top of page

De 10 Meest Gemaakte Fouten Bij Het Investeren In Vastgoed

Je hebt vast wel vaker gehoord dat investeren in vastgoed een van de beste beleggingen is. Het kan zeker een hele goede en veilige belegging zijn, maar ook zijn er veel fouten die worden gemaakt. Hier staan ze voor je op een rijtje zodat jij ze niet meer hoeft te maken.


meest gemaakte fouten vastgoed investeerders, beginnende fouten vastgoed, fouten vastgoedinvesteerders, vastgoed investeren fouten, beginnersfouten vastgoed

Waarom Zijn Fouten Belangrijk?


Van fouten maken kunnen we leren en kunnen we zélfs de fouten voorkomen. Velen fouten zijn eigenlijk nauwkeurigheidfoutjes waarmee tienduizendend euro's verloren kunnen gaan bij de vastgoed investering. Dit is zonde en onnodig. Lees dus goed de meest gemaakte fouten door om zelf deze fouten te voorkomen en ervan te leren.


De 10 Meest Gemaakte Fouten op een Rijtje


Er zijn veel fouten gemaakt bij beginnende vastgoedbeleggers. Door ze alle 10 goed te analyseren, kan jij ze proberen te voorkomen. Pak desnoods pen en papier en zorg dat jij vóórdat je investeert alle fouten probeert te voorkomen.


1. Kopen op een verkeerde plek


Zomaar een woning kopen in Amsterdam, omdat daar de prijzen al jaren zo hard stijgen? Geen goed idee. Elke stad en elk dorp heeft gewilde plekken om te wonen en minder gewilde plekken. Deze kom je pas te weten als je er zelf hebt gewoond, of als iemand jou precies kan vertellen wat goede en slechte buurten zijn. Doe dus heel goed onderzoek voordat je zomaar een pareltje denkt te hebben gevonden.


2. Niet investeren in de woning


Sommigen vastgoed investeerders, zien elke euro in het huis, als een euro minder in hun eigen zak. Dit is een veelgemaakte fout, want juist als je de badkamer opknapt en de vloer vervangt, kan je meer huur vragen én zijn de huurders meer tevreden. Als je niet meer investeert in het huis, zal de waarde van de woning zakken en zal je waarschijnlijk boze huurders krijgen wat veel gedoe en stress oplevert. Niet investeren in de woning na aankoop is een hele grote fout!


3. De huurders niet goed behandelen


Huurders niet serieus nemen of even een maand wachten met het dak repareren, is zeker geen goed idee. Het is belangrijk om je huurders serieus te nemen en ze goed te helpen. Naast dat het menselijk is om ze goed te helpen, zul je er ook een betere band met je huurders mee opbouwen wat je zeker zal helpen om je vastgoed goed te laten renderen.


4. Kosten onderschatten


Een woning onderhouden is niet spotgoedkoop en soms moet je iets repareren wat ineens best duur kan uitvallen. Een loodgieter inhuren kost bijvoorbeeld vaak al een paar honderd euro. Onderschat deze kosten niet bij het berekenen van de winstgevendheid van de woning.


5. Waarde woning overschatten


Ook een veelgemaakte fout is de toekomstige waarde van de woning en de waarde van de toekomstige huur te overschatten. Ga uit van de gemiddelde huur van de markt bij soortgelijke huizen en haal daar nog eens 10% van af. Als de vastgoed investering dan nog steeds een goed idee lijkt, dan kan het een goede investering zijn. Is het dan al niet meer winstgevend? Dan lijkt het risico erg hoog om het te gaan kopen.


6. Slechte financiering


Vastgoedinvesteringen zijn mede erg interessant door het mogelijke hefboomeffect. Vastgoed levert met 100% eigen geld minder rendement op dan met een deel geleend geld. Wel heb je een groter risico door te investeren met geleend geld. Een veelgemaakte fout is dan ook dat investeerders zich hier niet goed in verdiepen en er later achterkomen dat ze de woning op een slimmere manier hadden kunnen investeren. Kijk bijvoorbeeld naar de blogs over verschillende hypotheekvormen.


7. Te optimistisch zijn


Een andere fout is om geen tegenslagen mee te nemen in de rendementsberekening. Er is altijd een kans op een recessie of een crisis en dus zou je investering daar ook tegen bestand moeten zijn. Het is niet erg als je wat minder rendement maakt in deze periodes, maar het zou zonde zijn als je de woning gedwongen zou moeten verkopen voor cashflow. Wees voorbereid op het ergste.


8. Al je geld erin stoppen


Ook een grote fout die vaak gemaakt wordt is om al het spaargeld te stoppen in een investeringswoning. Ten eerste is het risico van diversificatie hierbij heel hoog en ten tweede leef je erg krap in kas. Als er iets onverwachts gebeurd, zoals een brand in huis, kun je geen nieuwe meubels financieren. Het is nooit een slim idee om al je geld in een investering te stoppen, ook al lijkt die nog zo veilig.


9. Impulsief beginnen met vastgoed


Als jij kort geleden hebt gehoord over dat vastgoed een goede investering is en je er direct op wilt springen, geef ik je de tip om eerst even rustig rond te kijken en te leren van de markt. Lees verschillende boeken over vastgoedinvesteringen, praat met vastgoed kenners en doe onderzoek naar minimaal 50 woningen voordat je er eentje koopt. Het klinkt misschien overdreven, maar er kan zoveel misgaan als je zomaar een investeringswoning koopt zonder dat je er veel vanaf weet. Wees dus niet eigenwijs ;).


10. Geen marktonderzoek doen


Het klinkt misschien ideaal om binnen een week na het zien van een kans, deze gelijk te kopen en te verhuren. Dit kan ook ideaal uitpakken, totdat er ineens een fabriek naast de woning wordt gebouwd waar je niks van af wist. Nu is het wel logisch waarom de woning goedkoper was dan je had bedacht. Maak gebruik van alle informatie die beschikbaar is over de buurt en de woning om zulke grote fouten te voorkomen.


Welke Fouten Herken Jij?


meest gemaakte fouten vastgoed investeerders, beginnende fouten vastgoed, fouten vastgoedinvesteerders, vastgoed investeren fouten, beginnersfouten vastgoed

Hopelijk hebben deze 10 veel gemaakte fouten van beginnende vastgoedinvesteerders je kunnen helpen met het voorkomen van jouw fouten. Ik ben benieuwd of jij wel eens een fout hebt gemaakt.


Bij het Vastgoed Groentje helpen we elkaar door vragen te beantwoorden in de reacties en je kan zelfs je eigen blogs schrijven over onderwerpen waar jij veel van weet. Door samen te leren, kom je vele malen verder. Ik hoop je te zien in de reacties of bij een zelf geschreven blog ;).Comments


bottom of page