top of page

Een huis kopen in deze tijd, is dat een goed idee?

Bijgewerkt op: 20 jan. 2022De laatste jaren zijn de huizenprijzen in Nederland flink gestegen, en lijken sommigen te denken dat vastgoed een hele goede investering is. Daarentegen denken anderen dat we in een 'bubbel' zitten, en dat het niet meer lang duurt voordat de huizenprijzen flink zullen dalen. Natuurlijk kan ik niet in de toekomst kijken, maar ik kan wel kijken naar een aantal feiten van vastgoed en deze op een rijtje zetten. Ik zal eindigen met de conclusie of ik geloof of vastgoed een goede investering is of niet. Wat denk jij?


Het is een feit dat de huizen binnen twee jaar enorm zijn gestegen in prijs. De gemiddelde huisprijs in vergelijking met het tweede kwartaal van 2021 en het tweede kwartaal van 2020 is 12% gestegen. Dit is natuurlijk een enorme stijging en lijkt niet rationeel verklaarbaar.

Sommigen denken dat de welbekende 'jubelton' een invloed heeft op deze verandering. Voor de onwetenden: een jubelton is een belastingsvrije € 100.000,- die je kan schenken voor iemand een huis koopt. De theorie waar sommige mensen dan in geloven is dat veel potentiële kopers dus een ton extra hebben, en meer geld kunnen gaan bieden op een huis die ze heel graag willen hebben. Op deze manier worden huizen dus voor een gemiddeld hogere prijs verkocht en op grote schaal stijgen de prijzen van de huizen op deze manier. Dit kan inderdaad een verklaring zijn, maar zelf vind ik het wel moeilijk om te geloven dat dit de enorme stijging heeft veroorzaakt. Ik denk zelf dat dit alleen een deel van de verklaring is.


Daarnaast is het natuurlijk ook een spelletje van vraag en aanbod. Er zijn nou eenmaal relatief weinig huizen beschikbaar waar tegenover heel veel mensen zijn die nu graag een huis willen kopen. Ik denk dat jij ook wel meerdere mensen kent die al lang opzoek zijn naar een huis, ver boven de vraagprijs bieden, maar zelfs dan nog niet het hoogste bod hebben. Als er dan wordt gekeken naar de lange termijn, vind ik het moeilijk om te bedenken dat dit de komende 5 à 10 jaren gaat veranderen. Nederland staat op nummer 29 van de meest dichtbevolkte landen van de wereld, en heeft weinig ruimte om in een korte tijd veel nieuwe huizen te bouwen.

Een oplossing kan wel zijn om in de hoogte te bouwen. Een artikel van het AD geeft aan dat Den Haag al plannen heeft om hoge torens van wel 140 meter in het centrum te bouwen. Experts geven aan in het artikel dat hoogbouw nodig is om de steden leefbaar te houden. Dit zou dus een oplossing kunnen zijn om het aanbod van huizen te vergroten, maar zelf geloof ik dat het nog lang gaat duren voordat er echt veel hoogbouw in Nederland zal komen.


Met het oog dat het aanbod van woningen in Nederland niet snel in een grote hoeveelheid zal stijgen, en er een blijvende forse vraag zal zijn naar woningen, ben ik zelf van mening dat vastgoed voor de komende 5 à 10 jaar nog steeds een goede investering zal zijn. Voorbij de 10 jaar vind ik het lastig om in te schatten, omdat er dan mogelijk hele nieuwe ontwikkelingen aan de gang zijn zoals misschien een forse toevoeging van woningen in de hoogbouw, wat de huizenprijzen zo kunnen laten dalen. Wel ben ik er bewust van dat deze blog geen rekening houdt met andere mogelijk belangrijke aspecten. Laat daarom weten in de reacties wat ik volgens jou nog mis en wat jij denkt over vastgoed als investering!Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page