top of page

Direct en Indirect Investeren in VastgoedEr zijn vele manieren om te investeren in vastgoed, waarbij wij ook al een aantal blogs over hebben geschreven. Deze blogs gaan bijvoorbeeld over REITs, 2 soorten vastgoedinvesteringen en over investeren in vastgoed met een laag budget!


Vandaag gaan we het hebben over een direct en indirect investeren in Vastgoed. Wat is het verschil en wat zijn de voor- en nadelen per investering? Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!


Direct Investeren in Vastgoed


De naam zegt het al, direct investeren in vastgoed. Een voorbeeld van zo een directe investering is het kopen van jouw eigen huis waarin je woont, of een eigen vakantiehuis kopen om deze een groot deel van het jaar te verhuren.


Een directe investering in vastgoed betekent dat jij dus zonder tussenpartij de officiële eigenaar bent van het vastgoed. Op deze manier ben jij dus de baas van het vastgoed, en kun je in principe er alles mee doen wat jij zou willen binnen de regels van de wet.


Voordelen van een Directe Investering


We zullen gelijk met je doornemen wat voordelen zijn van het direct investeren in Vastgoed.


Voordeel 1: Eigen Baas


Omdat jij de officiële eigenaar bent van het vastgoed, ben jij ook de baas over het vastgoed.

Zo kun je er bijvoorbeeld zelf voor kiezen om een kamer in jouw huis te verhuren of om jouw huis te gaan verkopen.


Dit geeft een grote vrijheid, omdat jij zelf bepaalt wanneer jij jouw winsten pakt door bijvoorbeeld het vastgoed te verkopen, of voor welke prijs jij jouw vastgoed wilt verhuren en aan wie.


In principe heb jij geen toestemming nodig om zulke keuzes te maken, behalve als het zaken betreft waar toestemming van de gemeente nodig voor is bijvoorbeeld.

Hierdoor heb je het heft in eigen handen en dit kan voor veel zekerheid zorgen.


Voordeel 2: Meer Winst


Een ander groot voordeel van een directe vastgoedinvestering is dat al het rendement direct naar jou toegaat. Er zit geen tussenpartij die een deel van het rendement opsnoept, waarbij je dus in principe meer winst voor jezelf overhoudt.


Wel moet hiermee rekening worden gehouden dat het niet altijd het geval is dat de winst hoger is met een directe investering.

Als jij namelijk indirect vastgoed investeert via een andere partij, heeft deze partij vaak veel verstand van vastgoed en kunnen ze misschien betere keuzes maken in het investeren van vastgoed dan dat jij dit zelf doet.


Nadelen van een Directe investering


Natuurlijk zijn er ook verschillende nadelen aan een directe investering. Hieronder zetten we ze op een rijtje voor je!


Nadeel 1: Een Groot Budget


Ondanks dat wij pas in deze blog hebben laten weten dat het mogelijk is om met een minder hoog budget een vastgoedinvestering te doen, is het minimaal budget toch al gauw minimaal € 10.000,- (voor een parkeerplaats), maar vaak loopt dit nodige budget zelfs op tot in de honderden duizenden euro's.


Als jij dus nog jong bent en misschien in totaal nog maar € 1000,- hebt gespaard, zou je niet direct in vastgoed kunnen investeren. In dit geval zou je wel indirect moeten investeren als je dit tóch graag zou willen.


Nadeel 2: Een Lage Risicospreiding


Stel jij hebt € 300.000,- om te investeren en besluit om daarvan 1 huis te kopen om te gaan verhuren. Dit betekent dat je in dit geval dus 100% belegd in 1 woning. Als er dan toevallig een overstroming is in de straat van deze woning, en de woningwaarde met 10% zakt, zakt jouw totale belegde vermogen van € 300.000,- dus in een keer met € 30.000,-.


Dit is dus een groot nadeel van het direct kopen van vastgoed. De enige situatie waarin dit niet geldt is bijvoorbeeld als jij € 5 miljoen aan vermogen hebt geïnvesteerd in 15 verschillende woningen, vakantiehuizen en retail. In dit geval ben je dus wel goed verspreid en is het relatief minder erg als 1 woning minder waard wordt door mogelijk een overstroming.


Nadeel 3: Kost veel Tijd en Moeite


Omdat jij zelf de eigenaar bent van jouw eigen vastgoed, zul jij er ook voor moeten zorgen dat de inwoners van jouw woningen werkend sanitair hebben bijvoorbeeld.


Het kost vaak meer tijd dan verwacht om telefoontjes van huurders te beantwoorden en dan een loodgieter naar het huis op te sturen om de woning te repareren.


In dit geval kan er ook worden gekozen om een vastgoedbeheerder in te schakelen, zodat jij dit zelf niet hoeft te regelen. De vastgoedbeheerder in deze link is een bedrijf waar ik zelf werk en die erg goede service levert. Bij vragen over dit bedrijf kun je altijd bij mij terecht!


Indirect Investeren in Vastgoed


Nu zullen we het hebben over het fenomeen: indirect investeren in vastgoed. Mogelijkheden hiervan zijn:

  • REITs

  • Beleggingsfondsen in de vastgoedsector

  • Aandelen kopen van een vastgoedbedrijf

  • ETFs kopen van verschillende vastgoedbedrijven

Indirect beleggen in vastgoed betekent in dit geval je geld investeren in een partij, die op deze manier jouw geld weer investeert in vastgoed waarbij zij denken dat het een goede investering is.


Zij keren dan inkomsten van huur bijvoorbeeld weer uit aan jou door middel van dividend. En op deze manier heb jij ook een passief inkomen uit een vastgoedinvestering.


Voordelen van een Indirecte Investering


De voor- en nadelen van direct en indirect investeren van vastgoed zijn precies omgekeerd aan elkaar. In dit onderdeel van het artikel zullen we het dus ook wat korter houden.


Voordeel 1: Een Klein Budget


Om een REIT te kopen kan je al beginnen met een budget van € 50,-, waarbij het op deze manier dus écht voor iedereen toegankelijk is om te beginnen met het indirect investeren van vastgoed.


Voordeel 2: Een Grote Risicospreiding


Het maakt niet uit dat jij misschien maar voor € 50,- bent belegd in vastgoed, je vastgoed zal alsnog goed verspreid zijn over verschillende woningen en sectoren (kijk wel goed in welk bedrijf je investeert of ze ook echt gespreid zitten in verschillende sectoren!)


Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij in een REIT investeert die 40.000 woningen verhuurt, waardoor je dus weinig last zal hebben van de waarde van je aandeel als 10 woningen waterschade hebben.


Voordeel 3: Een Passieve Belegging


Via een indirecte investering ben jij alleen maar verantwoordelijk voor de levering van het geld, en niet verantwoordelijk voor het onderhouden van de huizen.


Dit geeft veel rust en vrije tijd, omdat je op deze manier passief kan beleggen in vastgoed. Je hoeft dus alleen maar jaren lang te wachten, en je zult hoogstwaarschijnlijk een mooi rendement voorbij zien komen.


Nadelen van een Indirecte Investering


Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een indirecte vastgoedinvestering.


Nadeel 1: Geen Eigen Baas


Het enige wat jij als aandeelhouder doet is het leveren van vermogen aan bedrijven. Zelf mag je dus geen kleine beslissingen maken (je zou wel mogen stemmen in een aandeelhoudersvergadering over grote beslissingen), maar over het algemeen heb je weinig zeggenschap in het bedrijf.


Het kan dus zijn dat een bedrijf verschillende woningen koopt als investering, waar jij op het eerste oog niet mee eens bent, maar weinig over te zeggen hebt. In dit geval is het enige wat je kunt doen eruit stappen en je aandelen verkopen.


Dit is dan ook een nadeel, omdat je er blind op moet vertrouwen dat de bedrijven jouw geld goed investeren.


Wel kan het ook als voordeel worden gezien, omdat deze bedrijven als het goed is erg veel ervaring hebben in het investeren in vastgoed. De kans is dus groot dat zij slimmere keuzes zullen maken dan jij die misschien minder ervaring heeft.


Nadeel 2: Minder Winst


Ookal hebben verschillende indirecte vastgoedinvesteringen, zoals REITs, een wettelijk percentage van de winst wat ze moeten uitkeren aan de aandeelhouders, in alle gevallen zul je ook een deel van de winst verliezen aan de tussenpartij.


Als jij direct investeert in vastgoed, hoef jij met niemand anders alle opbrengsten te delen en is dus al het geld voor jou.


Dit kan een groot nadeel zijn, maar zoals gezegd hebben deze bedrijven vaak wel meer ervaring in het beleggen van vastgoed en zullen ze op deze manier misschien alsnog meer rendement genereren voor jou.


Conclusie


Al met al zijn er dus verschillende redenen om te investeren in indirect of direct vastgoed. Weeg zelf de voor- en nadelen af en kijk op deze manier wat het beste bij jou past.


Ik ben benieuwd wat jij van deze blog vond en of je nog meer voor- en nadelen weet van directe en indirecte vastgoedinvesteringen!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page