top of page

Waarom je niet de markt moet timen!

Raden wanneer de markt crashed en net voordat dat gebeurt, al je geld eruit halen en er pas weer instoppen wanneer de markt daadwerkelijk is gecrashed. Dat klinkt slim toch? De markt timen. Hoog verkopen en weer laag inkopen. Toch blijkt dit toch niet te werken.. maar waarom dan niet?


markt timen, market timen, waarom je niet de markt moet timen
Door de 10 beste marktdagen in 1970 t/m 2020 te missen, verlies je 52,5% van je totale rendement. Initiële inzet is 1000 dollar. (Bron: Bloomberg)

De markt timen is kostbaar


markt timen is gokken, markt timen is moeilijk, je kan beter 100% van de tijd in de markt belegd zijn
De markt timen is gokken

Zoals je hierboven kan zien, zou je meer dan de helft minder rendement hebben als je 'toevallig' de 10 beste marktdagen mist van de periode 1970 tot en met 2020. Niemand kan van te voren voorspellen wanneer de markt een geweldige stijging zal maken en niemand kan een crash exact voorspellen. Niemand kan de markt timen. Dat is gokwerk. Als dit wel mogelijk was, zou iemand hiervan profiteren en daarmee de markt weer 'rechttrekken' en weer efficiënt maken.


0,3% bepaalt 50% van jouw rendement


de markt timen is gokken, 10 dagen in 50 jaar bepalen 50% van je rendement
0,3% van de tijd heeft een effect van 50% op jouw rendement

De beste 10 dagen van de afgelopen 50 jaar, dat zijn 10 uit 3650 dagen. Nog minder dan 0,3% van de tijd. In 0,3% van de tijd wordt de helft van jouw rendement behaald. Misschien denk je: het is niet zo erg als ik voor een paar weken al mijn aandelen verkoop en later weer inkoop, maar als jij 1 van deze 10 grandioze dagen mist, ben je de sjaak. Probeer dus niet de markt te timen!


Kies jouw passende methode


keuze stress, kiezen welke methode bij je past, daytraden markt timen
Kies de methode die het beste bij jou past

Ik vind het belangrijk om jou in je eigen waarde te laten en jouw je eigen keuzes te laten maken in investeringen met geld. Als jij daytraden leuk en interessant vindt, zal ik je zeker niet afraden om dit te blijven doen. Je kan namelijk ook geld verdienen met daytraden en misschien nog wel veel meer dan passief in de markt beleggen. Al is dit zeker moeilijk.


Wel wil ik met bovenstaande statistieken benadrukken dat het áltijd slim is om in ieder geval passief in de markt belegd te zijn. Door niks te doen, alleen al actief te zijn in de beleggingswereld, behalen we al een groot deel van ons rendement. Probeer dus in ieder geval niet met ál jouw vermogen de markt te timen.


'Blijf belegd in de markt'


blijf belegd in de markt, probeer de markt niet te timen
Blijf belegd in de markt voor 'gratis' rendement

Een belangrijke les die je uit de statistieken kunt halen is dat het slim is om 100% van de tijd in de markt belegd te zijn. Je kunt de toekomst niet voorspellen en je kunt dus ook niet voorspellen wanneer de 10 belangrijkste marktdagen van de komende 50 jaar zullen zijn. De markt is niet te timen. Deze dagen hebben wel, zoals je hebt gezien, een enorm invloed op jouw rendement. Blijf dus in de markt belegd!


Laat een reactie achter :)

plaats een reactie het vastgoedgroentje, het vastgoedgroentje comment, blijf belegd in de markt
Laat weten wat je ervan vindt :)

Bedankt voor het lezen van deze blog! Ik hoop dat je er iets van hebt geleerd en graag hoor ik wat jij van deze statistieken vindt. Ben je geschokt of wist je dit al?


Lees meer blogs hier over vastgoed, investeringstips en studeren!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page