top of page

De relatie tussen rente en huizenprijzen



Misschien heb je het al vaker gehoord, 'als de rente omhoog gaat, gaan de huizenprijzen omlaag', is dit ook echt zo? En waarom is dit dan zo? Hoe gaat dit principe in zijn werk?


Als mensen een huis kopen, sluiten de meesten een hypotheek af om het huis te kunnen betalen. 70% van de Nederlanders bezitten een eigen huis, en 61% van alle Nederlanders hebben een hypotheek. Dit betekent dus dat 87% van alle Nederlanders die een huis kopen, daarbij ook een hypotheek nemen. Deze hypotheek is natuurlijk niet gratis, en als compensatie betaal je een bepaald rentepercentage per jaar. Als deze rente stijgt, wat houdt dit dan indirect in voor de huizenprijzen?


Als de hypotheekrente stijgt, betekent het dus ook dat je meer geld moet betalen iedere maand aan de bank. Als je salaris nog hetzelfde blijft, betekent dit dus dat je minder geld kan lenen van de bank dan voorheen. De hypotheek is duurder, en je inkomsten zijn hetzelfde dus dat betekent dat je minder ruimte hebt om een groter bedrag te lenen.

Als dit in heel Nederland gebeurt, mag iedereen dus minder geld lenen van de bank dan voorheen. Wat betekent dit? Iedereen heeft minder geld over voor een huis = lagere huizenprijzen!


Dit is misschien dan ook de reden dat de huizenprijzen zo erg gestegen zijn de afgelopen jaren, de rente is nog nooit zo laag geweest! Leningen waren dan ook groter, en mensen hadden dus meer geld om een huis te kopen. In dit artikel heb ik het ook over waarom de huizenprijzen zo duur zijn, dus als je geïnteresseerd bent, kijk er zeker even naar!


Al met al heeft de rente dus een grote invloed op de huizenprijzen, maar is er natuurlijk geen perfecte formule om de de huizenprijzen te berekenen in verband met de rente. Zoals altijd is de (economische) wereld nog steeds deels onvoorspelbaar, maar is er wel duidelijk een verband tussen de hoogte van de rente en de huizenprijzen.

Laat in de reacties weten wat je van dit artikel vond, en tot de volgende keer!


Comentarios


bottom of page