top of page

Geld = Geluk?

Het begint steeds meer een trend te worden dat mensen om mij heen en waarschijnlijk ook in jouw omgeving, financieel onafhankelijk willen worden. Voor iedereen betekent dit nét iets anders. De een heeft een doel van een passief inkomen van € 1.500,- per maand, terwijl de ander misschien wel een doel heeft van € 12.000,- per maand aan passief inkomen.In grote lijnen hebben we vaak wel hetzelfde doel: vrijheid omtrent financiën. Geen 40 uur per week te hoeven werken, omdat je anders bang bent dat je je hypotheek niet kunt betalen. Geen 30 jaar vastzitten aan een hypotheek die 50% van je inkomsten per maand bedraagt en niet te hoeven stressen in de supermarkt om de verhoogde prijzen.


Geld brengt zeker wel geluk


Je kan het er niet mee eens zijn: maar geld kan zeker voor een groot portie geluk zorgen in je leven. Hiermee bedoel ik niet als je inkomen van € 30.000,- van € 60.000,- per maand verandert, maar wel van € 1.800,- naar € 3.000,- per maand.


Stel je hebt 3 kinderen en bent een alleenstaande ouder met een hypotheek van € 1.000,- per maand en je verdient € 1.800,- per maand. Deze € 800,- per maand is tegenwoordig moeilijk om mee rond te komen voor eten, kleding, sparen en vakanties voor 4 personen. Vaak is nieuwe kleding, sparen en een vakantie dan ook niet haalbaar in deze situatie.


Je weet het pas, als je het hebt meegemaakt


Tegenwoordig zijn Nederlands gemiddeld erg rijk. In 2019 is het modaal inkomen € 3.000,- bruto per maand, terwijl het leefbaar loon € 2.400,- per maand bedraagt. Het leefbaar loon is een uitgerekend loon waarbij een gezin van 2 volwassen en 2 kinderen prima van kan leven zonder veel financiële stress. Ook binnen het leefbaar loon kan een vakantie worden betaald en kan er een beetje worden gespaard.


Gemiddeld hebben de meeste Nederlanders dan ook geen échte armoede gekend, inclusief ikzelf. Velen die wél echte armoede hebben gekend, hebben vaak de mening dat geld zeker wel gelukkig maakt tot een bepaalde hoogte en daarom ook belangrijk is. Ik deel deze mening.


Moet je dan een Miljonair zijn om gelukkig te zijn?


Zeker niet. Geluk zit in vele aspecten, maar weinig tot geen stress over geldzaken kan hier zeker bij helpen. Dit betekent ook dat je geen miljonair hoeft te zijn om gelukkig te zijn. Weinig tot geen stress over geldzaken kan je namelijk al behalen met een gemiddeld inkomen per maand.


Iedereen heeft andere standaarden


Er is niet 1 formule om je financieel gelukkig te voelen. De een is financieel gelukkig met 40 uur per werk bij een leuke baan met daarbij een passend salaris van € 2.800,-, terwijl iemand anders zich pas financieel gelukkig noemt bij een passief inkomen van € 4.000,- per maand.


Bepaal voor jezelf wat jouw gelukkig maakt en wat jouw financiële doelen zijn voor de toekomst. Geen droom is te groot ;).


Meer lezen over Vastgoed


Ontdek meer interessante blogs over vastgoed, investeren en studeren op deze blog :). Graag hoor ik jouw mening over bepaalde theorieën en ga ik graag met je in gesprek.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page