top of page

"De Route Naar € 100.000,- per Jaar" Boekreview

Suzanne van Duijn is bekend van Vrijemeid.nl en heeft een eigen blog, podcast en heeft inmiddels 2 boeken geschreven, waaronder "De route naar € 100.000,- per jaar". In deze blog zal ik een eerlijke reflectie geven over het boek.


suzanne van duijn, suzanne van duin, susanne van duijn, de route naar 100.000 per jaar, 100.000 per jaar susanne

Disclaimer: In deze boekreview zal ik ook spoilers geven, zoals bijvoorbeeld de uiteindelijke omzet en brutowinst die ze heeft behaald.


Hoe zit het Boek In Elkaar?


suzanne van duijn, suzanne van duin, susanne van duijn, de route naar 100.000 per jaar, 100.000 per jaar susanne

"De Route naar € 100.000,- per jaar" van Suzanne van Duijn is als een soort dagboek verteld. Er zitten geen duidelijke hoofdstukken in het boek en het boek wordt chronologisch geschreven vanaf 2016 t/m oktober 2021. Tussendoor doet ze ook interviews met tondernemers, die meer dan een ton per jaar verdienen.


Elk jaar neemt ze je mee in haar omzet, haar mindset en belangrijke dingen die ze heeft geleerd elk jaar. (Spoiler alert, niet verder lezen als je het niet wilt weten!) In oktober 2021 heeft ze een omzet gehaald van € 100.000,- voor 2021 en eindigt ze het boek met 10 take-aways.


Algemene Mening


Als eerste wil ik kwijt dat ik niet erg te spreken ben over "De route naar € 100.000,- per jaar". Ik zal met goede en verbeterpunten uitleggen wat ik goed vond aan het boek en welke punten ik het boek minder interessant en goed vond maken.


Goede Punten


suzanne van duijn, suzanne van duin, susanne van duijn, de route naar 100.000 per jaar, 100.000 per jaar susanne

Ook al ben ik niet erg over "De Route naar € 100.000,- per jaar" te spreken van Suzanne van Duijn, zijn er toch ook goede punten uit het boek die me iets geleerd hebben.


Zelfontwikkeling


Na 3 jaar dat ze zich 'boven water' heeft gehouden merkte je een switch in Suzanne van Duijn haar aanpak om naar een ton omzet per jaar te groeien. Ze investeerde in coaches, een hypnose sessie en andere cursussen om zichzelf te ontwikkelen. Ik vond het interessant dat ze dit deelde en je ook merkte dat ze anders ging kijken naar haar doel. Deze nieuwe mindset hielp haar ook verder en heeft me geïnspireerd.


Het Delen van Getallen


Elk jaar vertelde ze wat ze exact voor omzet had gemaakt, wat haar kosten waren en wat dan als brutowinst overbleef. Het blijft voor sommigen een taboe om dit te delen, maar voor Suzanne van Duijn niet. Dit maakt het als lezer ook fijner om precies te zien hoe haar omzet veranderde wanneer ze zich ging focussen op bepaalde onderdelen van haar leven.


Het Leest Makkelijk Weg


Misschien kwam het doordat het boek geen hoofdstukken had, maar het las in ieder geval wel erg gemakkelijk weg. Binnen een paar dagen had ik het boek uit en het voelde ook een klein beetje zoals een dagboek.


Verbeter Punten


suzanne van duijn, suzanne van duin, susanne van duijn, de route naar 100.000 per jaar, 100.000 per jaar susanne

Zoals gezegd ben ik helaas niet erg te spreken over "De route naar € 100.000,- per jaar" van Suzanne van Duijn en hieronder zal ik met verbeterpunten uitleggen wat mij minder trok aan dit boek.


Abrupt Einde


Een groot minpunt van het boek vond ik het abrupte einde. Ze vertelde dat ze graag € 100.000,- brutowinst wilde halen in 2021, waarbij ineens oktober 2021 de laatste maand was waar ze over schreef waarbij ze toen een omzet had van net boven de € 100.000,- en een brutowinst van € 41.000,-.

Graag had ik de omzet van het hele jaar 2021 gezien, omdat ze dit vorige jaren ook steeds per boekjaar deed. Ik schrok er dus ook van toen het boek 'ineens' voorbij was.


Geen € 100.000,- Brutowinst


Dit punt heb ik net kort benoemd, maar wil ik uitgebreider uit leggen. Na een aantal interessante interviews merkte je dat ze veel vertrouwen kreeg in haar doel van € 100.000,- omzet. Uiteindelijk benoemde ze zelfs dat ze € 100.000,- omzet een 'te laag' doel vond en wilde gaan voor € 100.000,- brutowinst ( = omzet - kosten).

Het verbaasde me dan ook dat het boek niet eindigde met € 100.000,- brutowinst, maar toch de omzet. Zoals gezegd was de brutowinst € 41.000,-, wat natuurlijk knap is voor een ondernemer, maar niet zoveel als ik had verwacht.


Social Media Wereldje


Voor wie Suzanne van Duijn kent weet dat ze werkzaam is in het Social Media wereldje. Ze heeft een podcast, laat haar gezicht veel zien om instagram en probeert zo publiek te winnen. Zelf ben ik niet erg geïnteresseerd om werkzaam te zijn in dit wereldje, maar ik merkte wel dat dit het boek minder interessant maakt.

Bijna iedereen die ze interviewde was een coach, verkocht cursussen online, zat op instagram of maakte een podcast. Hier kon ik zelf dus weinig van leren, behalve over de mindset.


Geen Vervolg


Zoals verteld eindigde het boek met de € 100.000,- omzet van 2021 in oktober. Natuurlijk is het daarna geen rozengeur en maneschijn zoals ondernemers weten. Ze zal moeten blijven vechten om de omzet omhoog te krikken en geeft in het boek ook aan dat ze uiteindelijk binnen een paar jaar de miljoen omzet wilt aantikken. Jammer vind ik het dat we niet het vervolg zien van het aantikken van de € 100.000,- omzet.


Een Beetje Cliché


Als laatste verbeterpunt vind ik het boek een beetje cliché. Na 3 jaar een niet-werkende strategie gaat ze zich focussen op haar mindset door middel van meditatie, coaches en cursussen waarna ze zich minder tegengehouden voelt om voor een hogere omzet te gaan. Ze doet bijvoorbeeld een online cursus van Tony Robbins en gaat in een ijsbad zitten.

Dit is 'typisch' het pad wat bewandeld wordt door social media ondernemers en ik had gehoopt dat ze het misschien op een andere, 'meer verassende' manier had gedaan. Natuurlijk is dit ook een beetje gezeik vanuit mijn kant misschien, maar toch voelt het zo.


Wat voor Cijfer Geef ik het Boek?


suzanne van duijn, suzanne van duin, susanne van duijn, de route naar 100.000 per jaar, 100.000 per jaar susanne

"De Route naar € 100.000,- per jaar" van Suzanne van Duijn geef ik een 5,5 / 10,0. Het boek is niet slecht geschreven, maar ik vind het jammer dat ze ons niet heeft meegenomen naar haar doel van € 100.000,- brutowinst per jaar. Als bedrijfskundige vind ik omzet namelijk een veel minder zeggend getal dan de brutowinst en had ik graag deze reis gezien. Daarnaast viel me het tegen dat het vooral gericht was op coaches, cursusverkopers en social media bekendheden.


Voor Wie is Het Boek Geschreven?


suzanne van duijn, suzanne van duin, susanne van duijn, de route naar 100.000 per jaar, 100.000 per jaar susanne

De enigen die ik het boek kan aanraden, zijn personen die zelf graag geld willen verdienen via cursussen, als coach of op instagram waarbij ze hun mindset willen veranderen en zich meer willen openstellen naar nieuwe manieren van denken en nieuwe strategieën om dit te bereiken. Alhoewel ik wel geloof dat dit met andere boeken ook heel goed (misschien zelfs beter) kan.


Al met al raad ik het boek dus niet aan en zou ik het persoonlijk niet lezen.


Wat vind jij van Het Boek?


suzanne van duijn, suzanne van duin, susanne van duijn, de route naar 100.000 per jaar, 100.000 per jaar susanne

Ik ben benieuwd of jij het "De Route naar € 100.000,- per jaar" al hebt gelezen van Suzanne van Duijn en of je het misschien wel een interessant boek vond en waarom. Laat het weten in de reacties :).


Andere boeken lezen? Ook heb ik geschreven over "Rijke pa, arme pa", "De Rijkste man van Babylon", "De Cash flow kwadrant" en "Je Leeftijd als Goudmijn". Daarnaast heb ik ook andere blogs geschreven over vastgoed, studeren en investeringstips :).

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page