpt de hypotheek Mick dus om meer rendement te maken op zijn ingelegde eigen geld. Dit is een voorbeeld van het hefboomeffect.


Disclaimer: deze rendementen zijn niet realistisch. Er zullen ook nog kosten bijkomen naast de hypotheek, maar om het makkelijk te maken gaan we alleen uit van hypotheekrente.Snap je het nu?

goede en slechte schulden, zijn schulden slecht

Schulden zijn dus niet per definitie slecht en kunnen je ook juist helpen bij het vergaren van geld. Wel zijn schulden áltijd meer risicovol dan het inleggen van eigen geld, omdat je namelijk een belofte maakt aan iemand om het terug te betalen.


Wil je meer weten over vastgoed, investeren en studeren? Kijk dan snel verder op de blogs. Ook vind ik het altijd leuk als je een reactie of een like achterlaat ;).

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page