top of page

Een Nieuwe Gewoonte: Geld Opzij Zetten met deze 3 Tips!Je leest er tegenwoordig overal over: goed omgaan met geld, geld opzij zetten, geld investeren ipv op de bank zetten etcetera. En dit is niet voor niks: deze goede gewoontes zorgen ervoor dat jij bewuster wordt van geld en er veel beter mee omgaat, waar je later erg zal profiteren! Maar hoe begin je hiermee? Deze blog geeft verschillende tips over hoe je je eerste stappen kunt zetten richting goede geldgewoontes!


Tip 1: Begin klein


Ten eerste is het belangrijk om te noemen dat het bijna onmogelijk is om van 0% van je inkomen sparen, naar 50% van je inkomen sparen te gaan binnen een 3 weken. Voor ons mensen is het nou eenmaal moeilijk om oude gewoontes te verbreken, en zo is het dus ook heel moeilijk om het gedrag van sparen ineens helemaal om te gooien. Bij deze raad ik dus aan om klein te beginnen.


Stel je hebt een inkomen van € 1000,- per maand, waarbij je € 500,- kwijt bent aan vaste kosten zoals eten en huurkosten. Daarnaast geef je normaal gemiddeld € 400,- uit aan kleding en uiteten, waarbij je de andere € 100,- 'spaart' voor de zomervakantie, waarbij je dus netto aan het eind van het jaar gemiddeld € 0,- spaart per maand (omdat je het vakantiegeld ook uitgeeft).

Probeer dan klein te beginnen, en elke maand bijvoorbeeld € 20,- minder uit te geven aan kleding en uiteten. Dit klinkt misschien erg simpel en makkelijk om te bereiken, maar het blijkt uit ervaring dat dit veel moeilijker is dan men denkt. Als je namelijk denkt dat die € 20,- per maand zonder enige moeite overblijft, dan heb je het zeker mis! Het is écht nodig om bij elk uiteentje en shop-tripje beter na te denken over of het het geld écht waard is, en op deze manier houd je uiteindelijk de € 20,- over. Als je dit dan steeds langer doet, kan je er uiteindelijk voor kiezen om meer geld te sparen en nog meer op je gedrag te letten.


Tip 2: Spaar eerst, geef dan pas uit


De tweede tip, eerst sparen! Dit houdt in dat je eerst jezelf 'uitbetaald', en daarna pas het overgebleven geld gaat uitgeven aan vaste en variabele kosten. Een voorbeeld die aansluit bij tip 1: Zet als je je salaris van € 1000,- krijgt, direct € 20,- weg, en geef daarna pas de overgebleven € 980,- uit aan vaste en variabele kosten. Op deze manier 'heb je geen keus' om die € 20,- niet te sparen, en gebeurt het vanzelf.


Vaak zijn er bij de bankieren apps verschillende opties om op een standaard dag in de maand een bepaald bedrag over te maken naar je spaarrekening. Om het jezelf makkelijker te maken om te sparen, kan je deze functie gebruiken en gaat het dus helemaal vanzelf!


Tip 3: Zoek goedkopere substituten


Op school heb ik zelf altijd geleerd dat je theoretisch nooit hetzelfde kan kopen voor een goedkopere prijs, omdat elke consument dan de goedkoopste gaat kopen waarbij de andere partij verplicht is om ook de prijs te verlagen. Dit heet ook wel een efficiënte markt. Maar in de praktijk is dit vaak anders: Er zijn overal goedkopere substituten te vinden! Dus de markt is vaak helemaal niet zo efficiënt als wij denken.


Als je bijvoorbeeld een hotel boekt in Groningen op booking.com voor € 89,- of een hotelovernachting koopt bij Social Deal voor € 35,-, heb je misschien wel precies hetzelfde hotel, voor een hele andere prijs! Hetzelfde geldt voor cafeetjes, bij het ene café kost een biertje misschien wel € 5,-, terwijl je een straat verderop een biertje drinkt voor € 2,50.

Vaak is het zeker de moeite waard om iets meer je best te doen voor het zoeken van goede deals en goedkopere substituten. Dit scheelt veel geld, maar maakt je geld ook nog eens meer waard, want nu kan je voor dezelfde prijs 2 nachtjes weg in plaats van 1 ;).

Natuurlijk is het wel zo dat niet elke lagere prijs dezelfde kwaliteit geeft, het kan bijvoorbeeld zijn dat het cafeetje waar een biertje € 2,50 kost, jou een veel minder leuke avond geeft. Kijk dus goed naar welke deals jij het waard vindt, en welke deals niet.


Geld Investeren of op de bank zetten?


Als je nu eenmaal aan het sparen bent, wat moet je dan met dit geld? Uit het boek: Happy Ever After, Financial Freedom isn't a fairy tale heb ik geleerd dat de eerste belangrijke investering je 'noodpotje' is (door het boek via deze link te kopen krijg ik een deel van de opbrengst, de prijs is onveranderd voor jou als koper). Dit staat gelijk aan ongeveer 3 tot 6 maanden van je uitgaven. Dus al geef je bijvoorbeeld € 900,- per maand uit, is je 'noodpotje' dus gevuld tussen de € 2700,- en € 5400,-. Je kan hierbij zelf bepalen welke hoeveelheid geld uit het noodpotje jou echt een gevoel geeft dat je je veilig voelt als je onverwachts geen inkomsten meer hebt.


Ben je nu al zo ver dat je het noodpotje gevuld hebt? Dan kun je kijken naar mogelijkheden om je geld meer waard te laten worden, zoals bijvoorbeeld door je geld te investeren in de aandelenmarkt, of in REITs! Ben je benieuwd wat REITs zijn? lees hier het artikel over REITs!


Conclusie


Om je gewoontes te veranderen en om geld te gaan sparen en uiteindelijk zelfs te investeren, zul je toch écht actief je best moeten doen om je gedrag te veranderen. Deze tips kunnen je hierbij helpen.

Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden om je geldgedrag te veranderen, zoals het bijhouden van alle uitgaven via een Excel, maar met deze tips wil ik het graag laagdrempelig voor jou maken om te gaan sparen. Begin met een klein bedrag, laat het elke maand afschrijven van je lopende rekening, en begin zo meer bewust te worden van sparen.

Ik hoop dat deze blog je heeft geholpen! Laat in de reacties achter of jij nog meer goede tips weet!


https://www.amazon.nl/gp/product/1119780721/ref=as_li_tl?ie=UTF8&camp=247&creative=1211&creativeASIN=1119780721&linkCode=as2&tag=hetvastgoedgr-21&linkId=300bf3f33cbca01e5f8b0010b2aec863

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page